Ένα από τα πρώτα βήματα που κάνει ένας νέος επιχειρηματίας ή μία καινούρια εταιρεία είναι να δημιουργήσει ένα πλάνο βάση του οποίου θα κινηθεί και θα προσπαθήσει να αναπτυχθεί ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για να διακριθεί στον εκάστοτε επαγγελματικό τομέα που επιθυμεί να εμπλακεί.
Αν και φαίνεται λογικό σαν κίνηση, ειδικά στην χώρα μας, ο "στρατηγικός και επιχειρηματικός σχεδιασμός" όπως ονομάζεται, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στο "επιχειρείν" του σήμερα. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως είναι η βιασύνη να στηθεί άμεσα μία επιχείρηση, η ανάγκη (πολλές φορές και η απληστία) εισοδήματος αλλά και η "τυφλή" εμπιστοσύνη σε πρακτικές και μεθόδους οι οποίες, αν και απαρχαιωμένες, έχουν με το μέρος τους την λεγόμενη "αποστροφή στο ρίσκο" η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου επιχειρηματία.
Ειδικά στην Ελλάδα ένας από τους τομείς ο οποίος χαρακτηρίζεται από έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού είναι σίγουρα ο κατασκευαστικός. Ταυτόχρονα είναι και ο τομέας που δέχτηκε ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα αυτά τα τελευταία χρόνια που η παγκόσμια κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες ανά την υφήλιο δεν παράτησαν εργαλεία και μηχανές έως ότου βρεθεί κάποια λύση. Έκαναν την απαραίτητη έρευνα και βρήκαν άμεσα την λύση που έψαχναν. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η λύση ονομαζόταν "Building Information Modeling" (ΒΙΜ) η οποία, ειδικά από το 2008 και μετά, αποτελεί το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη του κατασκευαστικού τομέα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος-εργαλείο, ενσωματώνοντας στη σύγχρονη διαχείριση έργου την τρισδιάστατη προσομοίωση ολόκληρου του κύκλου ζωής του, έδωσε καινούριο νόημα στον στρατηγικό σχεδιασμό στα πλαίσια του κατασκευαστικού τομέα. Οι εταιρείες που αποφάσισαν να εφαρμόσουν την διαδικασία του ΒΙΜ στο κύκλο εργασιών τους αντιμετώπιζαν προβλήματα στους παρακάτω τομείς:
- Ατελή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
- Χρονοβόρο έλεγχο της υπάρχουσας στατικής μελέτης.
- Ασυμβατότητα σχεδίων (αρχιτεκτονικών, ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών).
- Έλλειψη συντονισμού μεταξύ μηχανικών και υπεργολάβων.
- Αναγκαστικές ανακατασκευές λόγω των παραπάνω οι οποίες οδηγούν σε:
- Αύξηση του κόστους κατασκευής.
- Καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου.
- Μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Παρ' όλα αυτά, κατέληξαν μέσω της γρήγορης και άμεσης ενσωμάτωσης του ΒΙΜ στον κύκλο των καθημερινών εργασιών τους όχι μόνο να μειώσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα, αλλά και να καρπωθούν οφέλη όπως τα παρακάτω:
- Μείωση του χρόνου κοστολόγησης των έργων έως και 80%.
- Μείωση του κόστους ανακατασκευών έως και 40%.
- Μείωση του αρχικού κόστους των έργων έως και 10%.
- Μείωση του χρόνου αποπεράτωσης του έργου έως και 7%.
- Αρχική απόδοση των επενδύσεων του ΒΙΜ μεταξύ 300% και 500%.
- Ελαχιστοποίηση των αιτήσεων παροχής πληροφοριών και των επί του χώρου κατασκευής προβλημάτων συντονισμού έως και 79%.
- Βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των μηχανικών και των υπεργολάβων του έργου μέσω της οπτικής βοήθειας των τρισδιάστατων μοντέλων έως και 79%.
