NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επιχειρηματική Βιωσιμότητα για... Γερούς Παίκτες

Επιχειρηματική Βιωσιμότητα για... Γερούς Παίκτες

Παγκοσμιοποίηση του εμπορίου σημαίνει ανταγωνισμός σε «ανοιχτά αλώνια», στα διεθνή γήπεδα. Έχεις καλή «ομάδα» αλλά δεν έχεις «πελάτες» στην Ελλάδα λόγω «κρίσης»; Ξανοίξου στα μεγάλα «σαλόνια». Στις διεθνείς αγορές. Εκεί όπου νοιάζονται για το προϊόν σου εφόσον είναι (όπως πιστεύεις) καλής ποιότητας. Σκέψου τι καλά που θάταν αν οι θεατές γίνουν και οπαδοί!

Δεν αρκεί όμως η ποιότητα του προϊόντος σου, που μπορεί μάλιστα να έχει και κάποιο οικολογικό σήμα. Οι θεατές στα μεγάλα γήπεδα, για να γίνουν οπαδοί, θέλουν και εγγύηση βιωσιμότητας της ομάδας. Για να διαμορφωθεί συλλογική μνήμη και φήμη για την ομάδα, απαιτείται διαβεβαίωση ότι η προπόνηση, οι παίκτες, το γήπεδο σου και η διοίκηση συμπεριφέρονται με αποδεκτό τρόπο –όσο βέβαια μπορούν να το ελέγξουν. Ότι υπάρχουν οι βάσεις για να υπάρχει συνέχεια.

Το ίδιο και οι πελάτες σου στις μεγάλες αγορές, τα μεγάλα σαλόνια. Απαιτούν διαβεβαίωση ότι η παραγωγή σου, οι εγκαταστάσεις σου, οι εργαζόμενοι, οι μάνατζερ, οι προμηθευτές σου και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη συμπεριφέρονται με κοινωνική ευθύνη, με υπευθυνότητα. Απαιτούν ενδείξεις βιωσιμότητας.

Λογική η απορία: Και πώς θα το ελέγξουν;

Απάντηση: Ούτε που θα νοιαστούν να το ελέγξουν, εφόσον μάλιστα αγνοούν την ύπαρξη σου. Είναι δική σου δουλειά να τους ενημερώσεις. Μαζί με το ποιοτικό σου προϊόν να τους διαβεβαιώσεις ότι νοιάζεσαι για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Δεύτερη απορία: Και πώς το κάνω αυτό; Πώς θα πιστέψουν αυτά που δηλώνω;

Απάντηση: Ακολούθησε τους κανόνες που υποδεικνύει το διεθνές πρότυπο ISO 26000 το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις (ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, μικρού ή μεγάλου μεγέθους) να κατανοήσουν την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και τις μεθόδους αξιολόγησης. Στη συνέχεια, αν αυτό που προκύπτει δείχνει υπευθυνότητα εκ μέρους σου (εσύ θα το κρίνεις) , δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα.

Τί χρειάζεται η καλή Ελληνική επιχείρηση σήμερα; Εξαγωγές! Θέλεις να τεκμηριώσεις την υπευθυνότητα σου ως επιχείρηση; Να παίξεις στη διεθνή κατηγορία; Δείξε την αξία σου με οδηγό το διεθνές πρότυπο ISO 26000.

Προς το παρόν, τo πρότυπο είναι μια "καθοδήγηση", είτε για εσωτερική χρήση ή για δημοσιοποίηση (η επιλογή είναι δική σου). Βασίζεται σε επτά θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής ευθύνης: λογοδοσία, διαύγεια, ηθική συμπεριφορά, και σεβασμός συμφερόντων, δικαιωμάτων, νόμων και κανόνων. Αφορά σε ζητήματα διοίκησης, ανθρώπινων δικαιωμάτων, εργασιακών πρακτικών, περιβάλλοντος, σεβασμού των καταναλωτών, κλπ.

