Πρόσφατα συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic, ενώ εδώ και 12 χρόνια από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας του αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, αλλά και Έλληνες. Ο λόγος για το βιβλιοπωλείο “Ατλαντίς”, που βρίσκεται στην Όια της Σαντορίνης. Αυτή τη στιγμή το βιβλιοπωλείο διαθέτει περισσότερους από 7.000 τόμους βιβλίων, κυρίως ξενόγλωσσους, ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί ελληνικοί.
Η επιχειρηματική ιδέα που είχαν δυο Αμερικάνοι, ο Κρεγκ Γουόλτσερ και ο Όλιβερ Γουάιζ πριν από 14 χρόνια, όπως όλα δείχνουν ανταμείφθηκε. “Δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ να ανοίξουμε βιβλιοπωλείο. Το 2002 ήμασταν φοιτητές και επισκεφτήκαμε τη Σαντορίνη. Το νησί ήταν πολύ όμορφο και μας προδιέθετε να διαβάσουμε όλα τα βιβλία, που είχαμε φέρει μαζί μας από την Αμερική. Όταν τα τελειώσαμε αναζητήσαμε ένα βιβλιοπωλείο, για να αγοράσουμε μερικά. Τότε αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχε και μάλιστα κάναμε ένα αστείο, ότι εμείς θα ήμασταν οι άνθρωποι που θα ανοίγαμε ένα βιβλιοπωλείο στο νησί. Και τελικά το κάναμε...” μας εκμυστηρεύτηκε ο Κρεγκ συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Aτλαντίς.
Το βιβλιοπωλείο “Ατλαντίς” δημιουργήθηκε με προσωπική εργασία των δύο Αμερικάνων, αλλά και τεσσάρων ακόμα φίλων τους. Aρχικά, θέλησαν να βρουν τον χώρο όπου θα στεγάζονταν η επιχείρησή τους. Τελικά, με πολύ κόπο κατάφεραν να βρουν ένα ερειπωμένο υπόσκαφο στην καλντέρα της Οίας. Στη συνέχεια, μάζεψαν υλικά από παραλίες αλλά και από όπου αλλού μπορούσαν και με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να κατασκευάσουν τα ράφια, τα κρεβάτια και τα τραπέζια, μιας που το βιβλιοπωλείο θα αποτελούσε και το σπίτι τους.
Σιγά σιγά, με κόπο και πολλή προσπάθεια το εγχείρημα των δύο φίλων άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Μέχρι όμως την ημέρα έναρξής του, το Πάσχα του 2004, οι δύο νέοι επιχειρηματίες κλήθηκαν να περάσουν αρκετούς σκοπέλους. “Στην αρχή αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες. Έπρεπε να ανακαλύψουμε μόνοι μας το πως θα βρίσκαμε τα βιβλία, και με ποιο τρόπο θα τα μεταφέραμε στο νησί. Επίσης, πως θα τα παρουσιάζαμε. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είχαμε ιδέα από επιχειρήσεις. Επιπλέον, δυσκολευτήκαμε αρκετά εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Το γεγονός ότι ήμασταν ξένοι ήταν και αυτό ένα πρόσθετο εμπόδιο, καθώς παρουσιάζονταν συνεχώς απρόβλεπτοι παράγοντες και εμείς έπρεπε να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που μας ζητούσαν κάθε φορά. Αυτό δεν ήταν και τόσο εύκολο. Bέβαια, τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε πολύ πιο εύκολα. Αυτές οι δυσκολίες υπήρξαν για εμάς ενδιαφέρουσες και μας έκαναν καλύτερους” μας δήλωσε ο Kρεγκ.
Η οικονομική ύφεση είχε σοβαρές επιπτώσεις στο βιβλιοπωλείο της Οίας και μάλιστα ήταν τέτοιας έκτασης, που κινδύνεψε να κλείσει. Για τον λόγο αυτό οργάνωσαν ένα crowdfunding και η μεγάλη ανταπόκριση που είχε γλίτωσε το δημοφιλές βιβλιοπωλείο από το λουκέτο.
Αυτή τη στιγμή στο βιβλιοπωλείο Ατλαντίς μπορεί κανείς να βρει βιβλία από όλο τον κόσμο. Όπως μας ανέλυσε ο Κρεγκ “Εισάγουμε βιβλία από οπουδήποτε. Από την Αμερική, την Αγγλία, το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι, την Τυνησία, την Ταϊβάν, το Άμστερνταμ και από αλλού”.
Το 2013 οι δυο επιχειρηματίες αποφάσισαν να ξεκινήσουν και κάποιες μικρές εκδόσεις, προκειμένου να εξοικονομίσουν ορισμένα χρήματα από τη μια, αλλά και να παρέχουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πάρουν στη βαλίτσα τους μικρά βιβλιαράκια, που δεν θα αποτελούσαν γι' αυτούς μεγάλο πρόσθετο βάρος. “Οι δικές μας εκδόσεις είναι ένα διαφορετικό πρότζεκτ που τρέχει παράλληλα με το βιβλιοπωλείο” μας δήλωσε ο Κρεγκ. Και συνέχισε λέγοντας “πρόκειται για μικρές εκδόσεις σαν καρτ ποστάλ από ιστορίες και διηγήματα. Ακόμα, έχουμε κάποιες κάρτες σε ηλεκτρονική μορφή, που μπορεί κάποιος να τις αγοράσει και να τις κάνει δώρο στους φίλους του, στέλνοντάς τες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μέχρι τώρα έχουμε εκδώσει 23 διαφορετικά βιβλία”.
Ρωτήσαμε τον Κρεγκ και για τον αριθμό βιβλίων, που πουλάει το βιβλιοπωλείο το χρόνο. “Περισσότερα από 1.000 και λιγότερα από 1.000.000” μας απάντησε χαριτολογώντας. Καθώς μας ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το ακριβές νούμερο.
To καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου, το επισκέπτονται “όσοι αγαπούν τα βιβλία” μας είπε χαρακτηριστικά ο Κρεγκ. Όμως κατά καιρούς από αυτό έχουν περάσει και αρκετοί γνωστοί των τεχνών και των γραμμάτων, από όλο τον κόσμο. “Το νησί είναι πανέμορφο και έρχονται εδώ πάρα πολλοί διάσημοι από όλους τους χώρους. Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, γι' αυτό δεν μπορώ να αναφερθώ σε κάποιον συγκεκριμένα” μας εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση του βιβλιοπωλείου Ατλαντίς σαν ενα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο ο Κρεγκ μας δήλωσε “Δεν γνωρίζω αν είναι το καλύτερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο ή ένα από τα καλύτερα. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να προσπαθούμε να έχουμε ένα πολύ όμορφο μέρος με βιβλία”.
Η τύχη και η πολλή δουλειά αποτελούν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας για τον Κρεγκ. Ωστόσο, όση δημοσιότητα και να έχει λάβει το Ατλαντίς οι ιδιοκτήτες του δεν εφησυχάζουν, αλλά επιθυμούν να κάνουν το βιβλιοπωλείο τους ακόμα πιο όμορφο και ασφαλές. Όπως μας επισήμανε ο Kρεγκ “Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το μέρος που έχουμε φτιάξει και να εξελισσόμαστε ένα βήμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, φέτος διοργανώσαμε ένα μπαζάρ βιβλίων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κάνουμε κάτι ενδιαφέρον κάθε ημέρα”.
Σχόλια