Ο καρπός των βελανιδιών της Τζιάς υπήρξε ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των κατοίκων του νησιού, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, για διάφορους λόγους, παρέμενε ανεκμετάλλευτος, ώσπου μια Αμερικανίδα από την Καλιφόρνια, η κα Marcie Mayer πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την αξιοποίηση των βελανιδιών του νησιού της Τζιάς (Κέα), ιδρύοντας την επιχείρηση Oakmeal.
H ενασχόλησή της με το συγκεκριμένο καρπό δεν προέκυψε τυχαία, καθώς γνώριζε την αξία του από τα παιδικά της κιόλας χρόνια. “Δεν έχω φάει ποτέ στη ζωή μου κρέας. Για τον λόγο αυτό από πολύ μικρή είχα βρει άλλους τρόπους, προκειμένου να καλύπτω τις διατροφικές μου ανάγκες. Τα βελανίδια ανέκαθεν με ενδιέφεραν πολύ”, μας είπε η Marcie.
Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από 12 χρόνια, η Marcie όταν έφυγε από την Αθήνα και μετακόμισε στη Τζια ξεκίνησε δειλά δειλά να ασχολείται με τη χρήση των βελανιδιών, κάνοντας δοκιμές στην κουζίνα της. “Αρχικά, δεν το είχα σκεφτεί σαν δουλειά. Aυτό που με ενδιέφερε ήταν να βοηθήσω τους ανθρώπους του νησιού να ξαναδώσουν αξία σε αυτά τα δέντρα. Η αρχική μου προσπάθεια ήταν να μοιράζομαι με τους νησιώτες όσα ανακάλυπτα για τα βελανίδια και σιγά σιγά όλο αυτό ήλθε και έγινε εταιρεία”, μας τόνισε η Μarcie. Και συνέχισε λέγοντας “άλλωστε τότε, δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο σε αντίθεση με σήμερα, έτσι έκανα ό,τι μπορούσα, προκειμένου να ανακαλύψω πως θα μπορούσα να τα εκμεταλλευτώ”.
Για την υλοποίηση του σχεδίου της απαιτούνταν η αγορά ενός μηχανήματος, το οποίο είχε υψηλό κόστος αγοράς, και κατά συνέπεια η Marcie κατέφυγε στη χρήση της crowdfunding πλατφόρμας Kickstarter. “Πριν κάνω την ατομική επιχείρηση έψαχνα τα χρήματα για να αγοράσω ένα ειδικό μηχάνημα από την Τουρκία με το οποίο θα ξεφλούδιζα τα βελανίδια. Έτυχε, λοιπόν, να ακούσω για την πλατφόρμα χρηματοδότησης Κickstarter”.
Η Marcie έτρεξε δύο προγράμματα Kickstarter το πρώτο το 2012 και το δεύτερο το 2013 και κατάφερε να συγκεντρώσει 20.000 ευρώ. “Βλέπετε στάθηκα τυχερή, γιατί είχα μεγάλη λίστα πελατών, εξαιτίας του ξενώνα που διατηρώ στο νησί, οι οποίοι γνώριζαν το σχέδιό μου. Το Kickstarter είναι πολύ χρήσιμο, αλλά πρέπει να έχεις τον κύκλο σου, καθώς δεν σε στηρίζουν άγνωστοι. Εκείνη την περίοδο ήταν πιο εύκολο καθώς δεν γίνονταν πολλά project, σε σχέση με τώρα”, πρόσθεσε.
Κάθε χρόνο η επιχείρηση Οakmeal εκμεταλλεύεται τον καρπό από 300 περίπου μεσαίες βελανιδιές. “Τα δέντρα όλα ανήκουν σε ιδιώτες και εγώ έχω συνάψει διαφορετική συμφωνία με τον καθένα. Υπάρχουν ορισμένοι που μου δίνουν τον καρπό χωρίς να πληρώσω χρήματα. Είναι και άλλοι στους οποίους δίνω λίγα χρήματα και μπαίνω και μαζεύω τον καρπό από τα δέντρα τους. Aκόμα υπάρχουν κάποιοι που μαζεύουν τον καρπό, μου τον φέρνουν και εγώ τον αγοράζω”, μας εξήγησε η Marcie.
Όταν η Μarcie ξεκίνησε την ατομική επιχείρηση Oakmeal, οι ντόπιοι την αντιμετώπιζαν με δισταγμό και δυσκολεύονταν να καταλάβουν την άποψη που είχε για τα βελανίδια, τα οποία τα θεωρεί superfood. Τώρα είναι η δεύτερη χρονιά, που λειτουργεί η επιχείρηση και όπως μας ανέφερε πηγαίνει πολύ καλά. “Τον χρόνο παράγω περίπου 4 τόνους αλεύρι. Μία ποσότητα την πουλάω έναντι 18 ευρώ το κιλό, και με το υπόλοιπο φτιάχνω μπισκότα, χυλοπίτες και ενεργειακές μπάρες, τα οποία όλα είναι χωρίς γλουτένη. Μέσα στα άμεσα σχέδιά μου είναι και η παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη”.
Tην κουζίνα της Oakmeal την έχει αναλάβει αποκλειστικά η Marcie, ενώ τα καλοκαίρια συνδράμει στην προσπάθεια και η κόρη της, η οποία έχει σπουδάσει μαγειρική. Ωστόσο, ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτει η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, της επιτρέπει να παράγει μεγάλη ποσότητα μπισκότων μέσα σε λίγες ημέρες.
Τα προϊόντα Oakmeal μπορεί κάποιος να τα βρει σε 30 καταστήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά εξάγονται και στην Ελβετία, στη Σλοβενία, στη Βουλγαρία, στην Αγγλία και στην Αμερική. Στην προσπάθειά της να προωθήσει τα προϊόντα της η Marcie έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα και σε κάποιες εκθέσεις. “Τον Οκτώβριο θα πάρω μέρος σε μία έκθεση στο Παρίσι μαζί με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δίνω μεγάλη σημασία στο να διευρύνω το δίκτυο, στο οποίο προμηθεύω τα προϊόντα μου. Άλλωστε, είναι δύσκολο να επιβιώσεις στην Ελλάδα χωρίς εξαγωγές”, πρόσθεσε.
Η Μarcie ανοίγοντας την Oakmeal δε συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η ενασχόλησή της με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχε αρχίσει ήδη από το 1989 όταν διατηρούσε εστιατόριο με μεξικάνικη κουζίνα στην περιοχή του Ψυρρή. “Όπως αντιλαμβάνεστε είχα μάθει όλη τη διαδικασία για την έναρξη ατομικής επιχείρησης και είχα εξοικειωθεί με τις δυσκολίες που προέκυπταν” δήλωσε. Όμως ούτε και η εφαρμογή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 δεν τη δυσκόλεψε, καθώς εκτελούσε τις πληρωμές της μέσω web banking. “Σχεδόν δεν είχα καταλάβει τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο” σχολίασε.
Βέβαια, η αγάπη της Marcie για τη φύση και για τα βελανίδια ειδικότερα, αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για να πετύχει τους στόχους της και να θέσει νέους. “Αυτό που οραματίζομαι και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά είναι να γράψω ένα βιβλίο, το οποίο να περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για το δέντρο και για τον καρπό αλλά και πολλές συνταγές που να μπορεί να φτιάξει κάποιος με αλεύρι από βελανίδια”.
Σχόλια