Στις αρχές Απριλίου η Google, θέλοντας να βοηθήσει την προσπάθεια, των κυβερνήσεων και των επιτελείων δημόσιας υγείας στη χάραξη της στρατηγικής ανάσχεσης του νέου κορονοϊού, δημοσίευσε το εργαλείο COVID-19 Community Mobility Reports. Βάσει αυτού, παρουσιάζεται η μεταβολή στις επιλογές μετακινήσεων των πολιτών σύμφωνα με ανώνυμα δεδομένα, τα οποία αντλούνται από εφαρμογές και υπηρεσίες της, κυρίως από την εφαρμογή των Χαρτών, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία με την επιλογή «Δημοφιλείς Ώρες».
Οι κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνονται, εξετάζουν τη τάση των μετακινήσεων των πολιτών, λαμβάνοντας ως βάση τη διάμεση τιμή για κάθε αντίστοιχη μέρα της εβδομάδας, στο διάστημα μεταξύ 3 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου. Μεταξύ αυτών παρουσιάζονται μετακινήσεις που αφορούν την κίνηση προς χώρους εστίασης και αναψυχής, όπως εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα κλπ, την κίνηση προς σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, την κίνηση προς πάρκα και δημόσιους χώρους, την κίνηση προς στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την κίνηση προς τον χώρο εργασίας και τέλος την κατοικία.
Τα δεδομένα τα οποία παρέχονται, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως την πρόσβαση στο διαδίκτυο, την ενεργή τοποθεσία, τους περιοριστικούς κανόνες ιδιωτικότητας και τη χρήση των υπηρεσιών Google. Συνεπώς, οι μετρήσεις βασίζονται σε ένα δείγμα χρηστών και δεν αποτελούν τη γενική τάση που επικρατεί στον πληθυσμό, καθιστώντας επισφαλείς τις συγκρίσεις μεταξύ των χωρών. Στο παρόν άρθρο επιλέχθηκαν να οπτικοποιηθούν και να παρουσιαστούν οι αναφορές οι οποίες αφορούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Κύπρου για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα.
Εστίαση και αναψυχή
Στην κατηγορία αυτή παρουσιάζεται η τάση μετακίνησης προς χώρους εστίασης και αναψυχής, όπως καφετέριες, εστιατόρια, θέατρα, μουσεία, κινηματογράφοι, βιβλιοθήκες. Η διάμεση τιμή είναι -79%. Οι χώρες με τη μικρότερη μείωση είναι η Σουηδία (-24%) και η Δανία (-37%), ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη, είναι η Ιταλία και η Ισπανία (94% αντίστοιχα). Η Ελλάδα κυμαίνεται στο -80%.
Super market και φαρμακεία
Στην κατηγορία αυτή παρουσιάζεται η τάση μετακίνησης προς Σούπερ Μάρκετ και Φαρμακεία. Η διάμεση τιμή είναι -47%. Οι χώρες με τη μικρότερη μείωση είναι η Σουηδία (-10%) και η Φινλανδία (-21%), ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη, είναι η Σλοβενία (-92%) και η Σλοβακία (89%). Η Ελλάδα κυμαίνεται στο -41%.
Πάρκα και δημόσιοι χώροι
Στην κατηγορία αυτή παρουσιάζεται η τάση μετακίνησης προς Πάρκα και Δημόσιους Χώρους. Η διάμεση τιμή είναι -44%. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση είναι αυτές που παρουσιάζουν αύξηση μετακίνησης προς τέτοιου τοποθεσίες όπως, η Σουηδία (+43%) και η Φινλανδία (+48%), ενώ οι χώρες με τη σημαντικότερη μείωση, είναι η Ιταλία (-90%) και η Ισπανία (-89%). Η Ελλάδα κυμαίνεται στο -55%.
Μέσα μαζικής μεταφοράς
Στην κατηγορία αυτή παρουσιάζεται η τάση μετακίνησης προς Στάσεις και Σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η διάμεση τιμή είναι -68%. Οι χώρες με τη μικρότερη μείωση είναι η Σουηδία (-36%) και η Λετονία (-48%), ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη, είναι η Γαλλία (-87%), η Ιταλία (-87%) και η Ισπανία (-88%). Η Ελλάδα κυμαίνεται στο -76%.
Τόπος εργασίας
Στην κατηγορία αυτή παρουσιάζεται η τάση μετακίνησης προς τον τόπο Εργασίας. Η διάμεση τιμή είναι -39%. Οι χώρες με τη μικρότερη μείωση είναι η Σουηδία (-18%), η Λετονία με (-25%) και η Φινλανδία (-25%), ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη, είναι η Ιταλία (-63%) και η Ισπανία (-64%). Η Ελλάδα κυμαίνεται στο -53%.
Τόπος κατοικίας
Στην κατηγορία αυτή παρουσιάζεται η τάση μετακίνησης προς τον τόπο Κατοικίας. Η διάμεση τιμή είναι +13%. Οι χώρες με τη μικρότερη αύξηση είναι η Σουηδία (5%) και η Λετονία (7%), ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη, είναι η Ιταλία (24%) και το Λουξεμβούργο (23%). Η Ελλάδα κυμαίνεται στο -20%.
Συμπερασματικά, βλέπουμε χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το νέο κορωνοϊό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβολή στη μετακίνηση των πολιτών, όπως και οι χώρες που υιοθέτησαν έγκαιρα μέτρα περιορισμού, όπως η Ελλάδα. Αντίθετα, χώρες που διαφοροποιούνται από τη στρατηγική του lockdown, παρουσιάζουν πολύ μικρότερη μείωση των συνολικών μετακινήσεων ενώ πολλές φορές σημειώνουν σημαντική αύξηση (πχ Σουηδία). Αναμένουμε την επόμενη έκθεση δεδομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αναλυτικά και συγκριτικά συμπεράσματα.
Google LLC "Google COVID-19 Community Mobility Reports." https://www.google.com/covid19/mobility/ Accessed: <5-04-20>.
Σχόλια