NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι πέντε «εχθροί» της επιχειρηματικότητας

Οι πέντε «εχθροί» της επιχειρηματικότητας

Αν έχεις ιδέες, όρεξη και επιμονή, τότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τους πέντε «εχθρούς» της επιχειρηματικότητας, που θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την έναρξη της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας. Γνώρισέ τους κι ετοιμάσου να τους αντιμετωπίσεις.

1. Το όνομα – ταμπού

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται τα τελευταία χρόνια, η λέξη «επιχειρηματικότητα» αποτελεί λέξη ταμπού ιδιαίτερα σε χώρους όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να καταλάβουν πως η παιδεία είναι μια ευρεία έννοια, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παιδεία δε σημαίνει μόνο να είναι κανείς μορφωμένος και με ικανό αριθμό πτυχίων στο βιογραφικό του. Παιδεία είναι επίσης, να μπορείς να υλοποιήσεις μια επιχειρηματική ιδέα χρησιμοποιώντας θεμιτά μέσα και κινούμενος σε πλαίσια θεμιτού ανταγωνισμού και ευγενούς άμιλλας. Παιδεία είναι να μπορείς να φτιάξεις μια επιχείρηση που να υπακούει στις νομοθεσίες και παρ' όλα αυτά να είναι βιώσιμη και σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

2. Οι «κακές συνήθειες»

Οι «κακές συνήθειες» ή αλλιώς η νοοτροπία του «κακού μας εαυτού», η οποία έχει καταντήσει νοοτροπία επιβίωσης. Για παράδειγμα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή με το να μην εκδίδουν αποδείξεις αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την καταβολή του ΦΠΑ. Άλλες κινούνται «υπογείως» και βάσει αθέμιτου ανταγωνισμού εξουδετερώνουν τις αντίπαλες επιχειρήσεις. Σε γενικές γραμμές, επικρατεί η αντίληψη «ο θάνατός σου – η ζωή μου», που κάνει τους ανθρώπους, και στην περίπτωσή μας τους επιχειρηματίες, να ξεχνούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της συνέργιας και της έμπρακτης συνεργασίας. Τελικά είναι αυτό που λέμε: Αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο, κάνε τον φίλο σου.

3. Το αφιλόξενο περιβάλλον

Είναι κοινό μυστικό πλέον, ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το καταλληλότερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί μια επιχείρηση. Το νομικό πλαίσιο, το φορολογικό σύστημα, η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και πολλοί άλλοι παράγοντες δρουν ανασταλτικά, έως απαγορευτικά, για να αναλάβει κάποιος επιχειρηματική δράση. Όμως, ο καλός επιχειρηματίας μπορεί να ανταπεξέλθει και στις πιο αντίξοες συνθήκες και αναλαμβάνοντας το ρίσκο θα μπορέσει να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα. Άλλωστε, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως μια καλή ιδέα, δεν υπάρχει περίπτωση και δεν πρέπει, να χαθεί στη μαύρη τρύπα του Ελληνικού γραφειοκρατικού χάους.

4. Η άγνοια

Για να χτίσεις ένα γερό σπίτι, πρέπει πρώτα να έχεις γερά θεμέλια και γερές βάσεις, ώστε να μπορέσουν να το στηρίξουν και να το κρατήσουν σταθερό. Το ίδιο ισχύει και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Για να δημιουργήσεις μια βιώσιμη κι αποτελεσματική επιχείρηση, βασική προϋπόθεση είναι να έχεις τις κατάλληλες γνώσεις γύρω από την επιχειρηματικότητα και φυσικά μια πολύ καλή ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό, η απόφαση για την ίδρυση επιχείρησης να είναι συνειδητή, αλλά και πολύ καλά μελετημένη και οργανωμένη βάσει ενός επιχειρηματικού σχεδιασμού (Business Plan). Ένας «εν δυνάμει» επιχειρηματίας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, αλλά και για το πώς θα επιβιώσει μέσα από τα επερχόμενα εμπόδια. Γι' αυτό το λόγο, αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, καλό θα είναι να επιλέξει έναν κλάδο δραστηριότητας για τον οποίο θα είναι εν μέρει ή εξ' ολοκλήρου γνώστης. Η άγνοια όπως και η προχειρότητα, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.

5. Ο φόβος της αποτυχίας

Ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης είναι ο φόβος του ρίσκου, ειδικά στα πλαίσια μιας κοινωνίας η οποία δε συγχωρεί την αποτυχία. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη βαθύτερη αιτία που οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν να ιδρύσουν επιχείρηση, αφού αν αποτύχουν θα έχουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες της «ρετσινιάς» του αποτυχημένου. Έχουμε μάθει να ζούμε σε ένα περιβάλλον που με την πρώτη ευκαιρία καταδικάζει τα σφάλματα, χωρίς να δίνει δεύτερες ευκαιρίες. Ένας χρεοκοπημένος επιχειρηματίας, για παράδειγμα, χάνει την πιστοληπτική του ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα χάνει και την πίστη στον εαυτό του για να ξαναπροσπαθήσει. Συνεπώς, πρέπει να αρχίσουμε να καλλιεργούμε τη νοοτροπία της θετικής αντιμετώπισης μια ενδεχόμενης αποτυχίας, διότι αφενός μαθαίνουμε από τα λάθη μας και αφετέρου αποκτάμε εμπειρία, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για μια επόμενη προσπάθεια. Κι όπως είπε ο Carl Sandburg (Αμερικανός ποιητής): «Πίσω από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια και κάθε ήττα βρίσκεται το γέλιο της σοφίας, αν μπορείς να το ακούσεις».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr