Τα αποξηραμένα σύκα ήταν από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα της αρχαιότητας. Στις μέρες μας οι θρεπτικές τους ιδιότητες είναι τόσο διαδεδομένες, ώστε τα καθιστούν περιζήτητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα πιο διάσημα αποξηραμένα σύκα προέρχονται από την περιοχή Ταξιάρχης στη βόρεια Εύβοια. Εκεί, η Ελένη Βασιλείου μαζί με την Ουρανία Μουσέτη, πριν από δέκα περίπου χρόνια, αποφάσισαν να ιδρύσουν την επιχείρηση παραγωγής και επεξεργασίας αποξηραμένων σύκων “Συκάτες Γεύσης”. “Πρόκειται για μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής η οποία έχει την έδρα της στην Αθήνα και το συσκευαστήριό της βρίσκεται στον Ταξιάρχη Βόρειας Ευβοίας”, μας τόνισε η Ελένη.
Τα προϊόντα της εταιρείας “Συκάτες Γεύσεις” αυτή τη στιγμή κατακλύζουν ολόκληρη την Ελλάδα “από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Μυτιλήνη” όπως μας είπε χαρακτηριστικά η Ελένη. Ενώ, εξάγονται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γερμανία, το Βέλγιο κ.α. Ωστόσο, εξάγονται και σε χώρες εκτός Ευρώπης όπως είναι το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι. “Το 20% της παραγωγής μας διατίθεται σε εμπόρους στο εξωτερικό”, μας διευκρίνισε η Ελένη.
Οι δύο επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται περίπου κάθε χρόνο τον καρπό από 2.200 δέντρα. Όπως μας ανέλυσε η Ελένη “Τα δέντρα δεν είναι όλα δικά μας. Αγοράζουμε επίσης σύκα από άλλους παραγωγούς, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Βλέπετε η ζήτηση δεν είναι πάντα σταθερή, οπότε δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε ανάλογα και την παραγωγή μας”. Στην επιχείρηση “Συκάτες Γεύσεις” απασχολούνται το μήνα Αύγουστο, για την συγκομιδή του σύκου, 15 άτομα. Eνώ τον χειμώνα, εργάζονται 10 περίπου άτομα στο συσκευαστήριο.
Στην επιχείρηση “Συκάτες Γεύσεις” παράγονται αυτή τη στιγμή 12 διαφορετικοί κωδικοί προϊόντων, όπως είναι το παστέλι από σύκα, η Συκομαίδα, το γλυκό του κουταλιού, η μπάρα από σύκα κ. α. Βέβαια, ο βασικός κωδικός με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα είναι τα αποξηραμένα σύκα. “Τα σύκα τα παράγουμε σε δύο μορφές. Έχουμε τα λευκά σύκα, τα οποία έχουν υποστεί κλιβανισμό με θειάφι και τα φυσικά σύκα. Ο κόσμος γνωρίζει περισσότερο τα λευκά σύκα από την Εύβοια, όμως εμείς είμαστε από τους πρώτους, που προώθησαν τα φυσικά σύκα στην αγορά, γιατί μέχρι πριν από μερικά χρόνια προτιμούσαν τα θειαφισμένα”, μας επισήμανε η Ελένη.
Οι δύο επιχειρηματίες δεν εφησυχάζουν με όσα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα και κάθε χρόνο φροντίζουν είτε να παράγουν ένα νέο προϊόν είτε να προωθούν μία καινούργια συσκευασία. Η επιχείρηση μας είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη και επενδύουμε σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για την ανάπτυξή της. “Yπάρχουν αρκετά προϊόντα, τα οποία λανσάραμε πρώτοι στην αγορά και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι. Οι συκομπουκές, για παράδειγμα, είναι προϊόν δικής μας επινόησης όπως και τα γεμιστά σύκα με καρύδι, τα οποία δεν τα είχα ξαναδεί, αλλά και το παστέλι με την επικάλυψη σοκολάτας”, μας σχολίασε η Ελένη.
