NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιο μεταποίησης στέβιας στην Ευρώπη

Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιο μεταποίησης στέβιας στην Ευρώπη

Ακόμα μία πρωτιά διεκδικεί η ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα η περιοχή της Καρδίτσας, με το πρώτο εργοστάσιο στέβιας σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Την ανοδική καμπύλη ζήτησης που παρουσιάζει η συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία, κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην αγορά των εν λόγω προϊόντων αντιλήφθηκαν τα μέλη του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμα τους 4 χρόνια μετά τη σύσταση του.

Πριν ακόμα κιόλας, ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεταποιητηρίου στέβιας, στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου, αρκετές εταιρείες ποτών και τροφίμων από την Ελλάδα αλλά και από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τον Καναδά, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. “Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν έχουμε ακόμα κλείσει συμφωνίες, γιατί δεν έχουμε δικό μας προϊόν για να δειγματίσουμε. Θέλουμε πρώτα να παράγουμε και μετά να πουλήσουμε” μας δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Κολοσούσας.

Αρχικά η παραγωγή ήταν πολύ μικρή, μόλις 40 στρέμματα, ωστόσο οι 64 αγρότες του συνεταιρισμού στέβιας είναι έτοιμοι να αυξήσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα 800-1.000 στρέμματα. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Α.Σ. “Σκεφτήκαμε ότι στην περίπτωση που καλλιεργούσαμε μεγάλη ποσότητα στέβιας από την αρχή, δεν θα μπορούσαμε να μεταποιήσουμε τα φύλλα της ούτε να τα πουλήσουμε σε κάποια ωφέλιμη τιμή. Συνεπώς, σε πρώτο στάδιο αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην ολοκλήρωση του εργοστασίου, το οποίο τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία αυτή τη βδομάδα. Ενώ παράλληλα, προγραμματίζουμε την επόμενη καλλιέργειά μας, η οποία υπολογίζουμε να είναι πάνω από 800 στρέμματα. Το εργοστάσιο υπολογίζουμε να παράγει τις πρώτες ποσότητες, που εκτιμούμε ότι θα είναι 30 τόνοι”.

Ο χρόνος από την καλλιέργεια της στέβιας μέχρι την παραγωγή της δεν είναι μεγάλος, καθώς καλλιεργείται στα τέλη Μαΐου και η συγκομιδή της ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου. Κάθε καλλιεργήσιμο στρέμμα στέβιας παράγει πάνω από 300 κιλά ξερά φύλλα. Ενώ το εργοστάσιο θα μπορεί να μεταποιεί περίπου 600-700 κιλά ξερά φύλλα ημερησίως.

Με δεδομένη τη ζήτηση στέβιας από Ελλάδα και στο εξωτερικό αν οι ποσότητες αυτές διατεθούν στην τιμή των 100 ευρώ το κιλό, ο συνεταιρισμός θα εξασφαλίσει έσοδα άνω των 3,5 εκ. ευρώ από την πρώτη κιόλας, χρονιά λειτουργίας της μικρής μονάδας, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για ένα συνεταιρισμό, που μόλις ξεκινά.

Όμως η μεγάλη επιτυχία του συνεταιρισμού, όπως μας ανέφερε ο κ. Κολοσούσας είναι ότι “κατάφεραν να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι 64 άτομα και να συζητούν για ένα προϊόν του οποίου η καλλιέργεια είναι νεόφερτη στην Ελλάδα”.

