Νηνεμία μετά την τρικυμία επέρχεται στις αγορές. Μετά την μεγάλη κατρακύλα, ξεκίνησε η άνοδος, χωρίς ακόμα να προεξοφλείται το κλείσιμο του β’ 3μήνου. Οδηγός της ανάκαμψης η πρόταση του Βερολίνου και του Παρισιού για την δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αντίθετοι στην πρόταση Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, με την Κομισιόν να ετοιμάζεται να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση μεθαύριο Τετάρτη για να αμβλύνει τις διαφορές και να περιορίσει τις αναταράξεις στους δείκτες.
Καταλύτης στην αναχαίτιση της ύφεσης που προκάλεσε ο κορονοϊός: το πρόγραμμα PEPP αγορών της ΕΚΤ και αγοράς κρατικών χαρτιών χρέους PSPP για την συγκράτηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και οι δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων, καθώς οι αγορές, αναφέρει η Morgan Stanley, δεν ψηλαφίζουν τη λεπτομέρεια, θέλουν να επιβεβαιώσουν πως οι κυβερνήσεις δεσμεύονται. Την πορεία των κεφαλαιαγορών θα επηρεάσει και το νέο επταετές δημοσιονομικό πρόγραμμα για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021 έως 2027 που θα παρουσιάσει η Κομισιόν μεθαύριο Τετάρτη, το οποίο πρόγραμμα, κατά πληροφορίες, θα στηρίξει εκείνους τους τομείς της οικονομίας που έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα.
Οι ασφαλιστικές άντεξαν την χρηματοοικονομική κρίση του Covid-19
Με τις λιγότερες δυνατές απώλειες βγαίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες διεθνώς μετά από τις μεγάλες διορθώσεις των αγορών μετοχών και ομολόγων που συνέβησαν μέσα στο δίμηνο 15 Μαρτίου - 15 Μαΐου. Τα προγράμματα στήριξης που εξήγγειλαν οι κεντρικές τράπεζες σε Αμερική, Βρετανία, Ε.Ε. και Ασία (Αυστραλία, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία) βοήθησαν τις αγορές να μειώσουν θεαματικά τις απώλειές τους επί των επενδύσεών τους κατά το δεύτερο μισό του Απριλίου και μέχρι τα μέσα Μαΐου να απέχουν μέχρι 10% από τα επίπεδα που είχαν τον Φεβρουάριο.
Υπολογίζεται ότι η κρίση που δημιούργησε ο Covid 19 στις διεθνείς αγορές θα επηρεάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως μέχρι τα επίπεδα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ή τα αντίστοιχα δολαρίων, γεγονός που, ναι μεν θα δημιουργήσει ζημιές σε αρκετές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, αλλά αφήνει προοπτικές ανάκαμψης για το 2021.
Η μεγάλη χρηματιστηριακή υποχώρηση και η σταδιακή ανάκαμψη των αγορών
Το παγκόσμιο κλείδωμα της οικονομίας (ανεξαρτήτως στιγμής και χώρας) βρήκε την πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κεφαλαιοποιημένες σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η διόρθωση των μετοχών που κορυφώθηκε στο διάστημα τέλος Μαρτίου μέχρι μέσα Απριλίου έφτασε στο (-35%) περίπου για τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones στις ΗΠΑ και στο (-40%) για τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Οι δείκτες στα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ο DAX στη Φραγκφούρτη είχε μέγιστη πτώση (-25%) και ο CAC στο Παρίσι στο (-30%) περίπου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι περιφερειακές αγορές μετοχών της Ευρωζώνης όπως για παράδειγμα του Μιλάνο (Ιταλία) και της Μαδρίτης (Ισπανίας) κατέγραφαν μεγάλες απώλειες μέχρι και (-40%). Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, παγκοσμίως, οι απώλειες ήταν ελεγχόμενες γιατί τα εποπτικά τους κεφάλαια και τα αποθέματά τους επλήγησαν λιγότερο από τις μεγάλες χρηματιστηριακές υποχωρήσεις.
Ελεγχόμενη η έκθεση σε μετοχές
Το γεγονός ότι λόγω της εποπτείας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών από την EIOPA, επιβάλλονταν ουσιαστικά πολύ χαμηλή έκθεση σε μετοχικές αξίες (καμία μεγάλη ασφαλιστική παγκοσμίως δεν είχε πάνω από 25% - 30% των επενδύσεών της σε μετοχές) βοήθησε ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές υπερβολές για τα εποπτικά κεφάλαια και τα αποθέματα από την χρηματιστηριακή πτώση. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ήταν κεφαλαιοποιημένες σε υψηλό βαθμό πριν την εξάπλωση του κορονοϊού και η μεγάλη διαφοροποίηση των επενδύσεων τους απέτρεψαν κάποια έντονη επιδείνωση των κεφαλαίων τους.
Οι χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών ειδικά σε ΗΠΑ πρώτα και στην ΕΚΤ (Ε.Ε) έχουν ήδη βοηθήσει να περιοριστούν οι απώλειες της υποχώρησης των μετοχών επί των χαρτοφυλακίων επενδύσεών τους σε κάτω από 10% επί του συνολικού ενεργητικού τους.
Μεγάλη στήριξη στα ομόλογα
Τα κρατικά ομόλογα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των επενδύσεων των ασφαλιστικών. Σήμερα αποτελούν περίπου το 50% επί των συνολικών επενδύσεων των ασφαλιστικών παγκοσμίως. Η αρχική εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ειδικά στην Ευρωζώνη δημιούργησε έντονη ανησυχία στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους της Ε.Ε. Η Allianz στη Γερμανία, η AXA στη Γαλλία , η Generali στην Ιταλία και η Mapfre στην Ισπανία βρέθηκαν μπροστά στον κίνδυνο της μεγάλης μείωσης της αξίας των επενδύσεών τους και των αποθεμάτων τους απέναντι στα κριτήρια φερεγγυότητας (Solvency ΙΙ).
Όμως, η ανακοίνωση της έναρξης του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου η ΕΚΤ, μέσω επαναγοράς κρατικών,, αλλά και εταιρικών, ομολόγων, βοήθησε στην ανάκαμψη της αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι αποδόσεις των περιφερειακών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων που είχαν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι τον Φεβρουάριο δύσκολα θα επιστρέψουν στα παλιά χαμηλά τους επίπεδα. Ενδεικτικά, τα γαλλικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 0,3% περίπου και έχουν αυξηθεί προς το 0,6%. Τα 10ετή ιταλικά επέστρεψαν προς τα επίπεδα του 1,7% από τα χαμηλά τους, ενώ τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είχαν εκτιναχθεί από το 0,95%, που ήταν τον Φεβρουάριο, προς το 4,2% για να επιστρέψουν προς τα επίπεδα του 1,85% - 2% την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές στη διάρκεια και μετά τον Covid-19
Αρνητικές προοπτικές δίνει η Moody’s για τις ασφαλιστικές Ζωής σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Σταθερές οι προοπτικές του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων στη Βρετανία, αρνητικές για τη Γαλλία, σταθερές για την Ιταλία και τη Γερμανία, αρνητικές για την Ολλανδία. Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνητικές είναι οι προοπτικές τόσο του κλάδου Ζωής όσο και του κλάδου Περιουσίας &Ατυχημάτων.
Αναθεωρείται το Solvency II
Άγνωστο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αν ο τομέας των ασφαλειών θα ενταχθεί στα μέτρα του κοινοτικού προϋπολογισμού, ωστόσο μελετάται ήδη η αναθεώρηση των δεικτών Solvency II, αίροντας, μεταξύ άλλων, τα εμπόδια για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ανοίγοντας στις ασφαλιστικές το δρόμο στο να συμμετέχουν στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας. Με άλλα λόγια μέχρι το τέλος του έτους χαμηλώνει ο πήχυς του Solvency II.
Σχόλια