NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το nostimo αλάτι πρώτη ύλη για επιχείρηση

Το nostimo αλάτι πρώτη ύλη για επιχείρηση

Η αναγκαιότητα του αλατιού είχε αναγνωριστεί από την αρχαία εποχή. Δεν ήταν λίγες οι περιοχές που το χρησιμοποιούσαν σα νόμισμα, κάνοντας αγορές και πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Αρκετοί λαοί είχαν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους προκειμένου να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές. Δεν είναι τυχαίο που η λατινική λέξη salary=μισθός προέρχεται από την λέξη salt=αλάτι, καθώς στα ρωμαϊκά χρόνια οι πολεμιστές που εξυπηρετούσαν την αυτοκρατορία πληρώνονταν καθημερινά με μια χούφτα αλάτι.

Την μέγιστη διατροφική αξία του φυσικού αλατιού αντιλήφθηκαν η Βίβιαν Καραβία και η Felicity Swaffer και ίδρυσαν την εταιρεία Nostimo.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ένα καλοκαίρι πριν από 4 χρόνια η Βίβιαν βρέθηκε σε μία ταβέρνα στη Νάξο, όταν είδε μια ψαροκασέλα να στεγνώνει στον ήλιο. Της έκανε εντύπωση το αλάτι που γυάλιζε μέσα σε αυτήν. Ρώτησε από που το προμηθεύονταν και της είπαν ότι τους το έφερνε ένας ψαράς από τα βράχια. Μόλις το δοκίμασε ενθουσιάστηκε. "Aπό εκείνη τη στιγμή άρχισα να το ψάχνω για προσωπική μου χρήση, γιατί μου άρεσε πολύ σαν γεύση. Αυτό συνοδεύτηκε και από τη συμβουλή που μου έδωσε ο γιατρός, να μην χρησιμοποιώ ραφιναρισμένο αλάτι στο φαγητό του παιδιού, αλλά να βάζω μόνο φυσικό", μας είπε.

Όμως η Βίβιαν δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό "Αυτό υπήρξε το έναυσμα για να ξεκινήσω μία αρκετά μεγάλη έρευνα γύρω από το τι έχει γραφτεί σχετικά με το φυσικό θαλασσινό αλάτι, τις επιπτώσεις του στην υγεία, αλλά και τους τρόπους παραγωγής του".

Το μικρόβιο για το χειροποίητο αλάτι είχε μπει για τα καλά στη ζωή της "Άρχισα να πειραματίζομαι και να φτιάχνω μείγματα. Για παράδειγμα στην βάφτιση του γιου μου, αντί για μπουμπουνιέρες, έφτιαξα ένα μείγμα που ήταν αλάτι από τη Νάξο με ρίγανη και φασκόμηλο από την Ιθάκη. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε και άρχισε να μας ζητάει και άλλο. Έτσι σιγά σιγά αρχίσαμε να φτιάχνουμε λίγο παραπάνω και να το δίνουμε σε φίλους. Όλο αυτό μας οδήγησε στο να πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με το χειροποίητο αλάτι".

Αρχικά η Βίβαν και η Felicity ξεκίνησαν ένα ταξίδι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εκεί, δοκίμασαν φυσικά αλάτια και ήλθαν σε επαφή με αρκετούς παραγωγούς χειροποίητου αλατιού, με σκοπό να στήσουν το δίκτυο που επιθυμούσαν.

Μέσα στο 2014 οι δυο γυναίκες αποφάσισαν να ανοίξουν την επιχείρηση χειροποίητου αλατιού με την επωνυμία Nostimo. Μέσα σε λίγο καιρό κατόρθωσαν να εμπορεύονται τέσσερις συνταγές με χειροποίητο αλάτι, αλάτι με ρόδι, με κρασί, με ούζο και γλυκάνισο αλλά και με ρίγανη και φασκόμηλο. Επίσης, από την Νostimo δεν μπορούσε να λείπε και το άνθος αλατιού, που θεωρείται το καλύτερο αλάτι.

Οι προελεύσεις των χειροποίητων αλατιών ποικίλουν "Αυτή τη στιγμή έχουμε αλάτια από τα Κύθηρα, τη Μάνη, την Κρήτη και οι ανθοί προέρχονται από το Μεσολόγγι. Διαρκώς έρχονται σε επαφή μαζί μας και παραγωγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας που θέλουν να τα επισκεφτούμε, να δοκιμάσουμε τα αλάτια τους και να τα προσθέσουμε στις πωλήσεις μας. Σκοπός μας είναι να διαθέτουμε χειροποίητα αλάτια από διάφορες περιοχές".

Τα χειροποίητα αλάτια διαφοροποιούνται ως προς την ποιότητά τους. Όπως μας επισήμανε η Βίβιαν "Η ποιότητα έχει να κάνει με την δομή και την υφή των κρυστάλλων. Δηλαδή, για να βγουν οι κρύσταλλοι πιο μεγάλοι και να είναι τραγανοί πρέπει να έχει ένα απαλό αεράκι, αλλά όχι δυνατό. Γιατί αν γίνει δυνατός ο άνεμος και αναταράξει την επιφάνεια του νερού, οι κρύσταλλοι δεν σχηματίζονται ωραία, γίνεται το λεγόμενο χοντροαλάτι".

Συμφέρει ωστόσο τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν χειροποίητο φυσικό αλάτι; "Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα συνθετικό αλάτι, το οποίο παράγεται πάμφθηνα. Όμως το συγκεκριμένο αλάτι είναι σκέτο χλωριούχο νάτριο, απαλλαγμένο από όλα τα άλλα στοιχεία που έχει το φυσικό. Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι μόνο για να μπαίνει στις κονσέρβες. Γενικά είναι δηλητήριο για τον οργανισμό. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι το χειροποίτητο αλάτι είναι πάρα πολύ οικονομικό, γιατί βάζουμε πάρα πολύ λίγο στο φαγητό μας".

Ωστόσο, οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουν η Βίβιαν και η Felicity στην προσπάθειά τους να ανοίξουν την επιχείρηση ήταν πολλές. "Μία νέα επιχείρηση όταν ξεκινά έχει πάρα πολλά τρέχοντα έξοδα, τα οποία για να τα καλύψει πρέπει να φτάσει σε ένα υψιλό όγκο πωλήσεων. Επιπλέον, δεν υπήρχε κάποιος για να μας ενημερώσει σχετικά με τα χαρτιά που απαιτούνταν για την αδειοδότηση, το συσκευαστήριο κ.α. Με λίγα λόγια υπήρχε ελλιπής πληροφόρηση. Για το αλάτι συγκεκριμένα δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη νομοθεσία οπότε όλα τα βρήκαμε ψάχνοντας με ό,τι αυτό συνεπάγεται...".

Οι δυσκολίες όμως αυτές δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να κερδίσει το αλάτι Nostimo το 3ο βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus». "Αυτό το βραβείο μας επέτρεψε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα στην αγορά και να συμμετέχουμε και στην έκθεση Helexpo".

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σκεφτούν ότι το να μαζέψει κάποιος αλάτι είναι μία πολύ εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με τα όσα μας είπε η Βίβιαν "Δυνητικά ο καθένας μπορεί να μάθει την τεχνική και αν έχει πρόσβαση στον κατάλληλο χώρο να πηγαίνει και να μαζεύει αλάτι. Η διαδικασία όμως αυτή είναι πολύ δύσκολη και επίπονη. Καταρχάς το αλάτι που μπορεί να είναι ξεραμένο στο βράχο δεν είναι απαραίτητα ούτε καλής ποιότητας ούτε φυσικά μεγάλης ποσότητας. Μπορεί να έχει βρομήσει, να έχει μέσα μπει χώμα. Ακόμα, τα βράχια όπου βρίσκεται το καλής ποιότητας αλάτι είναι συνήθως απόκρημνα και πολύ επικίνδυνα.".

Τα αλάτια Nostimo μπορεί κάποιος να τα βρει σε ορισμένα μαγαζιά στην Αθήνα, αλλά και σε online shops. Σε ό,τι αφορά την εξαγωγή τους σε διάφορες χώρες του εξωτερικού η Βίβαν τόνισε "Έχουμε ήδη αρχίσει κάποιες επαφές με μαγαζιά στην Αγγλία, στον Καναδά, στην Γερμανία, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr