NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία

Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία

Συνήθως, κάθε τέλος ενός χρόνου και αρχή του επομένου, γίνονται απολογισμοί για τα πεπραγμένα. Ούτε εγώ θα αποφύγω τον πειρασμό να κάνω μια μικρή ανασκόπηση του ελληνικού web 2.0 και των πεπραγμένων της κοινότητας με σκοπό να δω μέσα από την πορεία της, μια αισιόδοξη εικόνα για ένα αύριο, σε μια αγορά που συρρικνώνεται και πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν εκτός εργασίας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή καλοκαίρι του 2007 και στην Ίο γίνεται το πρώτο Ελληνικό Βlogger Camp. Ένα διήμερο συνέδριο για το blogging που ενεργό ρόλο για την διεξαγωγή του έπαιξε ο Titanas από το pestaola.gr και ήταν καλεσμένος ο Matt Mullenwer δημιουργός του WordPress.com και παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες Bloggers. Βρυώνης, Παπαδάκης, Αναγνώστου, Συλιγαρδάκης, Σαμπράκος, Αδαμόπουλος, Παγίδας, Αθανασιαδής και πολλοί άλλοι, γύρω στους σαράντα.

Δέκα μέρες αργότερα 13/06/07 γίνεται η πρώτη συνάντηση του OpenCoffee στον Ελευθερουδάκη και δεν πρέπει αν ήμασταν πάνω από 20 με 25 άτομα. Από τότε έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια και το OC παρουσιάζει κάθε μήνα τρία startup. Μια κοινότητα που σίγουρα ξεπερνάει τα 500 άτομα και είδη έχει ξεκινήσει την κάνει εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας. Από μέλη του Open Coffee δημιουργήθηκε το καλοκαίρι το 2009 το OpenFund ένας seed funding οργανισμός για τεχνολογικά startup.

Στης 23/2/08 ξεκινάει το πρώτο MediaCamp στην Ελλάδα, μια ιδέα μεταφοράς γνώσης μέσω μια ανοικτής κουβέντας όπου η μετάδοση της γνώσης γίνετε με την εξιστόρηση των παρουσιάσεων χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένο πρόγραμμα και ομιλητές, και τα τελευταία τρία χρόνια κάθε χρόνο γίνετε ένα media camp.

Προς τα τέλη Σεπτέμβρη του 08 κάνει την εμφανή του το Girl Geek DinnersGGD’ μια μηνιαία συνάντηση γυναικών που ασχολούνται με την τεχνολογία και παρουσιάζει γυναίκες που ασχολούνται με την τεχνολογία και την καινοτομία, όπου τα τελευταία δυόμιση χρόνια σταθερά παρουσιάζουν πράγματα που παράγουν Ελληνίδες.

Στης 15 Νοεμβρίου η Κωνσταντίνα με την Crystal ενθουσιασμένες από το media camp ξεκίνησαν την ιδέα του Jelly μια κίνηση που σαν σκοπό έχει να φέρνει κοντά ανθρώπους που δουλεύουν από το σπίτι τους και θέλουν να έχουν ένα δημιουργικό brainstoring, ή απλά να δουλεύουν μαζί στον ίδιο φυσικό χώρο., όπου μια φορά το μήνα η κοινότητα του Jelly βρίσκετε σε διάφορους χώρους.

Στης 24 Νοεμβρίου του 08 με την βοήθεια του Αλέξανδρου Παγίδα που ζήτησε από τον Andrew Hyde δημιουργό του Startup Weekend να διοργανώσει το πρώτο Startup weekup in Athens, όπου η Mircosoft παραχώρησε το Microsoft Innovation Center και οι άνθρωποι του βοήθησαν να γίνει πράξει η εκδήλωση. Όπου πάνω από 150 άνθρωποι Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο δημιουργούσαν ομάδες και τελικά παρήγαγαν κάποια τεχνολογικά startup, οπού ως δια μαγείας όσοι συμμετείχαμε είδαμε να παράγετε κάτι από το τίποτα από ανθρώπους που πιθανός να μην είχαν ξανά βρεθεί, και όμως ναι! για να δανειστώ το σύνθημα του Obama “yes, we can“. Έκτοτε κάθε χρόνο γίνετε και ένα startup weekend.

Ο ενθουσιασμός μετά την επιτυχία του Βlogger camp αλλά και οι μηνιαίες συγκεντρώσεις του open coffee, του Jelly, το GGD έφεραν το 1ο Podcamp που πραγματοποιήθηκε 22/12/08 στην Ένωση Γραφιστών.

Μέσα στο 2009 έκτος των προηγούμενων εκδηλώσεων ξεκίνησε το φθινόπωρο το 2009 το TEDxAthens (Technology – Entertainment – Design), που στηρίζει και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» και το ΤEDxAcademy το 2010.

Επίσης δράσεις όπως το Opentourism μια θεματική ομάδα γύρω από θέματα τουρισμού, η ελληνική κοινότητα του Enterpreneur commons αλλά και εκδηλώσεις σαν το Startup Day, δείχνουν μια ενεργή κοινότητα ανθρώπων που προσπαθούν να δουν με θετικό βλέμμα την επιχειρηματικότητα την καινοτομία, σε σχέσει με της νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη.

Τέλος να αναφέρω τo Startegy είναι ένα ομαδικό workshop που μέσα από τεχνικές συνεργασίας-ομαδικότητας σκοπεύει να τονώσει την δημιουργικότητα, για να εξωτερικεύσετε τις ιδέες σας, μια προσπάθεια που είναι αμιγώς Ελληνική προσπάθεια.

Και αυτό που έλειπε ήταν να δημιουργηθεί είναι φυσικός χώρος για να μπορούν να βρίσκονται και να μπορούν να δουλέψουν άνθρωποι της τεχνολογικής κοινότητας και νομίζω ότι το CoLab φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος χώρος προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο επαγγελματικό τεχνολογικό Cluster από ελεύθερους επαγγελματίες, ένα εναλλακτικό εργασιακό μοντέλο.

Κλείνοντας να συνοψίσω ότι η ενέργεια αυτής της κοινότητας οφείλεται στο μεράκι κάποιων ανθρώπων που κάναν πράξη όλα αυτές τις εκδηλώσεις και πραγματικά είμαι χαρούμενος που τους γνώρισα και είμαι φίλος με αρκετούς από αυτούς. Η ελληνική τεχνολογική κοινότητα όχι μόνο έφερε και ενσωμάτωσε εκδηλώσεις που προσπαθούν να αναδείξουν πράγματα που χτίζονται από τα κάτω προς τα πάνω αλλά παρήγαγε εκδηλώσεις και δράσεις όπως το Strategy και το OpenFund, πρωτοπόρες και καινοτόμες, που θα μπορούσαν να παίξουν ένα ρόλο στην διεθνή τεχνολογική κοινότητα.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 6-1-2011, στο προσωπικό blog του Σπύρου Καπετανάκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr