Τον Νοέμβριο του 2014 άνοιξε στην καρδιά της Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην οδό Παύλου Μελά, στον αριθμό 14, το μαγαζί "Mia Feta" της οικογένειας Κουρέλλα από τα Γρεβενά. Το "Μia Feta" διαφέρει από τα άλλα μαγαζιά της κατηγορίας του τόσο ως προς τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας του όσο και ως προς το design των χώρων του.
Εκεί, βρήκαμε την κα Παρασκευή Κουρέλλα μία εκ των τριών ιδιοκτητών της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Κουρέλλας Α.Ε. και μας μίλησε για την καινοτομία της συγκεκριμένης επιχείρησης, τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας της, τους κωδικούς που εμπορεύεται, τα βραβεία που έχει μέχρι τώρα κερδίσει, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο χώρο της εστίασης, αλλά και για τα σχέδιά τους για το μέλλον.
Πώς όμως προέκυψε η ιδέα για το "Μia Feta"; Όπως μας είπε η κα Κουρέλλα: "Η εταιρεία Κουρέλλας Α.Ε. διατηρεί δυο φάρμες, τη μία με αγελάδες και την άλλη με πρόβατα. Επιπλέον, έχει και το εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας τυριών, αλλά και ζωοτροφών. Μιλάμε λοιπόν για μία κάθετη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Η εταιρεία μας είναι κατά βάση εξαγωγική. Το 90% των προϊόντων μας εξάγονται στο εξωτερικό, ενώ μόλις το 10% πουλιέται στην Ελλάδα. Σκεφτήκαμε λοιπόν ένα τρόπο για να μπορεί κάποιος να δοκιμάζει και να αγοράζει τα προϊόντα μας. Έτσι οδηγηθήκαμε στο ανοίξουμε το "Mia Feta", το οποίο στην ουσία αποτελεί το παράθυρό μας στον κόσμο".
Το "Μia Feta" είναι ένας χώρος πολυμορφικός. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι αποτελεί ταυτόχρονα ένα taste & shop μαγαζί. "Στο κατάστημά μας μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει και τους 80 περίπου κωδικούς προϊόντων που παράγει η εταιρεία μας", τόνισε η κα Κουρέλλα. Και συνέχισε λέγοντας "Την ίδια ώρα, επιδιώκουμε να του δώσουμε μία νέα άποψη το πως μπορεί να μαγειρέψει τα προϊόντα αυτά με έναν άλλο τρόπο. Με λίγα λόγια θέλουμε να δώσουμε μία διαφορετική διάσταση στη φέτα, μια διαφορετική γαστρονομική εφαρμογή από αυτή που υπάρχει στην αγορά".
Στο "Μia Feta" εκτός από τα προϊόντα της οικογενειακής εταιρείας μπορεί κάποιος να βρει και άλλα είδη. "Αυτό που ισχύει σα φιλοσοφία στο κατάστημά μας είναι, ότι έχουμε σαν βάση τα δικά μας προϊόντα και παράλληλα εμπορευόμαστε και προϊόντα με ονομασία προέλευσης, από ανθρώπους που θεωρούμε ότι έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό και ποιοτικό στην αγορά. Ο,τιδήποτε χρησιμοποιούμε στη δική μας κουζίνα υπάρχει και στα ράφια", μας επισήμανε η κα Κουρέλλα.
Στο μαγαζί της οικογένειας Κουρέλλα μπορεί κανείς να γευτεί δημιουργική κουζίνα, βασισμένη στην ποιότητα των υλικών. "Η εταιρεία μας είναι καινοτόμος, γιατί παράγει πολλά διαφορετικά προϊόντα και με το συγκεκριμένο κατάστημα πάμε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, μαγειρεύοντάς τα. Κάθε μέρα έχουμε να κάνουμε μία καινούργια γευστική πρόταση στον κόσμο. Αν δοκιμάσει κάποιος ένα πιάτο στο μαγαζί μας και του αρέσει, μπορεί να πάρει τις πρώτες ύλες από το ράφι μας, να του δώσουμε και τη συνταγή και να την εκτελέσει στο σπίτι του. Kάθε μέρα δημιουργούμε και κάτι καινούργιο. Ακούμε τον κόσμο, βλέπουμε τις αντιδράσεις τους και αναλόγως πράττουμε".
