Ο Βασίλης Ντούρος, το 2012, ξεκίνησε την ανώνυμη επιχείρηση Snob Duck, η οποία παράγει χειροποίητα σαπούνια. Ωστόσο, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε στο να μην περιοριστεί μόνο σε αυτά, αλλά να εμπλουτίσει την παραγωγή του και με κοσμήματα. Ενώ, στο μέλλον αυτό, που επιθυμεί είναι να φτιάξει κεριά και ρούχα, πάντοτε, έχοντας ως κύριο γνώμονα το σήμα κατατεθέν της εταιρείας, που είναι η πάπια με το παπιγιόν, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name.
Το όνομα Snob Duck, που έδωσε ο Βασίλης στην επιχείρησή του δεν είναι τυχαίο. Όπως μας διηγήθηκε, κάποια στιγμή στο παρελθόν, δούλευε στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων και ζούσε σε ένα αγρόκτημα με πολλά ζώα. Κάθε πρωί λοιπόν, όταν έβγαινε από το σπίτι, τον ακολουθούσε ένα τσούρμο από πάπιες, οι οποίες ήταν και λίγο απρόσιτες. Έτσι, εμπνεύστηκε από αυτές και ονόμασε την επιχείρηση Snob Duck.
Tι είναι όμως αυτό που κάνει ο Βασίλης; "Η επιχείρησή μου είναι One man show, όπως συνηθίζω να λέω. Αυτό σημαίνει ότι τα κάνω όλα μόνος μου. Μαζεύω μόνος μου το ελαιόλαδο, το οποίο είναι έξτρα παρθένο και φτιάχνω τα μείγματα των σαπουνιών που θέλω, ανάλογα με τη συνταγή. Επίσης, φτιάχνω το μείγμα των ελαίων ή τους χυμούς, που θέλω να χρησιμοποιήσω και στη συνέχεια τα αναμειγνύω όλα μαζί, και σιγά σιγά όσο τα ανακατεύω αρχίζει και γίνεται η σαπουνοποίηση. Έπειτα, το βάζω στα καλούπια και αυτό αρχίζει και σκληραίνει. Την επόμενη μέρα το κόβω σε κομμάτια, τα οποία τα αφήνω περίπου 4-6 βδομάδες να ωριμάσουν, να αφυδατωθούν, προκειμένου να είναι έτοιμα προς χρήση" μας τόνισε ο Βασίλης. Και συνέχισε λέγοντας "Ακόμα και τα καλούπια τα φτιάχνω μόνος μου από ξύλο. Σκεφτείτε ότι και τιις συσκευασίες τις παίρνω από το τυπογραφείο και τις κολλάω μία μία. Με λίγα λόγια τα κάνω όλα μόνος μου, από το προιόν, μέχρι την αποθήκη".
Αυτή τη στιγμή παράγονται 14 διαφορετικοί κωδικοί χειροποίητων σαπουνιών Snob Duck. Δύο από αυτά είναι Luxury, καθώς το ένα περιέχει γάλα αμυγδάλου και υγρό μετάξι και το άλλο σανταλόξυλο και εκχύλισμα βαμβακιού. Η συσκευασία αυτών των δύο είναι κατασκευασμένη από καλύτερης ποιότητας χαρτί και από διαφορετικά υλικά, γεγονός που τα καθιστά πιο ιδιαίτερα.
Όμως όλα τα σαπούνια Snob Duck είναι ξεχωριστά, εξαιτίας τόσο της συσκευασίας τους όσο και της ποιότητάς τους. Όπως μας επισήμανε ο Βασίλης "Από την αρχή που ξεκίνησα να φτιάχνω σαπούνια δεν ήθελα να τα πλασάρω σαν ένα ακόμα θεραπευτικό υλικό, που κάνει θαύματα. Αυτό που με ενδιέφερε κυρίως, ήταν να δώσω μεγάλη σημασία στο packaging και στο όνομα και από εκεί και πέρα ήθελα να περάσω τι δική μου φιλοσοφία και το τι πιστεύω εγώ. Δεν ήθελα να είναι απλά ένα καινούργιο σαπούνι. Αυτό που επιθυμούσα ήταν τα σαπούνια μου να εντυπωσιάζουν τους καταναλωτές και να ψάξουν να μάθουν τι είναι τα Snob Duck. Για τον λόγο αυτό επέλεξα να δώσω όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες. Άλλωστε όπως θα γνωρίζετε δεν έχω φτιάξει σελίδα στο facebook. Βέβαια, κάποιον θα τον τραβήξει το περιτύλιγμα, όταν θα το δει σε ένα ράφι, αλλά για να το ξαναγοράσει θα πρέπει να συμβαδίζει και η ποιότητα του προϊόντος με τη συσκευασία του, διαφορετικά θα το αγοράσει μόνο μία φορά".
O Βασίλης με πολύ κόπο, υπομονή και φαντασία κατάφερε να δημιουργήσει μέσα σε λίγα χρόνια μία ανταγωνιστική και πολλά υποσχόμενη επιχείρηση, παράγοντας τον μήνα περίπου 2.000 σαπούνια. Η ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο προιόν δεν προέκυψε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όπως μας εξήγησε "Δεν έστυψα το μυαλό μου, επειδή δεν μπορούσα να επιβιώσω και βρήκα κάτι να ασχοληθώ για να ζήσω". Το γεγονός ότι διέθετε την πρώτη ύλη, που ήταν το λάδι από τον οικογενειακό ελαιώνα στη Μεσσηνία, αποτέλεσε αφετηρία για την ενασχόλησή του αυτή. "Στην αρχή ξεκίνησα να πειραματίζομαι, φτιάχνοντας σαπούνια με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Όμως είδα ότι μου αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία και τότε έκατσα, έψαξα, διάβασα, πειραματίστηκα, απέτυχα, ξαναπροσπάθησα και σιγά σιγά άρχισα να διαμορφώνω τις δικές μου συνταγές. Εμπνεύστηκα από πράγματα που μου άρεσε να έχω στο τραπέζι μου όπως είναι διάφορα φρούτα και λουλούδια και κάπως έτσι ξεκίνησα την επιχείρηση".
Τα σαπούνια Snob Duck εξαιτίας της ιδιαίτερης συσκευασίας τους μπορεί κάποιος να τα βρει σε ντελικατέσεν, παντοπωλεία, φαρμακεία, μαγαζιά με ρούχα, καταστήματα με είδη προικός, επίπλων και αρωματοπωλεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο, και η παρουσία τους στο εξωτερικό δεν είναι αμελητέα, καθώς εξάγονται στην Αμερική, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Βέβαια, μέχρι να φτάσουν τα σαπούνια του Βασίλη να έχουν τόση μεγάλη απήχηση, τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν πολλά. "Γενικά στην Ελλάδα, αυτό που μας έχει φάει είναι ότι γίνεται πολύς λόγος για καινοτομία και επιχειρηματικότητα, αλλά από την εμπειρία μου κατάλαβα, ότι αναλωνόμαστε σε συνέδρια, κουβέντες και σε συνεντεύξεις και στο δια ταύτα δεν αλλάζει κάτι. Από μία απλή έναρξη επαγγέλματος, που θες να κάνεις το 2016, η γραφειοκρατία είναι η ίδια, όπως το 1980. Κάπου διάβασα ότι "Εάν θέλεις να ζήσεις τη μεγαλύτερη περιπέτεια στη ζωή σου, άνοιξε επιχείρηση στην Ελλάδα". Πλέον, τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια ούτε από θέμα αποταμίευσης ούτε από θέμα ευκαιριών. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου κατέληξα στο ότι για να τα καταφέρεις σε αυτή τη χώρα πρέπει να είσαι ήδη στημένος".
Το γεγονός ότι ζει στην Τρίπολη δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στη μέχρι τώρα επιχειρηματική του πορεία. Μάλιστα μας ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητά του τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς δεν ξοδεύει χρόνο σε άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ή να στείλει τις παραγγελίες του. O Bασίλης όμως δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της επαρχιακής πόλης όπου ζει, αλλά στοχεύει να πάει την επιχείρησή του ένα βήμα παρακάτω. "Θέλω να εξάγω τα σαπούνια μου και σε άλλες χώρες. Τώρα συζητάω για να εξάγω τα προιόντα μου και στην Κύπρο. Όμως, με διαφέρει πολύ και η ιταλική αγορά".
Σχόλια