NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Soocre': Kάντε τα όνειρά σας καραμέλα

Soocre': Kάντε τα όνειρά σας καραμέλα

Σε ένα σκηνικό που θυμίζει λούνα παρκ, βαζάκια με πολύχρωμες καραμέλες, αλλά και παιχνιδιάρικα χειροποίητα γλειφιτζούρια βρίσκονται σε κάθε γωνιά της καραμελοποιίας Soocre', που εδρεύει στην οδό Τσακάλωφ 1, στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι.

Εκεί, συναντήσαμε την Καλλιόπη Καλαμαρά, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, και μας μίλησε για την τέχνη της χειροποίητης καραμέλας, τις ιδιαίτερες παραγγελίες που έχει δεχθεί κατά καιρούς, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα, τη συνταγή επιτυχίας της και τα όνειρά της για το μέλλον.

Πώς προέκυψε όμως η ιδέα αυτή; "Θέλαμε να καταπιαστούμε με κάτι που δεν υπήρχε και δεν θα αντιγράφονταν εύκολα. Ήμασταν ανέκαθεν της γνώμης, ότι το σημαντικότερο για να επιτύχει μία επιχείρηση είναι η εξειδίκευση, δηλαδή να γνωρίζεις κάτι πάρα πολύ καλά και να έχεις το πολύ δύο κωδικούς. Να έρχονται σε εσένα για αυτό που φημίζεσαι." μας είπε η Καλλιόπη. Και συνέχισε λέγοντας "Είχαμε κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, όταν κάποια στιγμή ανακαλύψαμε στην Αγγλία ότι υπάρχει μία συνταγή καραμέλας 300 ετών".

Aπό εκείνη τη στιγμή η Καλλιόπη, ξεκίνησε να αναζητά το πως θα μάθει την τέχνη της καραμέλας, ώσπου κατέληξε στην Αυστραλία. "Στην Αυστραλία σε μαθαίνουν πώς να κάνεις καραμέλα με ιδιαίτερο τρόπο. Οι Αυστραλοί εξέλιξαν αυτή την τέχνη", μας είπε. Όμως δεν ταξίδεψαν μέχρι την Αυστραλία για να εκπαιδευτούν, αλλά προτίμησαν να φέρουν στην Ελλάδα εκπαιδευτή από εκεί, προκειμένου να τους διδάξει το πώς θα φτιάχνουν χειροποίητες καραμέλες και γλειφιτζούρια. "Μας δίδαξε τα βασικά, από εκεί και πέρα διαφοροποιήσαμε και εμπλουτίσαμε εμείς το κόνσεπτ", πρόσθεσε η Καλλιόπη.

Όταν η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε, τον Δεκέμβρη του 2012, η Καλλιόπη άνοιξε την επιχείρηση χειροποίητης καραμέλας Soocre' . Το όνομα της επιχείρησης υπήρξε άκρως ευρηματικό . Όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Καλλιόπη: "Tο suc σημαίνει ζάχαρη στα γαλλικά. Ψάχναμε, λοιπόν, να βρούμε μία λέξη με 5 γράμματα που να αποτυπώνεται εύκολα και να μπορούμε να την κατοχυρώσουμε παντού. Τελικά μας ενέπνευσε το google".

Στην καραμελοποιία Soocre' μπορεί ο καθένας να βρει καραμέλες και γλειφιτζούρια σε περισσότερες από 100 γεύσεις και χρώματα ή να φτιάξει τις δικές του. "Όποιος επιθυμεί μπορεί να μας παραγγείλει να του φτιάξουμε τις δικές του καραμέλες με τις γεύσεις, τα χρώματα και τα σχέδια που θέλει. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε καραμέλες για βάφτιση, ανάλογα με το κόσνεπτ που έχουν επιλέξει", επισήμανε η Καλλιόπη.

Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που καλούνται να φέρουν σε πέρας ακόμα και τη δημιουργία ενός γλυπτού από καραμέλα. "Ο πρέσβης του Κουβέιτ μας ζήτησε να φτιάξουμε το έμβλημα του Αραβικού Εμιράτου, με σκοπό να το τοποθετήσει στο γραφείο του. Έτσι λοιπόν του φτιάξαμε ένα γλυπτό 80x80 cm από καραμέλα, το οποίο ψεκάσαμε με διάφανο βερνίκι, προκειμένου να διατηρηθεί".

Κατά καιρούς, οι παραγγελίες που δέχονται στο εργαστήριο-κατάστημα χειροποίητων καραμέλων ξεπερνούν κάθε φαντασία. Όπως μας είπε η Καλλιόπη: "Εδώ στο Κολωνάκι επειδή υπάρχουν αρκετές πρεσβείες και εταιρείες, μας ζητάνε πολλά εταιρικά λογότυπα. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν ζητήσει να τους φτιάξουμε ακόμα και φαλλούς από καραμέλα".

Οι καραμέλες Soocre' φτιάχνονται μόνο από νερό, ζάχαρη και γλυκόζη. Ωστόσο, όλες φτιάχνονται και από το φυσικό γλυκαντικό μαλτιτόλη, οι οποίες είναι για διαβητικούς. Τα χρώματα και οι γεύσεις προέρχονται και αυτά από φυσικά υλικά, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών.

Τα πράγματα όμως δεν ήλθαν όπως τα περίμενε η Καλλιόπη, καθώς οι δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει δεν ήταν λίγες. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε δεν αντιμετώπισε και καμία ευκολία.

