Πάνω στην Πλατεία Ηρώων, στου Ψυρρή, σε ένα νεοκλασικό κτίριο βρίσκεται το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς. Ένα γλυκοπωλείο που τείνει να μετατραπεί στο πιο "γλυκό" στέκι της Αθήνας. Εκεί η Νάνσυ Κατσικάρη με τον Σεραφείμ Αλεξανδρή σερβίρουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 30 διαφορετικά είδη γλυκών.
Κιουνεφέ με βουβαλίσια κρέμα, προφιτερόλ, το γλυκό της αγάπης, σούπα σοκολάτας, γαλακτομπούρεκο και μπισκοτογλυκό είναι μερικά από τα γλυκά που έχουν ξεχωρίσει οι λάτρεις των γλυκών απολαύσεων.
Πώς όμως δημιουργήθηκε το γλυκοπωλείο αυτό; Η Νάνσυ κατάγεται από την Πόλη. Από την παιδική της ακόμα ηλικία είχε αντικαταστήσει το παιδικό παιχνίδι με τη μαγειρική. "Από το δημοτικό κιόλας είχα αρχίσει να μαγειρεύω. Το καλύτερό μου ήταν να κλείνομαι στην κουζίνα ώρες και να μαγειρεύω γλυκά και φαγητά για τους γονείς μου", μας είπε.
Μεγαλώνοντας, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ιταλική φιλολογία και το μεταπτυχιακό της στην ιστορία της τέχνης, εργάστηκε επί 18 ολόκληρα χρόνια στο γλυκοπωλείο που διατηρεί η οικογένειά της μέχρι και σήμερα. "Θεωρώ ότι το γλυκό πρέπει πάντα να το μοιράζεσαι. Από μία πόλη, λοιπόν, η οποία είχε γεμίσει με εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, έλειπε το αστικό ζαχαροπλαστείο, όπως υπήρχε το '60. Ένας χώρος ο οποίος θα έχει μόνο γλυκά και που μπορείς να κάτσεις και να τα απολαύσεις. Πριν από ένα χρόνο, λοιπόν, αποφασίσαμε εγώ με τον Σεραφείμ να ανοίξουμε το δικό μας μαγαζί. Είχα μια αγκαλιά γεμάτη γλυκά και ήθελα να φτιάξω το δικό μου "σπίτι" για να τα βάλω. Για τον λόγο αυτό δεν το είπαμε ζαχαροπλαστείο, αλλά γλυκοπωλείο".
Ωστόσο, ο επιχειρηματικός δρόμος για τη Νάνσυ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει ήταν πολλές. "Για να ανοίξεις μαγαζί εστίασης αυτή τη στιγμή στην Αθήνα,καλείσαι να αντιμετωπίσεις το γραφειοκρατικό χάος. Έπειτα, έρχεσαι αντιμέτωπος με τον δήμο και με το παράλογο πράγμα που λέγεται τραπεζοκαθίσματα. Αρχικά, παίρνεις αριθμό πρωτοκόλλου και προσωρινή άδεια με την οποία δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Βέβαια, οι περισσότεροι ανοίγουν τα μαγαζιά κανονικά και έρχεται η αστυνομία κάθε τρεις και λίγο και τους πηγαίνει αυτόφωρο", τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας: "Δε θα πρέπει όμως να παραβλέπουμε και την ασυδοσία που υπάρχει από την πλευρά των καταστηματαρχών. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης αυτό το θέμα θα έπρεπε να είναι λυμένο".
Δεν είναι λίγοι οι γνωστοί καλλιτέχνες που επισκέπτονται τακτικά το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς. Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Γιάννης ο Μποσταντζόγλου, ο Γιάννης Κακλέας, ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Αντώνης Λουδάρος είναι μερικοί από τους φανατικούς θαμώνες του γκυκοπωλείου.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα των γλυκών της δεν είναι άλλο από τα υλικά πρώτης ποιότητας που χρησιμοποιεί. "Στην ποιότητα των υλικών μας δε θα κάνουμε ποτέ καμία έκπτωση. Αγοράζουμε πάντα τα ακριβότερα και τα καλύτερα, για τον λόγο αυτό έχουμε και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα", μας τόνισε χαρακτηριστικά.
Όμως, εκτός από τα εξαιρετικά γλυκά, η φιλοξενία της Νάνσυς και του Σεραφείμ αποτελεί το brand name του γλυκοπωλείου. "Το μαγαζί μας πάντα ήταν προσωποκεντρικό. Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται πρώτα για να δουν εμάς και μετά για τα γλυκά μας. Γενικά, μου αρέσει η παρέα και μου αρέσει αυτό να το μοιράζομαι. Επίσης, εγώ δεν έχω μέτρο στις μερίδες. Δεν έχω μέτρο γενικώς".
Όμως η Νάνσυ δεν γνωρίζει μόνο τις συνταγές αμέτρητων γλυκών, αλλά γνωρίζει πάνω από όλα τη συνταγή της επιτυχίας και αυτή δεν είναι άλλη από την απεριόριστη αγάπη που έχει για τη δουλειά της. "Δύο πράγματα πρέπει να έχεις για να επιτύχεις σε αυτή τη δουλειά. Να την αγαπάς πολύ και να είσαι φιλόξενος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω και την άριστη επαγγελματική χημεία που έχω με τον Σεραφείμ".
Τα όνειρα όμως της Νάνσυς και του Σεραφείμ δεν περιορίζονται στο να γλυκαίνουν μόνο τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά επιδιώκουν στο μέλλον να μυήσουν στο λαχταριστό κόσμο τους και τους Βρετανούς. "Αυτό που επιθυμώ είναι το Σερμπετόσπιτο να βγάλει φτερά και να πετάξει ακόμα πιο ψηλά. Σκέφτομαι να ανοίξω ένα γλυκοπωλείο στο Λονδίνο. Το Λονδίνο είναι μία πόλη που θα μπορούσαμε να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά, καθώς το έχουμε ερευνήσει. Αυτό δεν είναι κάτι τόσο εύκολο, δεν αποτελεί όμως και άπιαστο όνειρο. Άλλωστε, για εμένα σημασία δεν έχει πόσα μαγαζιά θα ανοίξεις, αλλά να φτιάξεις ένα και να έχει διάρκεια. Ένα βήμα τη φορά. Εγώ έτσι έμαθα 18 χρόνια. Γενικά, είμαι της φιλοσοφίας ότι μία συνταγή πετυχημένη δεν την αλλάζεις για κανένα λόγο".
Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων 1 στου Ψυρρή, τηλέφωνο επικοινωνίας 21 0321 1323, ενώ μπορείτε δείτε εδώ στη facebook σελίδα του.
Σχόλια