Douleutaras.gr: η πρώτη πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας και project προσαρμοσμένη στην ελληνική αγορά
Ο Douleutaras.gr με σήμα εμπνευσμένο από το Μύθο του Αισώπου, το εργατικό μυρμήγκι, είναι η πρώτη ελληνική online πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με διάφορες δεξιότητες και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο εργασίας, με οποιονδήποτε ψάχνει τον κατάλληλο επαγγελματία για προσωπικό ή εταιρικό project δεδομένης χρονικής διάρκειας.
Για την ελληνική αγορά: Η διαφορά με τις πλατφόρμες του εξωτερικού
Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας, προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς, μιας και στις αντίστοιχες ξένες ιστοσελίδες, elance.com, freelancer.com κ.α., οι Έλληνες χρήστες, τις περισσότερες φορές βρίσκονται εγκλωβισμένοι ποιοτικά και οικονομικά (τιμολογιακά).
Το συγκριτικό πλεονέκτημα για τους Έλληνες χρήστες
Για τον Ανδρέα Γραμμάτη, συνιδρυτή του Douleutara, η δυνατότητα επιτυχίας αλλά και η ευκολία εύρεσης project σε μία πλατφόρμα αναζήτησης έργου, είναι συνάρτηση δύο πραγμάτων: της τιμής που μπορεί να προσφέρει και της αξιοπιστίας του επαγγελματία. 'Οσον αφορά τα ξένα site, «o Έλληνας είναι παγιδευμένος και στις δύο διαστάσεις: όσον αφορά την τιμή, το κόστος μιας εργασίας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναγωνιστεί τους Ασιάτες, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν μία εργασία για 15 δολάρια τη μέρα. Παράλληλα, στο θέμα της αξιοπιστίας, δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα Γερμανό, Άγγλο, Αμερικάνο, γιατί το brand του Έλληνα δεν είναι τόσο αξιόπιστο. Θεωρητικά, εκ πρώτης όψεως, δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε στην ποιότητα, ούτε στην ποσότητα, οπότε καταλήγει να μην μπορεί να βρει project, καίτοι οι Έλληνες είμαστε πάρα πολύ καταρτισμένοι, το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό έχει πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Ο Έλληνας, είτε θα πρέπει να ρίξει πάρα πολύ την τιμή του, όπου μετά δεν έχει καν νόημα ή θα πρέπει να αλλάξει το όνομα του και να το κάνει George και να το παίξει Άγγλος». Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι Έλληνες γνωρίζουμε το επίπεδο δεξιοτήτων μας, και είμαστε πιο ανοιχτοί να προσλάβουμε καταρτισμένα άτομα εντός της τοπικής αγοράς μας.
Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα του Douleutara είναι η διαμεσολάβηση για τα έργα που απαιτούν φυσική παρουσία, ένα είδος εργασίας το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ικανοποιήσουν οι παγκόσμιες πλατφόρμες. «Αν είμαι στην Ελλάδα και θέλω κηπουρό, δεν μπορώ να προσλάβω κάποιον που μένει στην Ινδία, όπως συμβαίνει με τα εξ αποστάσεως έργα», εξηγεί ο Ανδρέας.
Η κοινωνική διάσταση του douleutaras.gr
Η Μυρτώ Χλιόβα, μέλος της ομάδας του Douleutara, έχοντας δουλέψει παλαιότερα σε τμήματα μάρκετινγκ πολυεθνικών εταιρειών, σήμερα, είναι υποψήφια διδάκτωρ που ερευνά τον αντίκτυπο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Έχοντας εστιάσει στο θέμα των κοινωνικών επιχειρήσεων, μπήκε στην ομάδα του Douleutara, πιστεύοντας ακριβώς στην κοινωνική προσφορά μίας επιχείρησης και το αξιοκρατικό κριτήριο που φέρνει στην κοινωνία. «Πρόκειται για ένα site που βοηθά τον κάθε πολίτη μεμονωμένα αλλά και συνολικά, ώστε να κινηθεί καλύτερα η αγορά εργασίας».
Η Μυρτώ, εξηγεί πως η ιδέα είναι, «αντί να φέρεις σε επαφή εταιρείες με πιθανούς εργαζομένους, εμείς φέρνουμε σε επαφή ανθρώπους που μπορούν να δράσουν και ως πιθανοί εργαζόμενοι και ως πιθανοί εργοδότες. Αν για παράδειγμα χρειάζομαι μια μετάφραση, απομαγνητοφώνηση, φωτογράφο ή ένα τεχνίτη και έχω ένα μικρό ποσό να διαθέσω, δε χρειάζεται να είμαι εταιρεία για να προσλάβω, μπορώ μέσω του Douleutara να το δημιουργήσω σαν ένα μικρό project περιορισμένης διάρκειας και να βρω άλλα άτομα. Παράλληλα, θα κοιτάξω τι βαθμολογίες έχουν και έτσι μπορώ να γνωρίζω και να επιλέξω αξιοκρατικά, ποιος είναι καλός και ταιριάζει με αυτό που ψάχνω. Πολλές φορές, για μια δουλειά μικρής εμβέλειας μπορεί να θεωρήσουμε ότι δεν αξίζει καν να μπούμε στον κόπο. Με το Douleutara είναι πολύ πιο εύκολο, οπότε έτσι δημιουργείται και μία αγορά που ίσως ήταν κρυμμένη».
Ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία αξιολόγησης
Οι ιδρυτές του Douleutara, προτάσσουν το θέμα της επαγγελματικής αξιοκρατίας εν αντιθέσει με την καθ' ημάς επικίνδυνη νοοτροπία «χρειάζομαι κάποιον, ας το πω στο γνωστό μου και όποιος βρεθεί». Μέσω της πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να κάνει μία πιο αξιόπιστη επιλογή, έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τον επαγγελματία και βέβαια να επιλέξει βάση της αξιολόγησης που έχει λάβει για παλιότερες εργασίες.
