Γνωρίστε την πρέσβειρα του StartUpSafary Athens, Μαρία Λεοντίου, Διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank
To StartUpSafary Athens, η εκδήλωση που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα πιο ενδιαφέροντα startups της πόλης έρχεται τον Νοέμβριο.
Μια από τους πρεσβευτές του StartUpSafary Athens θα είναι η Μαρία Λεοντίου, Διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank.
Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα...
H Διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank Μαρία Λεοντίου είναι η δεύτερη Πρέσβης με εξίσου σημαντικό ρόλο: Στα χέρια της βρίσκεται ο τομέας του FinTech, με αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και απίστευτες προοπτικές. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ και διαθέτει 20 χρόνια εμπειρίας σε Χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της:Αισιόδοξη, αυθόρμητη, προσαρμοστική, πιστεύει ακράδαντα στην δύναμη της ομάδας και προσπαθεί πάντα να προσεγγίζει τα προβλήματα με θετική διάθεση και χαμόγελο
. Ετσι εξηγείται και η αισιοδοξία της για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα με την οποία θέλει να ενισχύσει το φετινό Startup Safary Athens! Τι πρέπει να αλλάξει στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα για να αισθανθεί ότι γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση; «Στην επιχειρηματικότητα ως έννοια ίσως τίποτα, στο περιβάλλον που διαμορφώνει τις συνθήκες για την άνθιση της επιχειρηματικότητας και στους φορείς που την υποστηρίζουν πολλά! Για να γεννηθούν νέες ιδέες και κυρίως για να μετουσιωθούν σε επιχειρείν, απαιτούνται συνθήκες που θα διευκολύνουν, θα στηρίξουν και θα δώσουν ώθηση στην πραγμάτωση των φιλοδοξιών. Ξεκινώντας από την φορολογία και την γραφειοκρατία θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δοθούν κίνητρα για όσους και όσες επιθυμούν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, σήμερα πολλοί νέοι και νέες στο ξεκίνημά τους αισθάνονται ότι «τιμωρούνται» για αυτήν τους την επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες εμπνέονται και επιστρατεύουν τη δημιουργικότητά τους για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους αλλά από την άλλη πλευρά, έρχονται αντιμέτωποι με την αδιέξοδη πολλές φορές πραγματικότητα που τους αναγκάζει, είτε να σταματήσουν σε ένα πρώιμο στάδιο, είτε να καταφύγουν στο εξωτερικό. Στήριξη και κίνητρο, αυτό χρειαζόμαστε».
Σε επαγγελματικό επίπεδο, το μεγαλύτερό της όνειρο είναι να μπορέσει να συμβάλλει ώστε να γίνει το όνομα της Eurobank ταυτόσημο με την δημιουργία του FinTech οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Το Κέντρο Καινοτομίας της Eurobank είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση: «Είμαστε η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που δημιούργησε μια ομάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με την ψηφιακή καινοτομία και θα έχει ως στόχο της να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων να παράγουν αξία, μέσα από νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο χώρο του FinTech. Μετράμε μόλις 10 μήνες ζωής. Παρά το “νεαρό της ηλικίας” μας, είμαστε πολύ περήφανοι για το πρώτο μας “παιδί” το “Beyond Hackathon” που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τον Ιούνιο του 2016 σε συνεργασία με το Found.ation και το The Cube. Ήταν μια πρωτοβουλία σε μια τεχνολογική συγκυρία που απαιτεί νέους τρόπους “επικοινωνίας” με το κοινό και “έξυπνους” τρόπους εξυπηρέτησης. Η συγκεκριμένη δράση ήταν η πρώτη από μία σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδιαμορφώνονται μέσα από συνεργατικά σχήματα και θα ξεφεύγουν από τα στενά όρια της γενικής επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες ιδέες των νέων ανθρώπων που αξίζει να προχωρήσουν και με την υποστήριξή μας να εξελιχθούν σε καινοτόμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σκοπός μας είναι να ακολουθήσουν πολλές ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση».
Το Κέντρο Καινοτομίας το οποίο και διευθύνει η Μαρία, αποτελεί ζωτικό κομμάτι της Γενικής Διεύθυνσης Group Digital Banking και έχει ως σκοπό να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ταξίδι για την επίτευξη της συστηματικής καινοτομίας του Οργανισμού.
Μέσα από την διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση των νέων τάσεων σε διεθνές επίπεδο αλλά και καλλιεργώντας την ανοιχτή καινοτομία επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς FinTech εταιριών που θα αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο ψηφιακό μέλλον των Τραπεζών: «Συχνά μου αρέσει να χρησιμοποιώ τα λόγια του Michael Meyer, Head of Architecture, Design & Engineering της JP Morgan Chase, “I like to think of it as a playground. Like a chef, you get to play around and invent new recipes. You get to try things that haven’t been tried before”. Έτσι μας βλέπω και γω!». Το σοφότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας: «Κάποια στιγμή νόμισα ότι μπορούσα να προλάβω τα πάντα με αποτέλεσμα να εξαντληθώ. Ο οργανισμός μου έσπευσε να μου θυμίσει ότι υπάρχει και κάτι που λέγεται όρια αντοχής. Είναι ένα λάθος που συχνά κάνουμε οι άνθρωποι. Ξεχνάμε ή υποτιμούμε την ανάγκη του “μέτρου”».
Η συμβουλή που πήρε και τελικά χρειαζόταν περισσότερο; Να μην αποφεύγει τις συγκρούσεις γιατί τελικά μπορεί να είναι αφετηρία δημιουργίας! «Για να κάνεις ωραία ομελέτα πρέπει να ανακατέψεις καλά τα αυγά», συμπληρώνει η Μαρία γελώντας.
Σχόλια