"Καταρχήν δεν υπήρχε αντίστοιχος κωδικός για την άδεια λειτουργίας. Είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με το που θα μας εντάξουν. Είμαστε τρία ίδια μαγαζιά (Κολωνάκι, Ρόδος, Νάξος) και έχουμε τρεις διαφορετικές άδειες λειτουργίας. Ο κάθε δήμος λέει τα δικά του και ο ένας βρίζει τον άλλον". Όμως, και η υψηλή φορολογία αποτελεί τροχοπέδη για την επιχείρηση χειροποίητης καραμέλας. "Σε ό,τι αφορά στη φορολογία, το 50% το δίνουμε στο κράτος. Σε αυτό πρόσθεσε και το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ. Όσο καλά και να πηγαίνει η επιχείρηση χρήματα δεν μπορείς να βγάλεις. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά και στο εξωτερικό, όπως κάνουμε ήδη".

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο καταστήματα Soocre' σε Κίεβο και Μόσχα. Ενώ στο παρελθόν υπήρχαν ακόμα δύο στο Κίεβο, τα οποία κάηκαν ολοσχερώς με τον πόλεμο. "Στείλαμε αιτήματα ενδιαφέροντος σε καινούργια εμπορικά κέντρα σε διάφορες χώρες και τον καλύτερο χώρο μας τον παραχώρησαν στο Κίεβο. Έτσι ανοίξαμε 3 καταστήματα εκεί, από τα οποία τα δύο κάηκαν και επειδή ήμασταν ξένοι δεν πήραμε καμία αποζημίωση ή ασφάλεια για τη ζημιά".

Στην επιχείρηση χειροποίητης καραμέλας μέσα σε μια χρονιά μπορεί να απασχοληθούν 20-30 άτομα, καθώς συμμετέχουν συχνά σε διάφορα μπαζάρ και εκδηλώσεις. "Υπάρχει ένα σταθερό κατάστημα στο Κολωνάκι, στο οποίο απασχολούνται 5 άτομα. Από εκεί και πέρα στη Ρόδο και στη Νάξο είναι φραντσάιζ και δεν είναι δική μας υπόθεση, το ίδιο συμβαίνει και στη Ρωσία. Στην Ουκρανία όμως είναι εταιρικό."

Τα Χριστούγεννα οι χειροποίητες καραμέλες Soocre' πωλούνταν σε περίπτερο που είχε στηθεί στο Bryan Park της Νέας Υόρκης. Όπως μας εξήγησε η Καλλιόπη: "Στην Αμερική είχαμε πάει 6 άτομα για 3 μήνες. Μπορείς να φανταστείς ότι τα έξοδά μας ήταν τεράστια, όμως είχαμε πολλή δουλειά. Θα ήθελα να μπορούσα να στήσω εκεί την επιχείρηση, όμως δεν είναι εύκολο να αποκτήσεις έδρα στην Αμερική".

Για την επιχείρηση η Καλλιόπη δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κανέναν, παρόλο που προσπάθησε. "Το 2012 πήγα στην τράπεζα να ζητήσω 10.000 ευρώ, ως κεφάλαιο κίνησης, για εξοπλισμό και η διευθύντρια μου είπε, ότι εάν πήγαινα ένα χρόνο πριν θα μου είχαν εγκρίνει δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, ενώ δεν κατάφερα να πάρω ούτε τα 10.000 ευρώ. Δεν τους ενδιαφέρει ο τζίρος που κάνουμε. Θέλουν εγγυητές, υποθήκες. Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι αβέβαιο και αυτό μας δημιουργεί πλήθος δυσκολιών".

Όμως, παρά τα δεκάδες εμπόδια, η Καλλιόπη δεν το έβαλε κάτω. Μέσα σε 4 περίπου χρόνια δεν θα έλεγε κανείς ότι έχει πετύχει και λίγα και αυτό οφείλεται στην μεγάλη αγάπη της για αυτή τη δουλειά. "Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και παίρνω μεγάλη ικανοποίηση όταν μπαίνουν άνθρωποι στο μαγαζί μου και ξεχνιούνται. Τους γυρνάμε πίσω στην παιδική τους ηλικία και ο καθένας θυμάται γεύσεις από το παρελθόν. Τους ταξιδεύουμε" μας ανέφερε.

Από την αρχή που άνοιξε η επιχείρηση Soocre', ο κόσμος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της χειροποίητης καραμέλας. "Όταν πρωτοανοίξαμε στο Γκάζι, έρχονταν μαθητές από σχολεία και παρακολουθούσαν διαδραστικά τον τρόπο με τον οποίο φτιάχναμε τις καραμέλες και τα γλειφιτζούρια. Το κάναμε σαν παιχνίδι και μετά έφτιαχναν το δικό τους γλειφιτζούρι. Με την μεγάλη οικονομική ύφεση όμως, τα κονδύλια κόπηκαν και περιορίστηκε και αυτή η δραστηριότητα.".

H Καλλιόπη όμως επιδιώκει να μη σταματήσει το διαδραστικό παιχνίδι με τα παιδιά. "Στο νέο μαγαζί που πρόκειται να ανοίξουμε στην Αθήνα, θα έχουμε παράλληλα και ένα χώρο όπου θα μπορούν τα παιδιά να φτιάχνουν τα δικά τους γλειφιτζούρια. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα οι γονείς να κάθονται μία ώρα και να παίζουν με τα παιδιά τους, φτιάχνοντας καραμέλες".

Επιχειρηματικός στόχος για την Καλλιόπη δεν είναι άλλος από το να καταφέρει να ανοίξει και άλλα καταστήματα χειροποίητης καραμέλας στο εξωτερικό. "Βρισκόμαστε με το ένα πόδι στο εξωτερικό καθώς στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr