Η ανάπτυξη γεωργικών καλλιεργειών στα αστικά κέντρα ή το urban farming, όπως λέγεται στην αγγλική γλώσσα, αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό. Oι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των μεγάλων πόλεων σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οδηγούν πολλούς στο να καλλιεργούν διάφορα φρούτα και λαχανικά στις ταράτσες τους, στα μπαλκόνια τους, στις αυλές τους ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Ένας από αυτούς είναι και ο Αντώνης Τσουκαλάς, ιδρυτής της επιχείρησης Mushroom Art, o οποίoς ασχολείται με την καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους σε ένα ημιυπόγειο στο Παλαιό Φάληρο.
Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα; "Το επάγγελμά μου είναι μηχανολόγος μηχανικός και το μεταπτυχιακό μου αφορά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το "μικρόβιο" για τα μανιτάρια το κόλλησα στο μάθημα της Περιβαλλοντικής Βιολογίας, όταν ασχολήθηκα με τους μύκητες. Τότε, άρχισα να το μελετάω περισσότερο και έτσι ξεκίνησα να το σκέφτομαι και πιο επαγγελματικά", μας δήλωσε ο Αντώνης.
Στο σημείο αυτό σκόπιμο είναι να αναφερθεί, ότι αυτό που τον έσπρωξε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια μανιταριών δεν ήταν η ανεργία, καθώς μέχρι πρότινος εργάζονταν σε μία μεγάλη εταιρεία, η οποία ασχολούνταν με περιβαλλοντικές μετρήσεις, υγεία και ασφάλεια εργαζομένων. "Είχα μία πολύ καλή θέση εργασίας και εξαιρετικούς συναδέλφους. Ωστόσο, ήθελα μέσα στην κρίση να απαντήσω με δημιουργία και επιχειρηματικότητα. Έτσι, σκέφτηκα να ασχοληθώ με την καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους".
Η απόφαση αυτή όμως δεν πάρθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πέρασαν 3 περίπου μήνες μέχρι την υλοποίηση της αρχικής ιδέας που είχε ο Αντώνης μαζί τη σύντροφό του Φιλιώ Σπινθάκη. "Είμαι της γνώμης ότι ναι μεν πρέπει να ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς και σου αρέσει, αλλά αυτό θα πρέπει να έχει και κάποια απήχηση στην αγορά. Το ερεύνησα και κατέληξα, ότι το ποιοτικό προϊόν έχει ακόμα μεγάλη ζήτηση. Επίσης, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μία στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα μανιτάρια και κυρίως τα πλευρώτους. Επιπλέον, σε πρώτη φάση η παραγωγή τους είναι πιο εύκολη και ελεγχόμενη. Έτσι, αποφάσισα ότι αρχικά θα έπρεπε να ασχοληθώ με μία μόνο ποικιλία και να την κάνω καλά".
Η λογική στην οποία στηρίχτηκε ο Αντώνης και κατέληξε στο urban farming είναι ότι επιδίωκε, όπως μας ανέφερε, να παράγει ένα προϊόν μέσα στον αστικό ιστό, το οποίο δεν θα απείχε πολύ από τα σημεία διάθεσης, κατά συνέπεια δεν θα επιβαρύνονταν με μεταφορικά έξοδα, θα ήταν φρέσκο και δεν θα έβλαπτε το περιβάλλον.
Ωστόσο, η καλλιέργεια μανιταριών δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση. Για να ασχοληθεί κάποιος με τον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να έχει μεράκι και όχι μόνο... Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Αντώνης, η επιμονή και η υπομονή είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει όποιος αποφασίσει να καλλιεργήσει μανιτάρια, όμως δεν αρκούν αυτά. "Θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, τον χώρο και το ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός προκειμένου να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες - ο φωτισμός τους είναι ένα μίγμα τεχνικού και φυσικού φωτισμού-. Ακόμα πρέπει να υπάρχει αερισμός, προκειμένου να υπάρξουν υψηλά επίπεδα υγρασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους". Με τη μέθοδο αυτή εξασφαλίζεται η ετήσια παραγωγή μανιταριών ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Επίσης, στην προσπάθειά του να επιτύχει μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής, διπλασίασε τα ράφια στο χώρο.
Όλη η επένδυση του κόστισε 15.000 ευρώ, βέβαια έβαλε και ο ίδιος πολύ προσωπική εργασία, όπως μας επισήμανε. "Δεν έχω κάνει καμία χρήση ούτε ΕΣΠΑ ούτε κάποιου άλλου προγράμματος, αν περίμενα κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το είχα ξεκινήσει ποτέ".
Αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση Mushroom Art καλλιεργούνται 200 κιλά βιολογικά μανιτάρια πλευρώτους την εβδομάδα, ενώ στο άμεσο μέλλον η παραγωγή πρόκειται να αγγίξει τα 600 κιλά εβδομαδιαίως.
Η διάθεσή τους ωστόσο στην ελληνική αγορά δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τα μανιτάρια πλευρώτους της επιχείρησης Mushroom Art διανέμονται άμεσα σε καταστήματα εστίασης και σε μικρά ντελικατέσεν, ενώ έχουν ζητηθεί και από μεγάλα καταστήματα εμπορίας τροφίμων. "Στην αρχή τις επαφές μας τις κάναμε door to door με τους σεφ γνωστών εστιατορίων, με τον τρόπο αυτό επιτύχαμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο και να έχουμε σταθερές συνεργασίες".
Mέχρι όμως να φτάσει το προιόν στην αγορά οι δυσκολίες που συνάντησε ο Αντώνης ήταν αρκετές. "Αρχικά συναντήσαμε πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Βέβαια, ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό", μας τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας "Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μόλις ξεκινήσαμε την επιχείρηση ήταν ότι μπήκαν τα capital control. Μετά ακολούθησε το δημοψήφισμα, έπειτα οι εκλογές και τώρα έρχεται και η φοροκαταιγίδα του Οκτωβρίου και δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι νέες μας συνεργασίες περιμένουν ακόμα μέρα με τη μέρα να δουν τις εξελίξεις που θα υπάρξουν. Το κομμάτι της αβεβαιότητας είναι το χειρότερο. Αυτό που ζητάμε από το κράτος δεν είναι να μας βοηθήσει, αλλά να μας αφήσει να δουλέψουμε".
Βρείτε προϊόντα με ποικιλίες μανιταριών με ένα κλικ!
Στόχος του Αντώνη είναι η διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προιόντος, αλλά και η επέκταση της Mashroom Αrt. "Aυτό που επιθυμούμε είναι στο μέλλον να έχουμε νέες συνεργασίες, να λάβουμε μέρος σε εκθέσεις και με τον καιρό να καταπιαστούμε και με την καλλιέργεια και άλλων ποικιλιών μανιταριών. Όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι να ζούμε με αξιοπρέπεια και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε".
Σχόλια