«Γλυκές δημιουργίες» κουμ κουάτ από την κερκυραϊκή επιχείρηση Μαυρομάτης
To δέντρο του κουμ κουάτ καλλιεργείται στα Ιόνια νησιά, ωστόσο το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με το νησί της Κέρκυρας. Τη μισή και πλέον παραγωγή του νησιού την εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως η ομόρρυθμη επιχείρηση “Μαυρομάτης”.
Τα κουμ κουάτ της οποίας είναι τα μόνα, που υπάγονται στην κατηγορία των ΠΓΕ προϊόντων (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), καθώς παρουσιάζουν ορισμένα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που εκτιμώνται σαν ανώτερα από τους καταναλωτές. “H παραγωγή μας από το μάζεμα μέχρι και την τυποποίηση γίνεται στα όρια του νησιού. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται να πάρουμε το φρούτο και να το μεταποιήσουμε σε άλλο μέρος της Ελλάδας”, μας εξήγησε ο κ. Άρης Μαυρομάτης, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης μαζί με τον εξάδελφό του Γιώργο Mαυρομάτη.
Η επιχείρηση “Μαυρομάτης” διαθέτει 300 δέντρα κουμ κουάτ, ενώ συνεργάζεται και με 24 καλλιεργητές, από τους οποίους αγοράζει την παραγωγή τους. Τον χρόνο η εταιρεία, του Άρη και του Γιώργου, παράγει 8 τόνους ποτού κουμ κουάτ-περίπου 70.000 μπουκάλια- και 30 τόνους γλυκό του κουταλιού. “Πριν την κρίση αγοράζαμε ετησίως 50-60 τόνους, ενώ φέτος μόλις 40, καθώς έχει μειωθεί η ζήτηση”, μας τόνισε ο Άρης. Και συνέχισε λέγοντας “Σκεφτείτε ότι πριν από την οικονομική κρίση, όταν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη, αρκετοί αγρότες μπήκαν στη διαδικασία να φυτέψουν κουμ κουάτ στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα η παραγωγή του νησιού να έχει φτάσει τους 400 τόνους. Με την κρίση όμως, η ζήτηση μειώθηκε και αυτή τη στιγμή ολόκληρη η παραγωγή κουμ κουάτ φτάνει μόλις τους 140-150 τόνους, καθώς υπάρχουν 2-3 ακόμα επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την επεξεργασία του, αλλά είναι πολύ μικρές σε δυναμική”.
O υψηλός φόρος στα οινοπνευματώδη ποτά λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε νέο επιχειρηματία που θέλει να ασχοληθεί με την τυποποίηση του κουμ κουάτ. Το ίδιο συνέβη και για το γλυκό του κουταλιού, καθώς “για την παρασκευή του απαιτούνται δέκα μέρες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού που μπορούν να φτιάχνουν και με μία κατσαρόλα στην κουζίνα του σπιτιού”, μας ανέφερε ο Άρης.
Η επιχείρηση “Μαυρομάτης” ξεκίνησε αρχικά με την επεξεργασία και εμφιάλωση του κουμ κουάτ σε λικέρ και στη συνέχεια άρχισε να το μεταποιεί, παράγοντας πλέον, περισσότερους από 30 διαφορετικούς κωδικούς μεταποιημένων προϊόντων. Όπως πρόσθεσε ο Άρης “Τα τελευταία χρόνια έχουμε επεκταθεί και στην παρασκευή γλυκού του κουταλιού, μαρμελάδας και τώρα φτιάχνουμε και λουκούμια με κουμ κουάτ, καθώς και μπισκότα κούκις”.
Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά τα δύο αναπτυξιακά προγράμματα Leader, στα οποία συμμετείχε η επιχείρηση. “Τα χρήματα που πήραμε από το πρώτο πρόγραμμα, τα επενδύσαμε στο ποτό. Όμως, καθώς αυξήθηκε πάρα πολύ η φορολογία του αλκοόλ, αποφασίσαμε τα χρήματα από το δεύτερο πρόγραμμα να τα επενδύσουμε στον τομέα των γλυκισμάτων, προκειμένου να τα παράγουμε με πιο αυτοματοποιημένο τρόπο. Έτσι λοιπόν, αγοράσαμε ένα κοπτικό μηχάνημα για τα λουκούμια, δυο ειδικά μηχανήματα, με τα οποία φτιάχνουμε τα μπισκότα, και διαθέτουμε και φούρνους. Επιπλέον, προμηθευτήκαμε ειδικούς αποξηραντήρες για να αποξηραίνουμε το κουμ κουάτ. Και επενδύσαμε και σε δυο μεγάλους αποχυμωτές για να μπορούμε να επεξεργαστούμε τον χυμό του φρούτου”, μας επισήμανε ο Άρης.
