Τι κοινό μπορεί να έχουν τα σαλιγκάρια, τα μήλα, οι κούκλες, οι ποδιές, οι τσάντες, τα σουπλά, οι μπομπονιέρες και τα λογιών λογιών χειροποίητα αντικείμενα της επιχείρησης Panino; H απάντηση είναι απλή, ότι είναι όλα κατασκευασμένα στο χέρι από από κομποζαρισμένα υφάσματα. Πώς ξεκίνησε όμως η επιχείρηση αυτή που μετρά μέχρι σήμερα 31 χρόνια ζωής;
Η Γεωργία Μπάνου μία εκ των δύο δημιουργών της επιχείρησης μας είπε "Η αδελφή μου, Ιωάννα Θεμελίδου, διατηρούσε ένα κατάστημα με είδη δώρων στη Ραφήνα Αττικής. Κάποια στιγμή είχαμε κάνει μία παραγγελία με υφασμάτινα είδη δώρων, η οποία ήταν πολύ ακριβή. Τότε ακριβώς, μας ήλθε η ιδέα να φτιάξουμε μία δική μας σειρά για το μαγαζί, η οποία θα ήταν από διάφορα πανιά. Έτσι λοιπόν, η αδελφή μου άρχισε να φτιάχνει τα σχέδια και εγώ να τα ράβω". Και συνέχισε λέγοντας "Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1983 και δώσαμε και σε μερικούς φίλους μας, οι οποίοι είχαν καταστήματα. Οι δημιουργίες μας είχαν τόσο μεγάλη απήχηση που μας ζητούσαν και επαναληπτικές παραγγελίες. Τότε, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σοβαρά, να το οργανώσουμε όλο αυτό πιο επαγγελματικά, καθώς στην αρχή δουλεύαμε στο σπίτι με ένα ψαλίδι και μία απλή ραπτομηχανή και φυσικά χωρίς κεφάλαιο. Στην απόφασή μας αυτή συνέβαλα και η πολύ μεγάλη ζήτηση που είχαν τα προϊόντα μας, όταν συμμετείχαμε σε ένα εκθεσιακό περίπτερο φίλης μας". Αρχικό κεφάλαιο δεν υπήρχε όμως αυτό δεν εμπόδισε τις δυο αδελφές να τα καταφέρουν.
"Το κεφάλαιο το δημιουργήσαμε σιγά σιγά με ό,τι διέθετε η καθεμιά. Αγοράζαμε λίγο ύφασμα, με το οποίο φτιάχναμε διάφορα χρηστικά είδη και διακοσμητικά, τα πουλούσαμε και ξαναρίχναμε τα χρήματα που κερδίζαμε στην επιχείρηση".
Οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και τα αμέτρητα ξενύχτια έπιασαν τόπο για τις δυο αδελφές, κάνοντας την επιχείρηση Panino γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, αλλά και της ανάγκης για περισσότερα εργατικά χέρια. "Εκτός από εμάς τις δυο, το τεχνικό μέρος -ραπτομηχανές και κοπτικά μηχανήματα- το ανέλαβε ο σύζυγος της αδελφής μου. Στη συνέχεια στη δουλειά μπήκαν και οι άλλες τρεις αδελφές μας, καθώς και οι δυο ανιψιές μου".
Όμως η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την εν λόγω επιχείρηση, οδηγώντας την σιγά σιγά στη μείωση των εργαζομένων. "Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε μόνο εγώ με την αδελφή μου. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια, αλλά δυστυχώς η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν μας επιτρέπει να απασχολούμε περισσότερους. Τα φορολογικά έξοδα είναι πάρα πολλά και οι ασφαλιστικές εισφορές ιδιαιτέρως υψηλές. Επίσης, με την κρίση χάσαμε και πολλά χρήματα. Είχαμε δώσει εμπόρευμα σε πελάτες και ποτέ δεν το πληρωθήκαμε. Επιπλέον, κάναμε κάποιες εισαγωγές, για παραγγελίες που είχαμε, όμως οι πελάτες εξαφανίστηκαν. Τώρα, ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου μας βρίσκεται σε εμπόρευμα στις αποθήκες μας".
Για την οικογενειακή επιχείρηση Panino τα πράγματα από την αρχή δεν ήλθαν ευνοϊκά, όπως μας τόνισε η Γεωργία. "Μία βασική δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν σχετικά με την πρώτη ύλη, καθώς δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία υφασμάτων. Σκεφτείτε ότι εμείς σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόμασταν και τέσσερα κομποζέ υφάσματα, δηλαδή μονόχρωμο, καρό, εμπριμέ, πουά. Σχεδιάζαμε λοιπόν ένα προιόν και όταν πηγαίναμε να το υλοποιήσουμε το τελικό αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με την αρχική μας ιδέα".
Στη δεκαετία του 1990 τα κινεζικά προϊόντα κατέκλυσαν την ελληνική αγορά, οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση τη ζήτηση των ελληνικών. "Τότε ξεκίνησαν να εισάγονται από την Κίνα προϊόντα με πολύ χαμηλά κοστολόγια συγκριτικά με τα δικά μας, αλλά και χαμηλότερης ποιότητας. Όλο αυτό μας έκαμψε για ένα περίπου χρόνο, όμως ευτυχώς γρήγορα ανακάμψαμε".
Η Panino Ο.Ε. εδρεύει στη Ραφήνα Αττικής, δημιουργώντας και αυτό με τη σειρά του μία επιπλέον δυσκολία. "Το ότι βρισκόμασταν στη Ραφήνα και όχι κοντά στο κέντρο της Αθήνας αποτέλεσε και αυτό τροχοπέδη για εμάς σε ό,τι αφορά στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού".
Το παράπονο της Γεωργίας είναι ότι ποτέ δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια επιδότηση είτε καινοτόμας επιχείρησης είτε γυναικείας επιχειρηματικότητας. "Το προσπαθήσαμε πάρα πολλές φορές καταθέτοντας φακέλους, όμως όλο κάπου σκαλώναμε. Όλο κάτι μας έλειπε και δεν μπορέσαμε να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα", όπως μας επισήμανε.
Οι χειροποίητες δημιουργίες Panino βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, σε καταστήματα με είδη σπιτιού και δώρου, μαγαζιά που διοργανώνουν γάμους και βαφτίσεις, σε ανθοπωλεία και σε βιβλιοπωλεία. Βέβαια, τις χειροποίητες πάνινες δημιουργίες μπορεί να τις συναντήσει κανείς και εκτός ελληνικών συνόρων, όπως είναι η Κύπρος και η Ελβετία, αλλά και να ενημερωθεί σχετικά με αυτές στην ηλεκτρονική τους σελίδα.
Δεν παραλείψαμε να ρωτήσουμε την Γεωργία και για τα επιχειρηματικά της σχέδια "Το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωσή μας και φυσικά να καταφέρουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών".
Σχόλια