Πώς όμως προέκυψε αυτή η επιχειρηματική ιδέα; Όλα ξεκίνησαν όταν το 2012 πραγματοποιήθηκε στο χωριό Φανάρι της Καρδίτσας, από τον δήμο και μία ομάδα Φαναριωτών, ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη του Θεσσαλικού κάμπου. Eκεί, παρουσιάστηκε η καλλιέργεια της στέβιας και οι ευκαιρίες, που παρουσιάζονται από την παραγωγή του συγκεκριμένου φυτού. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού, Γιώργος Κολοσούσας “Οι εισηγητές σε αυτή την ημερίδα ήταν ο κος Λώλας από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος μας μίλησε για τα φυτά και ο κύριο Πετρωτός Κωνσταντίνος από το τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο οποίος στα εργαστήριά του κατάφερε να απομονώσει τον γλυκοζίτη της στεβιόλης με απλή διαδικασία απιονισμένου νερού χωρίς χημικά”. Τότε αντιλήφθηκαν ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να στραφούν προς την καλλιέργεια στέβιας, προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, “εκμεταλλευόμενοι” τις γνώσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και σε συνεργασία με αυτό. Έτσι, στις 28/12 του 2012 συστάθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός στέβιας στην Καρδίτσα.

Στην αρχή οι παραγωγοί- μέλη του συνεταιρισμού ήταν 30, προκειμένου να είναι έγκυρο και νόμιμο το καταστατικό. Σιγά σιγά τα μέλη αυξήθηκαν και τώρα έχουν φτάσει τα 64. “Αυτή τη στιγμή δεν δεχόμαστε άλλα μέλη, διότι ο συνεταιρισμός μας είναι μετοχικός. Οι επόμενοι συνεργάτες που θα μπουν κάποια στιγμή θα είναι με τη νέα λογιστική αξία της μετοχής. Οπότε δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να γράψουμε νέα μέλη. Θα κάνουμε νέες συμβάσεις, όταν έχουμε πιο σίγουρα πράγματα για οτιδήποτε αφορά την καλλιέργεια και τη μεταποίηση στέβιας. O συνεταιρισμός έχει την αποκλειστική υποχρέωση να εκμεταλλευτεί όλη την καλλιέργεια, που παράγουν τα μέλη του. Αυτή τη στιγμή θα πάρουμε τη συγκομιδή μόνο από τους παραγωγούς μας, θα υπολογίσουμε κατά πόσο μας συμφέρει και στη συνέχεια θα απευθυνθούμε και σε άλλους αγρότες” μας επισήμανε ο κος Κολοσούσας.

Οι δυσκολίες για τον συνεταιρισμό από τη μέρα ίδρυσης του μέχρι και σήμερα είναι πολλές “Κάθε μέρα συναντάμε δυσκολίες. Και τώρα σε δύο μηχανήματα είχαμε διαρροές. Ωστόσο, τα εμπόδια δεν μας έκαναν να σταματήσουμε την προσπάθειά μας. Από τη στιγμή που είχαμε ένα σαφή στόχο δεν το βάλαμε κάτω”, μας τόνισε ο κος Κολοσούσας. Και συνέχισε λέγοντας “όμως, δεν ήταν εύκολο και το να πείσουμε τους αγρότες ότι αν συνεργαστούμε θα έχουνε μεγαλύτερο κέρδος και περισσότερα οφέλη. Επειδή ο συνεταιρισμός είναι μετοχικός, ήταν αρκετά δύσκολο να μας εμπιστευθούν και να πάψουν είναι διστακτικοί απέναντι στην προσπάθεια αυτή. Eπιπλέον, η κατασκευή του εργοστασίου μεταποίησης στέβιας κόστισε 350.00 ευρώ εκ των οποίων τα 130.000 προέρχονται από επιδότηση πρόγραμμα Leader. Όπως αντιλαμβάνεστε τα 220.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν από τα μέλη του συνεταιρισμού και δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς οι αγρότες περνάνε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στις μέρες μας”.

Όπως όλα δείχνουν το εργοστάσιο στέβιας στην Καρδίτσα αναμένεται να γράψει ιστορία στον τομέα της μεταποίησης. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού γεμάτος αισιοδοξία δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τους επιχειρηματικούς στόχους της επιχείρησης. “Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την επιχείρηση, καθώς οι ανάγκες της αγοράς για όλο και περισσότερη στέβια αυξάνονται. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι είναι αρχή ακόμα, αλλά με επιμονή και υπομονή θα τα καταφέρουμε και οι αγρότες θα μοιραστούν το κέρδος από την προστιθέμενη αξία που θα προκύψει από τη μεταποίηση του προϊόντος”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr