Η κρίση θα κρατήσει έξι μήνες ακόμα...
Το διάβασα σε ένα άρθρο πρόσφατα. Σε ένα άλλο, έκανε πρόβλεψη ότι θα πάρει μερικά χρόνια. Πάνω από τρία για να είμαι πιο ακριβής. Στα προηγούμενα ήρθε να προστεθεί και ένα τρίτο το οποίο ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία της εποχής μας διέπεται από εντελώς διαφορετικές συνιστώσες από το οικονομικό στερέωμα που χαρακτήριζε τις προηγούμενες περιόδους οικονομικής ύφεσης που γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια η πρόβλεψη σχετικά με τη διάρκεια της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... αδύνατη.
Αν θεωρήσουμε λοιπόν ως δεδομένο ότι η μόνη ακριβής πληροφορία για την διάρκεια και την πορεία της οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι ότι Δεν υπάρχει ακριβής πληροφορία, που θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε για το πώς πρέπει να λειτουργήσουμε;
Ποια είναι η στρατηγική με την οποία πρέπει να δράσουμε;
Όταν τα media αρχίζουν να ακούγονται αθόρυβα και το γενικότερο κοινωνικό κλίμα συγκλίνει στη σύγχυση και στον πεσιμισμό, εμείς πως μπορούμε να ενταχθούμε με εκείνους οι οποίοι θα συνεχίσουν να βλέπουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν (γιατί προκύπτουν!) και να τις εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να κατορθώσουμε τον στόχο μας;
Και πάνω από όλα πως θα συνεχίσουμε να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα δώρα μιας επιτυχημένης επαγγελματική ζωής;
Παρακάτω είναι τρεις απλές αλλά ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν από ανθρώπους που δίνουν σημασία στον όρο επιτυχία, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αφετηρία για την διαφοροποίηση μας από την αυτοκαταστροφική απάθεια που έχει αρχίσει να ταλαιπωρεί αρκετούς επαγγελματίες:
1. Αναβάλλοντας την αναβολή
Έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνα που αναβάλλουμε δεν είναι εκείνα τα οποία δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε. Είναι εκείνα τα οποία φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Πόσα πράγματα που χρειάζονται επίλυση δεν αναβάλλουμε σε ημερήσια βάση; Και πόσο αυτά φορτώνονται στο μυαλό μας δημιουργώντας ένα συνεχές σύννεφο υποχρεώσεων και μια αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας;
Κατά συνέπεια, κάθε φορά που διεκπεραιώνουμε κάτι το οποίο αναβάλαμε συστηματικά, παίρνουμε πίσω τη δύναμη μας. Κάνοντας ένα από αυτά που αποφεύγαμε κάθε μέρα μας δημιουργεί μια αίσθηση δυναμισμού, αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης την οποία θα εξαργυρώσουμε αργότερα όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια μεγαλύτερη πρόκληση με επιτυχία!
2. Η λίστα της επιτυχίας
Ο Steve Jobs είπε ότι αυτό που έκανε την Apple...Apple δεν τόσο εκείνα που επέλεξαν να κατασκευάσουν, όσο εκείνα που επέλεξαν να αγνοήσουν!
Αυτό είναι εύκολο να το κατανοήσουμε όταν αναλογιστούμε ότι όταν κάποιος ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα μειώνεται η ποιότητα της δημιουργικότητας του και χάνεται ο κύριος στόχος του μέσα στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν όλα μαζί. Όταν ο Άντονυ Ρόμπινς εντάσσει μέσα στις δεξιότητες των ηγετών την αποτελεσματική διαχείριση χρόνου, καταλαβαίνουμε τη βαρύτητα με την οποία πρέπει να αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσουμε τον χρόνο μας. Μια πρόταση η οποία έχει αποδειχτεί θαυματουργή σε εκείνους οι οποίοι στοχεύουν σε άριστα αποτελέσματα στον χώρο εργασίας τους είναι η εξής:
- Κάθε πρωί κάνουμε μια λίστα με τα πέντε πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στη μέρα.
- Επίσης κάνουμε μια λίστα με τα πέντε πράγματα με τα οποία ΔΕΝ πρέπει να ασχοληθούμε κατά τη διάρκεια που δουλεύουμε.
- Τηλέφωνα, social media, και παρόμοιες πηγές που συχνά μας έχουν αποσπάσει την προσοχή και έχουν ροκανίσει το πιο παραγωγικό τμήμα της ημέρας μας μένουν ερμητικά έξω κατά τη διάρκεια που θα ασχοληθούμε με τις κύριες προτεραιότητες μας.
- Μια από τις πλέον διαδεδομένες συνήθειες είναι επίσης η δημιουργία 90-λεπτων κατά τα οποία θα ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο στόχο τα οποία θα διαχωρίζονται από δέκα λεπτά ωφέλιμο διάλειμμα.
3. Κάντε χώρο για τους καλύτερους στη ζωή σας
Έρευνες έδειξαν ότι οι συνήθειες, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές είναι άκρως μεταδοτικές ανάμεσα στους ανθρώπους που περνούν τον περισσότερο χρόνο μαζί.
Σε μια περίοδο που η ανασφάλεια και ο πεσιμισμός θριαμβεύουν, η επιλογή των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντος μας είναι υψίστης σημασίας!
Όταν λοιπόν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας δυναμικά κάνουμε χώρο στη ζωή μας για ανθρώπους που κάνουν το ίδιο, παίρνοντας έμπνευση από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τον εαυτό τους.
Αν χρειαζόμαστε περισσότερη αισιοδοξία και ισορροπία, ερχόμαστε πιο κοντά σε θετικούς ανθρώπους που έχουν βρει τους μηχανισμούς που τους ισορροπούν παρά τις αντιξοότητες.
Αν οι γνώσεις και η στρατηγική είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να φύγουμε από τη μάζα, περπατάμε μαζί με εκείνους που έχουν ήδη αποκτήσει και υιοθετήσει τις τακτικές που θεωρούμε επιτυχημένες. Τους κάνουμε σημείο αναφοράς και πηγή γνώσης.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η επιλογή του φίλου, του συγγραφέα, του μέντορα και του προσωπικού συμβούλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυριανής επαγγελματικής μας ταυτότητας!
Πάνω από όλα είναι σαφές το ότι μπορεί να μην μπορούμε πάντα να επιλέγουμε τις συνθήκες γύρω μας. Πάντα όμως διατηρούμε την ελευθερία να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες που προκύπτουν.
Σχόλια