Πώς επιτυγχάνεται η ιεραρχική εξέλιξη των γυναικών- στελεχών σε ανώτατες βαθμίδες της επιχειρηματικής πυραμίδας; Ένα καίριο ερώτημα το οποίο θέτει στο προσκήνιο η Ομάδα Δράσης Γυναικών της ΕΑΣΕ στην επερχόμενη εκδήλωσή της "Πάρε το τιμόνι της καριέρας σου" την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015.
Ως μέλος του ΔΣ της ΕΑΣΕ, συντονίστρια της Ομάδας Δράσης Γυναικών της ΕΑΣΕ αλλά και επιτυχημένο στέλεχος της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής η κ. Μαρίκα Λάμπρου, Γενική Διευθύντρια της Intersys, θα παρευρεθεί ως ομιλήτρια στην εκδήλωση.
Με την παραπάνω αφορμή το epixeiro.gr μίλησε με την κ. Λάμπρου, λίγο πριν την εκδήλωση, για την κατάσταση που επικρατεί την παρούσα περίοδο στον χώρο των ανωτάτων στελεχών και συγκεκριμένα για τη θέση των γυναικών σε αυτόν.
Μιλήστε μας για τον στόχο και τη δράση της Ομάδας Δράσης Γυναικών της ΕΑΣΕ.
Η Ομάδα Δράσης της ΕΑΣΕ για την Ενίσχυση του Ρόλου των Γυναικών στην ΕΑΣΕ και τις Επιχειρήσεις, έχοντας διαγνώσει την αδύναμη εκπροσώπηση των γυναικών σε στελεχικό επίπεδο, στοχεύει στην ενδυνάμωση της μεγαλύτερης δυνατής ενεργής συμμετοχής των γυναικών στα επιχειρηματικά δρώμενα, στην ανάδειξη γυναικών-στελεχών στις ανώτατες βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας των επιχειρήσεων, και βέβαια στην αύξηση της εμπλοκής τους στα επαγγελματικά δίκτυα. Η Ομάδα ξεκίνησε τη δράση της στις αρχές του 2014 προσπαθώντας να αποτελέσει πόλο έλξης και παράδειγμα προς μίμηση για δραστήριες, δυναμικές γυναίκες που διεκδικούν και άρα πετυχαίνουν.
Ποια είναι η παρούσα κατάσταση στον χώρο των ανωτάτων στελεχών;
Η πολυετής κρίση που περνάει η χώρα μας έχει σαφώς επηρεάσει την κατάσταση στα ανώτατα κλιμάκια των επιχειρήσεων. Οι ανώτατες στελεχικές θέσεις είναι λίγες, γίνονται ολοένα και λιγότερες, περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες εξέλιξης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει πίεση, ανασφάλεια, συντηρητισμός, ελάχιστη ανανέωση. Και βέβαια, τα ανώτατα στελέχη συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να είναι άνδρες... για πολλούς λόγους.
Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει ένα ανώτατο στέλεχος; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην περίπτωση των γυναικών;
Το επίπεδο μόρφωσης και εμπειρίας είναι (στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες) εκ των ων ουκ άνευ. Επιπρόσθετα απαιτούνται δυναμισμός, αποφασιστικότητα, ευελιξία, γενναιότητα, στρατηγική στόχευση, επικοινωνιακή ικανότητα, ανθεκτικότητα (resilience). Οι γυναίκες δεν υπολείπονται σε αυτά. Συχνά όμως βρίσκουν εμπόδια μπροστά τους είτε προερχόμενα από παλαιολιθικά στερεότυπα είτε από παθητική στάση των ίδιων των γυναικών που φοβούνται / αρνούνται να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση. Και τα δυο αποτελούν σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες στην πρόοδο του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.
Ποιο είναι το status των γυναικών στελεχών στην Ελλάδα;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες-στελέχη σταματούν κάπου στη ... μέση (middle managers). Και ενώ μπορούν και πρέπει να πάνε παραπάνω για το κοινό καλό και τη δική τους προσωπική ανάπτυξη μένουν βαλτωμένες σε διεκπεραιωτικές θέσεις. Αυτή η ανισορροπία έχει ευρύτερα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία.
Ως Γενική διευθύντρια της Intersys, μίας από τις ισχυρότερες εταιρείες στην Ελλάδα, ποιες θα ήταν οι συμβουλές σας για τις Ελληνίδες στελέχη ως προς την εξέλιξη τους;
Χρησιμοποιώ ένα «Δεκάλογο Πλεύσης» που αποτελεί καταστάλαγμα εμπειρίας και ταυτόχρονα παρότρυνση διεκδίκησης:
- Να είστε ο εαυτός σας.
- Να βάζετε υψηλούς στόχους.
- Να επιδιώκετε την προσπάθεια.
- Να έχετε δύναμη και κουράγιο για να σηκώνεστε όταν τα πόδια σας λυγίζουν.
- Να είστε έτοιμες για τις αποτυχίες. Είναι και αυτές χρήσιμες.
- Να μην το βάζετε κάτω.
- Να ψάχνετε συνέχεια την επόμενη ευκαιρία.
- Να είστε αισιόδοξες.
- Να θυμάστε: Προκαλούμε αυτά που μας συμβαίνουν.
- Να χαίρεστε κάθε στιγμή της ζωής σας. Είναι μοναδική!
Ποια είναι η άποψη σας για τη φυγή των ανώτερων και ανώτατων στελεχών προς το εξωτερικό;
Το λεγόμενο "brain drain" είναι μια σκληρή πραγματικότητα των τελευταίων ετών για το στελεχικό (και όχι μόνο) δυναμικό της χώρας μας. Όσο οι συνθήκες δεν ευνοούν τις επενδύσεις και άρα οι ανάγκες για ικανά υψηλόβαθμα στελέχη παραμένουν χαμηλά, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Αποτελεί δικαίωμα του καθένα και της καθεμιάς να βρει «μια καλύτερη θέση στον ήλιο», αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να πάρει ΑΜΕΣΑ τα μέτρα της για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία, η οποία μόνο αρνητικές για τη χώρα συνέπειες μπορεί να έχει.
Σχόλια