Η βιοτεχνία τάβλι και σκάκι "Neroulia" ιδρύθηκε το 1970 από τον Αντώνιο Νερουλιά. Σήμερα, 45 χρόνια μετά ο κός Νερουλιάς, στη βιοτεχνία που διατηρεί στο Ίλιον, συνεχίζει να εκποιεί την τέχνη του, κατασκευάζοντας μερικά από τα πιο περίτεχνα τάβλι που κυκλοφορούν εντός και εκτός Ελλάδας.
Εκεί τον συναντήσαμε και μιλήσαμε για το πως ξεκίνησε την επιχείρησή του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια, τα τάβλι των διασήμων, τη συνταγή επιτυχίας του, τους προβληματισμούς του και για πολλά άλλα...
Ο κος Νερουλιάς από την παιδική του κιόλας ηλικία ασχολούνταν με την επεξεργασία του ξύλου. "Θυμάμαι όταν ήμουν στο χωριό έκοβα τις ρίζες από τις ελιές με ένα μικρό μαχαιράκι, που είχα, και έφτιαχνα πιρουνάκια. Από τότε είχα τη λόξα να δημιουργώ με το ξύλο", μας είπε.
Στην αρχή ξεκίνησε να εργάζεται ως επιπλοποιός, καθώς όμως η δουλειά έφθινε στράφηκε στην κατασκευή τάβλι και σκάκι. Όπως μας δήλωσε συγκεκριμένα: "Η δουλειά του επιπλοποιού έβλεπα ότι δεν είχε πολύ μέλλον, για τον λόγο αυτό αποφάσισα να ασχοληθώ με την παραγωγή τάβλι και σκάκι".
Αυτή τη στιγμή ο κος Νερουλιάς κατασκευάζει 80 διαφορετικούς κωδικούς τάβλι και 2 κωδικούς σκάκι από διάφορα εισαγόμενα ευγενή ξύλα, τα οποία τα προμηθεύεται από Έλληνες ξυλέμπορούς. "Χρησιμοποιώ διαφορετικά ξύλα ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλω να δώσω. Δρυς, τριανταφυλλιά, δεσποτάκι, καρυδιά, παλίσανδρος, κελεμπέκι, βέγκε, είναι μερικά από τα αυτά. Όλα τα ξύλα από τα οποία φτιάχνω τα τάβλι πρέπει να είναι άροζα και καθαρά".
Οι τιμές των τάβλι εξαρτώνται από τη δυσκολία του στολισμού, τις ώρες εργασίας αλλά και το υλικό. "Τα τάβλι που κατασκευάζω ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 1000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και το υλικό. Για ένα τάβλι μπορεί να χρειαστώ μισή μέρα και για κάποιο άλλο δυο μέρες ολόκληρες, προκειμένου να το τελειοποιήσω. Επίσης, υπάρχει ξύλο το οποίο κοστίζει 20.000 ευρώ το κυβικό. Όλα αυτά διαμορφώνουν την τιμή τους.".
Ωστόσο, η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά και τη ζήτηση των τάβλι. "Στο παρελθόν δίναμε 2000 τάβλι τον χρόνο, ενώ τώρα μετά βίας φτάνουμε τα 500. Είναι λίγοι, πλέον, αυτοί που μπορούν να διαθέσουν χρήματα για να πάρουν ένα δικό μου τάβλι. Οι περισσότεροι προτιμούν τα κινεζικά. Βέβαια, ο Κινέζος δεν φτιάχνει το ίδιο τάβλι με εμένα. Αυτή είναι και η διαφορά".
Παλαιότερα, στην επιχείρηση "Neroulia" απασχολούνταν 15 άτομα, καθώς αναλάμβανε και έργα του δημοσίου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, στη βιοτεχνία εργάζονται μόνο τρεις.
Σε όλη αυτή την πορεία οι δυσκολίες που κλήθηκε να προσπελάσει ο κος Νερουλιάς ήταν πολλές. "Τα προβλήματά μου ήταν και είναι όλα αυτά που απασχολούν όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες. Η γραφειοκρατία και οι φόροι είναι τα δύο βασικότερα αγκάθια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Το ελληνικό κράτος ήταν πάντοτε για εμάς απόν. Και να ξέρετε ότι δεν έχουμε πάρει επιδότηση, ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην αγορά", τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας "Το κράτος έρχεται μόνο για να πάρει και ποτέ για να δώσει. Όπου απευθυνθήκαμε για βοήθεια βρήκαμε κλειστές πόρτες. Για παράδειγμα, πήγαινα σε μία τράπεζα να πάρω δάνειο και μου ζητούσαν ένα σωρό πράγματα. Εάν είχα όλα αυτά που μου ζητούσαν δε θα χρειαζόμουν δάνειο".
Τα χειροποίητα τάβλι ταξιδεύουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. "Εμείς μέσω της ιστοσελίδας μας στο διαδίκτυο δίνουμε τάβλι παντού. Δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που να μην έχουμε στείλει τάβλι. Σκεφτείτε ότι στείλαμε πρόσφατα τάβλι μέχρι και στα νησιά Γκαλαμπάκος", μας επισήμανε ο κος Νερουλιάς.
Στην Ελλάδα τα τάβλι "Neroulia" βρίσκονται στα σπίτια των περισσότερων διασήμων. "Έχουν αγοράσει τάβλι από εμάς, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκαλης, ο Αντώνης Ρέμος, ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος αγόρασε ένα σκαλιστό με το σήμα του αετού και πολλοί άλλοι", πρόσθεσε.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων τάβλι και σκάκι είναι ότι φτιάχνονται στο χέρι. Όπως μας δήλωσε ο κος Νερουλιάς: "Tα δικά μας τάβλι φτιάχνονται αποκλειστικά στο χέρι, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα, καθώς τα περισσότερα στην αγορά, πλέον, είναι τυποποιημένα και προέρχονται από την Κίνα. Βέβαια, φτιάχνονται τάβλι και σε άλλες χώρες, αλλά τα δικά μου είναι πολύ ιδιαίτερα".
Συνταγή επιτυχίας αποτελεί η πολυετής ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και η μεγάλη αγάπη του γι' αυτό. "Χρειάζεται να ξοδέψεις 50 χρόνια από τη ζωή σου προκειμένου να μάθεις καλά την τέχνη αυτή. Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη θέληση, υπομονή και ταλέντο, αλλά και να σου κόβει το μυαλό. Τα παιδιά, από ότι βλέπετε, δεν ασχολούνται, πλέον, με τις τέχνες. Κανένας νέος δε θέλει να ασχοληθεί με την κατασκευή χειροποίητων τάβλι".
Τέλος, ο κος Νερουλιάς θέλησε να μας μιλήσει και για τα μελλοντικά του σχέδια. "Θέλω να προσλάβω 5 υπαλλήλους, προκειμένου να αυξήσουμε και πάλι την παραγωγή μας. Στο εξωτερικό όλοι μου ζητάνε τάβλι. Ο προβληματισμός μου όμως είναι κατά πόσο στην Ελλάδα θα έχουμε την ίδια ανταπόκριση, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες. Επιπλέον, μόλις έχουμε κέρδος μας το παίρνει η εφορία. Τότε, εγώ γιατί να δουλέψω παραπάνω, από τη στιγμή που δεν θα έχω κανένα όφελος;"
Σχόλια