Η επιχείρηση “Μαυρομάτης” διαθέτει αυτή τη στιγμή υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Στο ένα κτίριο πραγματοποιείται η επεξεργασία και η μεταποίηση του προϊόντος και στο δεύτερο λειτουργεί εκθεσιακός χώρος για τους αγοραστές χονδρικής, αλλά και λιανικής. Τα δύο κτίρια, στα οποία συστεγάζεται η επιχείρηση καταλαμβάνουν 2000 τετραγωνικά μέτρα. Στην επιχείρηση απασχολούνται σύνολο 14 άτομα εκ των οποίων τα 8 εργάζονται στο συσκευαστήριο και τα 6 στον εκθεσιακό χώρο.
Τα προϊόντα από κουμ κουάτ της κερκυραϊκής επιχείρησης Μαυρομάτης πωλούνται σε καταστήματα τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης, ενώ εξάγονται και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. “Εδώ και 20 χρόνια στέλνουμε ποτό στην Ολλανδία και αυτή τη στιγμή εξάγουμε γλυκό και μαρμελάδα στη Γερμανία. Κάποια στιγμή στο παρελθόν στείλαμε μία παρτίδα με ποτό στην Κίνα, όμως τους είχε φανεί πολύ γλυκό και δεν συνεχίσαμε τη συνεργασία. Αν το γνωρίζαμε από την αρχή θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τη γλυκύτητά του”, μας δήλωσε ο Άρης. Το 80% της παραγωγής της επιχείρησης πωλείται εντός του νησιού το υπόλοιπο 20% στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Όμως γίνονται και θετικές κινήσεις για την προώθηση του προϊόντος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως μας πληροφόρησε ο Άρης “Τελευταία ενημερωθήκαμε ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ προϊόντα για την προβολή τους στο εξωτερικό, παρέχοντας μας κάποια χρήματα για να τα στείλουμε σε διάφορες εκθέσεις και για να τυπώσουμε κάποιο διαφημιστικό υλικό”.
Βέβαια, οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η επιχείρηση “Μαυρομάτης”, παρόλα τα 50 χρόνια λειτουργίας της, είναι πολλές. “Όλα αυτά τα χρόνια η βασική δυσκολία, που αντιμετωπίζουμε είναι ο καιρός, καθώς το κουμ κουάτ είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο φρούτο. Σκεφτείτε, ότι λόγω της αλλαγής του κλίματος έχουν μεταβληθεί και οι συνθήκες παραγωγής μας, δηλαδή παλαιότερα το φρούτο μαζεύονταν Μάιο και τώρα το συλλέγουμε Δεκέμβριο, εξαιτίας της γρήγορης ωρίμανσης του λόγω της ζέστης”, μας ανέλυσε ο Άρης.
Επιπλέον, και η οικονομική ύφεση έπληξε την επιχείρηση, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών, που επισκέπτονταν το νησί των Φαιάκων τόσο την περίοδο του Πάσχα όσο και το καλοκαίρι μειώθηκε και αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση της ζήτησης του κουμ κουάτ. Ωστόσο, παρά τα εμπόδια, που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια η επιχείρηση Μαυρομάτης τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ αλλά και η θέληση για εκσυγχρονισμό και εξέλιξη αποτέλεσαν τα τρία βασικά συστατικά της μακρόχρονης επιτυχίας.
Από το 1965, που ξεκίνησε η επιχείρηση, όπως μας πληροφόρησε ο Άρης “Ένα μέρος των χρημάτων, επενδύονταν πάντα στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Στο μυαλό μας είναι πάντα να εξελιχθούμε και να επεκταθούμε και πέρα από την Κέρκυρα, αλλά δεν είναι εύκολο. Βλέπετε, οι καιροί είναι δύσκολοι για ανοίγματα και όλοι φοβόμαστε. Αυτό που επιθυμούμε αυτή τη στιγμή περισσότερο είναι να διατηρηθούμε. Όμως και για να διατηρηθούμε χρειάζονται επενδύσεις. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στάσιμοι, πρέπει να κινούμαστε ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς, έστω και με πιο αργά βήματα πρέπει να εκσυγχρονιζόμαστε.”
Σχόλια