Γιατί να φτιάξω LinkedIn, αφού κάθε αγγελία εργασίας εκεί έξω ζητάει την υποβολή βιογραφικού; Η παραπάνω ερώτηση είναι πολύ εύλογη, και σίγουρα έχει ακουστεί πολλές φορές, σε σχετικές με το LinkedIn συζητήσεις. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι το LinkedIn δεν μπορεί να συγκριθεί με το βιογραφικό και προσφέρει σημαντικά οφέλη, τα οποία είναι καλό να γνωρίζουν και να αξιοποιούν οι επαγγελματίες.
1. Το LinkedIn δεν σε περιορίζει
Το LinkedIn έχει άπλετο χώρο για να διηγηθεί κανείς την ιστορία του. Κι αν όχι άπλετο, τότε σίγουρα περισσότερο από αυτό του βιογραφικού.
Αντί να στριμώχνουμε όλη την εμπειρία μας σε μια σελίδα, παραλείποντας σημαντικά στοιχεία, στο LinkedIn ο εκάστοτε επαγγελματίας μπορεί να αναφέρει όλες τις αρμοδιότητες που είχε σε κάθε του θέση εργασίας, όπως επίσης και τις τεχνολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούσε προκειμένου να ολοκληρώνει τα καθήκοντά του.
Έτσι, το LinkedIn διευκολύνει τόσο τον υποψήφιο που αποτυπώνει την προϋπηρεσία του, όσο και την εταιρεία που αναζητά προσωπικό, αφού η δεύτερη αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το προφίλ του υποψηφίου.
2. Το LinkedIn επιτρέπει την ευκολότερη αξιολόγηση του υποψηφίου
Εκεί έξω, υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες τύποι/templates βιογραφικών. Κι όταν κάποιος δεν γνωρίζει για την ύπαρξή τους, δημιουργεί ο ίδιος ένα βιογραφικό. Οπότε, προσθέτει ένα ακόμα «τύπο» βιογραφικού στην υπάρχουσα πληθώρα. Άρα, φανταστείτε πόσο διαφορετικά βιογραφικά κυκλοφορούν εκεί έξω.
Τώρα, μπείτε στη θέση του recruiter, μέρος της δουλειάς του οποίου είναι να αξιολογεί βιογραφικά. Φανταστείτε πόσο κουραστικό είναι να βλέπεις παρόμοιο τύπο πληροφορία (σπουδές, προϋπηρεσία) γραμμένη με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους.
Όσο εκπαιδευμένο κι αν είναι το μάτι του recruiter, αθροιστικά, χάνεται σημαντικό ποσοστό χρόνου, στον εντοπισμό ορισμένων πληροφοριών, αφού η ίδια πληροφορία μπορεί να απεικονίζεται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό σημείο στο εκάστοτε βιογραφικό.
Στην περίπτωση του LinkedIn, όμως, αυτό δεν ισχύει. Το LinkedIn διασφαλίζει ομοιομορφία των προφίλ. Έτσι, ο recruiter ξέρει ακριβώς που να κοιτάξει κάθε φορά. Κι αφού, λοιπόν, ξέρει τη δομή του προφίλ, είναι σαφώς δυσκολότερο να του ξεφύγει κάτι σημαντικό ή να βαρεθεί στην προσπάθειά του να βρει μια συγκεκριμένη πληροφορία, κάτι που συμβαίνει συχνότερο απ΄ ότι νομίζετε.
3. Το LinkedIn παραμένει πάντα ανανεωμένο
Σκεφτείτε ότι έχετε στείλει το βιογραφικό σας, στο πλαίσιο υποβολής αίτησης για μια θέση εργασίας. Το βιογραφικό μένει στη βάση της εταιρείας για δυο χρόνια, πλέον, και επεκτείνετε, μόνο εφόσον δοθεί η συγκατάθεση του δημιουργού του. Όμως, εντός δυο ετών, πόσο πιθανό είναι το βιογραφικό σας να αντικατοπτρίζει την εμπειρία και τα επαγγελματικά σας σχέδια;
Στην περίπτωση του LinkedIn δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού οι εργοδότες πάντα έχουν πρόσβαση σε ένα ενημερωμένο επαγγελματικό προφίλ. Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη, ότι το κρατάτε πάντα ενήμερο.
4. Μοναδικά στοιχεία που μόνο το LinkedIn διαθέτει: Recommendations & Endorsements
Το LinkedIn έχει δυο μοναδικά «πεδία», που συμβάλουν στην δημιουργία σημαντικής αξίας για τους recruiters, αφού βοηθούν στη σύνθεση ενός πιο ολοκληρωμένου επαγγελματικού προφίλ του επαγγελματία.
Τα LinkedIn Recommendations, είναι στην ουσία οι «συστατικές επιστολές» που μπορούν να γράψουν για σας προϊστάμενος, πελάτης ή και συνάδελφοι, τα οποία θα σας συνοδεύουν για όλη την επαγγελματική σας πορεία στον LinkedIn.
Τα LinkedIn Endorsements, από την άλλη, είναι η επιβεβαίωση που λαμβάνει ένας χρήστης από το δίκτυό του, για την κατοχή συγκεκριμένων ικανοτήτων και γνώσεων.
Όσο πιο εύστοχα και πολλά Recommendations & Endorsements έχει ένας επαγγελματίας στο LinkedIn προφίλ του, τόσο πιο πιθανό είναι να διαθέτει όντως ορισμένες δεξιότητες στις οποίες αναφέρονται αυτά τα δυο στοιχεία.
Το δικό σου βιογραφικό έχει ενσωματωμένα Recommendations & Endorsements; Μάλλον όχι...
5. Παθητική αναζήτηση εργασίας στο LinkedIn
Η διατήρηση ενός ενημερωμένου προφίλ στο LinkedIn, επιτρέπει σε έναν επαγγελματία να παραμένει ανοιχτός σε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Μπορεί να μην θέλετε να αναζητήσετε ενεργητικά εργασία, οπότε η δημιουργία ενός προφίλ και η τακτική του ενημέρωση, είναι ο καλύτερο τρόπος για να έχετε μια παρούσα στην αγορά εργασίας, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Οι επιχειρήσεις πλέον, γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων που επιθυμούν να έχουν στο δυναμικό τους, δεν αναζητούν εργασία, αλλάζουν το μοντέλο της αναζήτησης. Αντί λοιπόν, να λαμβάνουν βιογραφικά, οι οργανισμοί αναζητούν στοχευμένα άτομα. Κι αυτή η αναζήτηση γίνεται σε ένα τεράστιο ποσοστό στην πλατφόρμα του LinkedIn.
Όσον αφορά στο βιογραφικό, ποτέ κανένα βιογραφικό, που παραμένει αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή, δεν θα μπορέσει να σας δώσει αντίστοιχες πιθανότητες εύρεσης του προφίλ σας, με αυτές του LinkedIn.
Όσα οφέλη κι αν έχει το LinkedIn, σε καμία περίπτωση δεν προτείνω να απαρνηθείτε το βιογραφικό. Όσο οι επιχειρήσεις το ζητάνε, τόσο είναι σημαντικό να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να υπάρχει και το LinkedIn, ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά στην καριέρα σας και σε όποια επαγγελματική προσπάθεια κάνετε. Κι αν ποτέ εξαφανιστεί το βιογραφικό και κυριαρχήσει το LinkedIn, που δεν είναι και τόσο μακρινό μέλλον, τότε θα είστε πλήρως προετοιμασμένοι για την νέα τάξη των πραγμάτων.
Σχόλια