Το μενού στο "Feta Mia" είναι άκρως ενδιαφέρον. Φιλέ μινιόν με πουρέ μοβ πατάτας σελινόριζα και σος τρούφας, ριζότο τσουκνίδας με αφρό φέτας, φέτα πανακότα με καρπούζι, δίδυμο σοκολάτας και κρέμας ανθότυρου με φρούτα του δάσους και ζελέ αψέντι είναι μερικά από τα πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος στο κατάστημα της οικογένειας Κουρέλλα.
Ωστόσο, τα φέτα bytes είναι αυτά που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κουρέλλα: "Τα φέτα bytes είναι μπουκές φέτας με γεύσεις. Έχουμε μπουκές φέτας, καπνιστή, με ελληνικά βότανα, με ελιά και τσίλι, με ντομάτα και ρίγανη, με σκόρδο και πιπεριά, με παπαρουνόσπορο και με σουσάμι. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι το πιο δημοφιλές προϊόν μας και στο κατάστημα μας, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Βέβαια, μεγάλη ζήτηση έχει και η φέτα με τρούφα που φτιάχνουμε. Το συγκεκριμένο προιόν βραβεύτηκε δυο φορές μέσα σε ένα εξάμηνο, σε διαγωνισμό στην Κολονία και στο World Wild Cheese στην Αγγλία".
Στο πολυμορφικό μαγαζί "Mia Feta" απασχολούνται συνολικά 8 άτομα. Την ίδια ώρα η επιτυχία της επιχείρησης ξεπερνάει κάθε προσδοκία, όπως μας δήλωσε η κα Κουρέλλα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιτυχίας αποτελούν η εμμονή και η πειθαρχία, αλλά και η συνεχής αναζήτηση για κάτι καινοτόμο. Ενώ, πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες έχουν κάνει το "Μia Feta" καθημερινό τους στέκι.
Ο δρόμος όμως μέχρι την επιτυχία δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολος για την οικογένεια Κουρέλλα. "Εμείς δυσκολευτήκαμε στην αρχή, γιατί μπήκαμε σε ένα νέο τομέα, στον τομέα της εστίασης και έπρεπε να τα μάθουμε όλα από την αρχή. Επίσης, την συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορούμε να βοηθηθούμε από τις τράπεζες, καθώς το επιτόκιο δανεισμού είναι πολύ υψηλό. Το χρήμα στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβό και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την έναρξη μιας νέας επιχείρηση. Επιπλέον, δεν μας βοηθά και το ίδιο το προιόν, διότι είναι ένα καθημερινό προιόν και εμείς επιδιώκουμε να έχουμε καινοτόμα προϊόντα σε λογικές τιμές. Οπότε, αυτό τον συνδυασμός τιμής και ποιότητας είναι πολύ δύσκολο να τον πετύχεις. Σε όλα αυτά προστίθεται και η αρνητική ψυχολογία του κόσμου, ωστόσο οι καταναλωτές επιζητούν όλο και πιο συχνά διαφορετικά-ποιοτικά προϊόντα. Όμως απαιτείται χρόνος, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε κάτι νέο".
Η κα Κουρελλά δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τα μελλοντικά της σχέδια. "Αυτό που επιθυμούμε άμεσα είναι να ανοίξουμε το ίδιο ακριβώς κατάστημα στην Αθήνα, αλλά και στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Το έχουμε δρομολογήσει, απλώς θέλουμε τα βήματά μας να είναι αργά και μελετημένα".
Σχόλια