- Αυξημένη δυνατότητα απόκτησης νέων έργων λόγω του ανεπτυγμένου φάσματος λειτουργιών που προσφέρει το ΒΙΜ στις εταιρείες.
- Αύξηση της αξίας των εταιρειών λόγω των νέων υπηρεσιών ΒΙΜ που παρέχουν.
Εκτός από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της χρήσης του ΒΙΜ, μία λεπτομέρεια που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εφαρμογή του, είναι το γεγονός ότι αποτελεί μία διαδικασία η οποία δεν περιορίζεται μέσα σε ένα γραφείο, έναν υπολογιστή και επαγγελματίες με ανώτατα πτυχία σπουδών. Συμπεριλαμβάνει και εμπλέκει ολόκληρη την ομάδα που συνεργάζεται για την επιτυχή αποπεράτωση ενός έργου ανεξαρτήτως ιεραρχίας. Εκεί δυστυχώς διαφοροποιούμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες και τεχνικά γραφεία ψάχνουν φτηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη, και σίγουρα όχι πιστοποιημένη, εξειδίκευση. Αντιθέτως, στις χώρες του εξωτερικού, ακόμα και για τον χειρισμό θεωρητικά απλού εξοπλισμού, απαιτείται ο εργάτης να φέρει τα απαραίτητα χαρτιά ώστε να θεωρηθεί κατάλληλος υποψήφιος για την δουλειά.
Ακόμα όμως και αν παραβλέψουμε τα παραπάνω, οι εργοδότες συνηθίζουν να θυσιάζουν το μακροπρόθεσμο όφελος στο βωμό της βραχυπρόθεσμης εξοικονόμησης χρημάτων. Το σκεπτικό τους είναι το εξής: Δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο για να εκπαιδεύσω το προσωπικό μου πάνω σε μία διαδικασία η οποία μπορεί να μου μειώσει για παράδειγμα μελλοντικά λειτουργικά κόστη αλλά και κόστη ανεπιθύμητων ανακατασκευών.
Παρ' όλα αυτά, ενώ ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας μαστίζεται από ατελή κατασκευαστικά σχέδια, ασυνέπειες ως προς τις οδηγίες που παρέχονται κατά την διάρκεια του κύκλου εργασιών ενός έργου και τις καιροσκοπικές τάσεις που αναπτύσσονται μεταξύ συνεργατών ως προς τη διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων του, απέχει πολύ από έναν τέτοιου είδους εκσυγχρονισμό και δεν φαίνεται να τον επιδιώκει.
Αν και οι στατιστικές έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το ΒΙΜ έχουν παρουσιάσει εκπληκτικά αποτελέσματα, η τεχνολογία αυτή είναι άγνωστη στους κύκλους του κατασκευαστικού τομέα. Έρευνα η οποία διεξήχθη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έδειξε πως ακόμα και έμπειροι μηχανικοί με χρόνια προϋπηρεσίας δεν γνωρίζουν τι είναι το ΒΙΜ και το θεωρούν πολύ δύσκολο εταιρείες να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον να το χρησιμοποιούν.
Τα παραπάνω, είναι ένα παράδειγμα, όχι έλλειψης, αλλά πλήρους απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού, εξαιτίας τη οποίας οποιαδήποτε προσπάθεια σωστής επιχειρηματικής ανάπτυξης πασχίζει να προχωρήσει μπροστά ένα σέρνοντας από πίσω της ένα τεράστιο αντίβαρο.
Ο στρατηγικός και επιχειρηματικός σχεδιασμός είναι μία διαδικασία η οποία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιχείρησης ανεξαρτήτως του επαγγελματικού τομέα στον οποίο κατατάσσεται. Επίσης, αν και η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη, οι επιλογές σαν το ΒΙΜ είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου. Γι' αυτό είμαστε εδώ ώστε μέσα από το δίκτυο των επαγγελματιών μας να δομήσετε σωστά το επιχειρηματικό σας πλάνο και να θέσετε τα απαραίτητα θεμέλια για μία υγιή επιχείρηση.
Σχόλια