Σύμφωνα με τη Μυρτώ, «ειδικά στην Ελλάδα χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο. Ξαφνικά, υπάρχουν κίνητρα για να είσαι σωστός επαγγελματίας και η διαφάνεια του διαδικτύου ασκεί μία πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντί να πηγαίνεις από «δουλίτσα σε δουλίτσα», φτιάχνεις κάτι πιο μακροπρόθεσμο. Δημιουργείς μία φήμη και με τα σχόλια και την αξιολόγηση από τους πελάτες (ratings) προσθέτεις την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια ενώ οι υποψήφιοι πελάτες μπορούν να έχουν μία ιδέα του τι να περιμένουν. Ο χρήστης μπορεί να κάνει bid, προσφορά και πρόταση και έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί».
Τέλος στο μονόδρομο των αγγελιών
«Αντί να πληρώσω για την καταχώρηση αγγελίας επιλέγω βάση βαθμολογίας...»
Ο τρόπος εργασίας που προτείνει ο Douleutaras είναι το freelancing. Όπως εξηγεί ο Ανδρέας, «προωθούμε έναν τρόπο εργασίας πολύ πιο ευέλικτο από τη μόνιμου τύπου εργασία ή part time που προωθούν οι ευρέως διαδεδομένες ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας. Προωθούμε την project based, freelancing εργασία. Από την άλλη πλευρά, καινοτομούμε και στον τρόπο με τον οποίο ένας εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με έναν εργοδότη, κάνουμε πιο δημοκρατική όλη τη διαδικασία. Στις παραδοσιακές ιστοσελίδες που γίνεται παράθεση αγγελιών, το βάρος το έχει ο εργοδότης, όμως όταν έχεις μία πλατφόρμα μια βάση δεδομένων από freelancers, όποιος επαγγελματίας έχει κάνει μία ποιοτική δουλειά μπορεί πιο εύκολα να αναδειχθεί, επομένως δεν είναι μόνο η ζήτηση αλλά και η προσφορά που κινεί τη διαδικασία. Δηλαδή, όταν μία εταιρεία ψάχνει ένα λογιστή, αντί να βάλει μία αγγελία, έχει τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τη λίστα των επαγγελματιών που έχουν προφίλ στο Douleutara, να κάνει μία αξιολόγηση βάσει των βαθμολογιών και να διαλέξει τον επαγγελματία που έχει κάνει 10 αντίστοιχα project με αυτό που αναζητά, έχει καλή τιμή και έχει λάβει και καλύτερες βαθμολογίες, Άρα, ο χρήστης, και την αγγελία γλυτώνει και αυτόν που θέλει βρίσκει, και δε χρειάζεται να ανταγωνιστεί μέσω μίας αγγελίας όλους τους υπόλοιπους, η διαδικασία είναι πιο ισορροπημένη».
Στην πλατφόρμα, ο κάθε χρήστης, λειτουργεί και σαν καταναλωτής αλλά και ως πάροχος υπηρεσίας. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες μπορούν να περιλαμβάνουν εργασίες εξ αποστάσεως, όπως για παράδειγμα web/graphic design, προγραμματισμός, μεταφράσεις ή δημόσιες σχέσεις, καθώς επίσης και εργασίες που απαιτούν φυσική παρουσία, παραδείγματος χάρη ιδιαίτερα μαθήματα, τεχνικές εργασίες, personal trainers, ή κηπουρική.
Η διαδικασία είναι απλή: ο υποψήφιος «δουλευταράς» μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και γρήγορα ένα προφίλ, να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, και να στείλει προσφορές σε «εργοδότες» που αναζητούν αντίστοιχες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, ο «εργοδότης» συμπληρώνει το προφίλ του, αναρτά περιγραφή του πρότζεκτ και επικοινωνεί με «δουλευταράδες» με τα κατάλληλα προσόντα.
Περισσότερες πληροφορίες για το douleutaras.gr:
- Η εγγραφή, δημιουργία προφίλ, αναζήτηση επαγγελματιών, επικοινωνία είναι όλες υπηρεσίες που παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ μέσω της πλατφόρμας
- Ο Douleutaras, βοηθάει τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τις μικρές εταιρείες να εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν απευθείας με τους επαγγελματίες, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται πρώτα σε εταιρείες εύρεσης προσωπικού για μικρά έργα, δίνοντας τους μία έξτρα επιλογή.
- Ο Douleutaras απευθύνεται σε ανθρώπους που εργάζονται ήδη ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και σε όσους θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
- Freelancing δεν είναι πρόγραμμα πρακτικής άσκησης.
- Ο επαγγελματίας, freelancer, μπορεί μέσα από το Douleutara να φτιάξει το δικό του προφίλ χωρίς να χρειάζεται να φτιάξει δικό του site, κάτι που κοστίζει και σε χρόνο και σε κόπο. Το douleutaras.gr είναι μια πλατφόρμα που συνολικά προωθεί όλο τον τομέα των ελεύθερων επαγγελμάτων.
Oι δουλευταράδες πίσω από την πλατφόρμα του Douleutara:
- Ανδρέας Γραμμάτης
- Ιωάννης Πουλουπάτης
- Νίκος Δούνης
- Μυρτώ Χλιόβα
- Γιώργος Παπαδρόσος
- Άρις Χελάς
- Αλέξανδρος Φατλές
- Αριάδνη Γραμμάτη
- Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Σχόλια