Η επιχείρηση “Συκάτες Γεύσεις” παρουσιάζει φέτος αύξηση στη ζήτηση της τάξεως του 20%. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η ποιότητα, αλλά και το προσωπικό μεράκι των δύο επιχειρηματιών. Όπως μας ανέφερε η Ελένη “Όλα τα φτιάχνουμε με βάση του τι θέλουμε εμείς να καταναλώνουμε, γι' αυτό προωθούμε πολύ και το φυσικό σύκο. Κύριο γνώμονά μας αποτελεί η ποιότητα. Εμείς δεν στοχεύουμε στην εργοστασιακή, μαζική παραγωγή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παράγουμε μικρότερες ποσότητες και να διατηρούμε προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες μας. Άλλωστε, όραμα της επιχείρησης αποτελεί τόσο η προώθηση ποιοτικών προϊόντων όσο και η αύξηση της ζήτησής της σε Ελλάδα και εξωτερικό”.
Στη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της εταιρείας “Συκάτες Γεύσεις” η Ελένη και οι Ουρανία αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και αρκετές δυσκολίες. Μία από αυτές είναι η ελληνική γραφειοκρατία. “Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας ειδικά όταν αναφερόμαστε στις εξαγωγές είναι απελπιστικά. Είναι κάποιες διαδικασίες οι οποίες δε βοηθούν, ούτε τους παραγωγούς ούτε τους εμπόρους. Για παράδειγμα, απαιτούνται κάποια συγκεκριμένα πιστοποιητικά, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να εκδοθούν εγκαίρως, όχι γιατί δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, αλλά γιατί δεν λειτουργούν σωστά οι γραφειοκρατικές υποδομές, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία μας να είναι ατέρμονη”, τόνισε η Ελένη. Και συνέχισε λέγοντας “και μην ξεχνάτε ότι το συσκευαστήριο βρίσκεται στην επαρχία, οπότε όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται μακριά και αυτό είναι μία επιπρόσθετη δυσκολία”.
Όμως και η οικονομική κρίση αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στη μέχρι τώρα πορείας της επιχείρησης, όπως μας ανέφερε η Ελένη. “Την περίοδο εφαρμογής των capital control, δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε συγκεκριμένα είδη συσκευασίας, γιατί οι προμηθευτές μας αδυνατούσαν να εισάγουν τα προϊόντα τους. Πέρυσι από τον Αύγουστο μέχρι τις αρχές Οκτώβρη αντιμετωπίζαμε διάφορα τέτοιου είδους πρόβλημα, αλλά σταδιακά διευθετήθηκαν. Από εκεί και έπειτα είναι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί δεν είναι ευνοϊκό για την ελληνική επιχειρηματικότητα”.
Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία της φετινής χρονιάς, το δίκτυο εξαγωγών για τα προϊόντα της επιχείρησης “Συκάτες Γεύσεις”, διευρύνθηκε, σημειώνοντας άνοδο που άγγιξε το 20%. Εντούτοις οι συναλλαγές με τους Γερμανούς εμπόρους σημείωσαν πτώση. “Οι Γερμανοί μας αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία και αυτό αντανακλάτε στη ζήτηση τους ως προς τα προϊόντα μας. Μάλιστα, πέρυσι τον Αύγουστο απαιτούσαν να ρίξουμε την τιμή, πουλώντας τους φθηνότερα τα προϊόντα μας, όμως εμείς δε θελήσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τους τη ρήτρα. Άλλωστε, επειδή τηρούμε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις η παραγωγή μας έχει υψηλό κόστος γεγονός, που δε μας επιτρέπει να πουλάμε σε χαμηλές τιμές. Για τον λόγο αυτό δεν σκοπεύουμε να βάλουμε τα προϊόντα μας σε σούπερ μάρκετ, γιατί δε μας ενδιαφέρει η μαζική πώληση. Σεβόμαστε και τον κόπο μας, αλλά και το προϊόν μας και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητά μας”, μας εξήγησε η Ελένη.
Σχόλια