Βασική διαπίστωση: Πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, με ποιοτικώς άριστα προϊόντα, χαρακτηρίζονται από ουσιαστική κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Συχνά, δεν το γνωρίζουν ούτε οι ίδιες διότι δεν έχουν υποστεί την αξιολογική δοκιμασία. Νομίζουν ότι η αξιολόγηση απαιτεί χρόνο και κοστίζει πολύ (λάθος). Ότι πρέπει να αποταθούν σε ειδικούς μελετητές. (Λάθος πάλι. Μπορεί να γίνει εσωτερικά με κατάλληλη εκπαίδευση των στελεχών της επιχείρησης).

Άλλες, έχουν μεν επίγνωση της αξίας τους και της υπευθυνότητας τους, αλλά δεν το δημοσιοποιούν κατάλληλα. Μπορεί μάλιστα, λόγω χρηματοδοτικών δυσχερειών, να περικόπτουν (!) αντί να αυξάνουν δαπάνες που αφορούν σε δράσεις ΕΚΕ.

Τέλος, είναι και οι επιχειρήσεις που δηλώνουν, σε αναντιστοιχία με το διεθνές πρότυπο, «κοινωνικά υπεύθυνες», δημοσιεύοντας μάλιστα πολυτελείς Εκθέσεις ΕΚΕ με αναφορά σε χορηγίες και φιλανθρωπίες. Βλέπουν την ΕΚΕ ως μια παράπλευρη δραστηριότητα, έξω από την κύρια δουλειά της επιχείρησης, μια δραστηριότητα του μάρκετινγκ. Ακόμα κι αν το κάνουν από άγνοια, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν. Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης! (greenwashing).

Το να βραβευτεί η επιχείρηση από ένα εθνικό φορέα ή από ένα ιδιωτικό οργανισμό, για κοινωνική ευαισθησία, είναι μεν καλό, αλλά που στοχεύει; Ποιον επιδιώκουν να πείσουν; Τον Έλληνα καταναλωτή που του κόπτεται ο μισθός; Στόχος πρέπει είναι η διεθνής αγορά. Και εκεί παίζουμε με διεθνείς κανόνες.

"Το μάνατζμεντ παραγωγικών διεργασιών κατά τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και περιβαλλοντικά υπεύθυνο ̶ δηλαδή η «βιώσιμη παραγωγή» ̶ δεν είναι πλέον μια «δεν βλάπτει, καλό είναι να υπάρχει» πρακτική, αλλά μια επιτακτική επιχειρηματική ανάγκη" (OECD Sustainable Manufacturing Toolkit). Οι εταιρείες ωθούνται προς αυτή την κατεύθυνση από συνειδητοποιημένους καταναλωτές, κοινωνικές οργανώσεις, φορείς πιστοποίησης, διεθνείς φορείς και κυβερνήσεις.

Οι «πράσινες στρατηγικές» αυξάνουν τις δυνατότητες για ανάπτυξη και καλλίτερες αποδόσεις κεφαλαίων. Αναδεικνύονται μάλιστα και δυνατότητες μείωσης του κόστους καθώς η ΕΚΕ εισάγεται στην κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, «πρασινίζοντας» τα προϊόντα με κατάλληλα υλικά, συσκευασία και διαδικασίες, ανακυκλώνοντας και εξοικονομώντας υλικά και ενέργεια, και βελτιώνοντας το εργασιακό κλίμα και τις σχέσεις με κοινωνικές ομάδες. Κυρίως όμως χτίζεται η φήμη που, στην περίοδο κρίσης, βοηθά περισσότερο από τη μείωση κόστους.

Ουσιαστική ΕΚΕ (κατά τo διεθνές πρότυπο ISO 26000) και επιχειρηματική επιτυχία πάνε μαζί.

* Στις 4 Οκτωβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί ειδικό σεμινάριο για το διεθνές πρότυπο ISO 26000. Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους εγγραφής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Close the Loop.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr