Οι μεγάλες ιδέες, εταιρίες, προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργούνται από άτομα που έχουν την ικανότητα να φαντάζονται ότι οι άλλοι δεν μπορούν να δουν, και έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν αυτό που πιστεύουν. Πίσω από κάθε επιτυχημένη επωνυμία (brand) βρίσκεται ένα εμπνευσμένο άτομο που εμπνέει τους άλλους να δούνε το μέλλον με μια νέα ματιά.
Το όραμα δεν αφορά μόνο μεγάλες εταιρίες. Το αντίθετο, για να γίνει μια μικρή εταιρία μεγάλη, θα πρέπει να έχει όραμα. Είναι αυτό είναι που θέτει στόχους, κινητοποιεί και εμπνέει του εργαζόμενους, τους σχετιζόμενους με την εταιρία (stakeholders) και τους καταναλωτές. Αποτελεί και περιγράφει με σαφή και ρεαλιστικό τρόπο τι θέλει να γίνει η εταιρία "όταν μεγαλώσει". Προσφέρει καινούριες λύσεις, διαφοροποιεί το προϊόν έναντι του ανταγωνισμού στο μυαλό του καταναλωτή. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό αλλά με μία εναλλακτική προσέγγιση, αλλά μπορεί να είναι πολύ φιλόδοξο, σίγουρα όμως θα πρέπει να ανοίγει νέους ορίζοντες. Τα πάντα μπορεί να είναι αποδεκτά, αρκεί να είναι πραγματοποιήσιμα, όχι απαραίτητα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.
Στην Ελλάδα του σήμερα, δυστυχώς λείπουν τα μεγάλα οράματα. Οι άνθρωποι που μπορούν να οραματιστούν δεν είναι απαραίτητα Phds, MScs ή γόνοι πλούσιων οικογενειών. Βασικά συστατικά αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να είναι η ελευθερία σκέψης, η ικανότητά τους να βλέπουν μπροστά, να έχουν πάθος και πίστη στο όραμά τους. Η Ελλάδα του 2012 χρειάζεται ανθρώπους που θα σκεφτούν νέες λύσεις, ή εάν θέλετε, θα δουν τα προβλήματα με διαφορετικό τρόπο. Οι συνθήκες κρίσης αυξάνουν τη δημιουργικότητα των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι είναι απλά κατάλληλες για οραματιστές αλλά τους επιβάλλουν και τους αναδεικνύουν. Αντίθετα, σε περιόδους ευημερίας, οι άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά, επικαλύπτονται, μιας και η τάση του ανθρώπου και των κοινωνιών είναι να συντηρεί την κατάσταση αυτή, όσο πλασματική και προσωρινή κι αν είναι, και όχι να την εξελίσσει.
Σχόλια