Ο Γιάννης Θεοδωράκης είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Από το 1999 έως το 2007 διατηρούσε επιχείρηση, ενώ σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός.
Ο κ. Θεωδοράκης μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανύπαρκτη παροχή κινήτρων από το Κράτος, τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία - ΑΜΕΑ και τους τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα από ΑΜΕΑ.
επιχειρώ: Κύριε Θοδωράκη είστε Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και για το σύλλογο….
Γιάννης Θεοδωράκης: Έχω αποφοιτήσει από τη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1992 και σήμερα εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Από το 2007 είμαι εκλεγμένος Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και λόγω του ότι πάσχω από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ασχολούμαι και με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) του οποίου μάλιστα είμαι και Πρόεδρος. Ο ΣΑμΣΚΠ ιδρύθηκε αποκλειστικά από τους ίδιους τους πάσχοντες το 2007 με σκοπό την παροχή συμπαράστασης, υποστήριξης και βοήθειας προς τα ΑμΣΚΠ σε όλο το φάσμα των αναγκών τους και τις οικογένειές, καθώς και την παροχή έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης προς όλους. Είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και ουσιαστικά εξυπηρετεί τα ΑμΣΚΠ της περιοχής του Νομού Αττικής. Διοικείται από επταμελές ΔΣ που απαρτίζεται με βάση το καταστατικό αποκλειστικά από πάσχοντες με ΣΚΠ που βεβαιώνεται από κρατική αρχή. Οργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις, καθώς και συναντήσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Εκδίδει σε συνεργασία με την ΠΟΑμΣΚΠ τριμηνιαίο έντυπο περιοδικό με τον τίτλο «Επικοινωνούμε», καθώς επίσης διάφορα ενημερωτικά έντυπα (Ασκήσεις Γυμναστικής, Οδηγοί Παροχών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία κτλ.). Οργανώνει ομάδες με διάφορα αντικείμενα (ψυχολογικής υποστήριξης, μυϊκής ενδυνάμωσης, ομάδες αυτοβοήθειας, εικαστικής θεραπείας, ψυχοδράματος, ρεφλεξολογίας κ.ά.), κυρίως για τους ασθενείς αλλά και για τους συγγενείς τους και τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός τους υπό την εποπτεία ειδικών επιστημόνων (ιατρών, φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.ά.). Ο ΣΑμΣΚΠ διατηρεί ιστοσελίδα (www.msassociationhellas.org), όπου παρέχονται πληροφορίες τόσο για το σύλλογο όσο και για θέματα σχετικά με τη ΣΚΠ. Καθημερινά 11.00-13.00 κοινωνική λειτουργός απαντά σε σχετικές ερωτήσεις. Τέλος, ο σύλλογος συμμετέχει σε έρευνες που πραγματοποιούν φοιτητές και επιστήμονες για θέματα που αφορούν τη ΣΚΠ. Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. & Fax: 210-9600131, Τηλ.: 213 2035323, www.msassociationhellas.org, E-mail: samskp@otenet.gr, Διεύθυνση: Θ.Χ.Π.Α. Λεωφ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού) 167 77 ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
επιχειρώ: Έχετε ασκήσει ποτέ επιχειρηματική δραστηριότητα;
Γιάννης Θεοδωράκης: Το 1999 μαζί με ένα συνάδελφό μου ασχοληθήκαμε με μια επιχείρηση κάτι σαν mini-market εκτός τροφίμων όπου όλα τα προϊόντα είχαν μια τιμή (τότε 295 δραχμές). Μέχρι και το 2007 που πούλησα την επιχείρηση απασχολιόμουν κύρια μ’ αυτή. Οπότε θεωρώ ότι έχω κάποια εμπειρία από την επιχειρηματικότητα κυρίως όμως από τα προβλήματα που αντιμετώπισα κατά την άσκησή της.
επιχειρώ: Πώς είναι σήμερα το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Κατά πόσο υποστηρίζεται η ανάπτυξη και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας γενικότερα;
Γιάννης Θεοδωράκης: Δυστυχώς δεν βλέπω το κράτος να υποστηρίζει αναπτυξιακές δραστηριότητες ούτε να ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικότερα. Τουναντίον η σημερινή κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική της έχει αποστραγγίσει οικονομικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εν δυνάμει πελάτες. Το αποτέλεσμα είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα να είναι αφιλόξενο για όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί. Εάν οι κυβερνώντες δεν προσέξουν την ανάπτυξη και δεν δώσουν αναπτυξιακά κίνητρα και γενικότερα δεν στηρίξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα μιλάμε γι’ αυτήν ως ένα φανταστικό γεγονός. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης δίνεται η δυνατότητα επιχειρηματικών ευκαιριών πρέπει όμως το κράτος να μην κινείται εχθρικά απέναντί τους και πάνω από όλα να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Στη χώρα που ζούμε κανείς δεν γνωρίζει με ποιους όρους αύριο θα μπορεί κάποιος να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα κι αυτό είναι κακό για όσους θέλουν να επιχειρήσουν …
επιχειρώ: Τα άτομα με αναπηρία πώς μπορούν να διεκδικήσουν το όνειρο στην επιχειρηματικότητα;
Γιάννης Θεοδωράκης: Τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Άρα εφόσον υπάρχει όνειρο στην επιχειρηματικότητα μπορούν να το διεκδικήσουν και αυτοί. Εγώ που πάσχω από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από το 1996 και κινούμαι με δυσκολία από το 2001 ενώ με αναπηρικό καρότσι από το 2004 δεν εμποδίστηκα να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα γιατί λοιπόν η αναπηρία να εμποδίσει κάποιον να διεκδικήσει το όνειρο στην επιχειρηματικότητα.
επιχειρώ: Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του Επιχειρηματία με αναπηρία;
Γιάννης Θεοδωράκης: Λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της αναπηρίας η δραστηριότητα του επιχειρηματία με αναπηρία δεν μπορεί να είναι απεριόριστη. Είναι προφανές ότι αυτός ο επιχειρηματίας θα ασχοληθεί με επαγγελματικές δραστηριότητες ανάλογες. Ξέρω πολλούς επιχειρηματίες άτομα με αναπηρία που άλλαξαν με βάση την αναπηρία τους την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Όπως και πολλούς που επιχειρούν σε αντικείμενα που έχουν στενή σχέση με την αναπηρία (εμπόριο αναπηρικών αμαξιδίων, φαρμακευτικού υλικού κλπ.). Συνεπώς εάν μου ζητάτε να σας πω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία με αναπηρία θα σας έλεγα με σιγουριά ότι έχουν μεγαλύτερη αντίληψη και αίσθηση της ανθρωπιάς και σίγουρα λιγότερη αχαριστία.
επιχειρώ: Ποιός είναι ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας;
Γιάννης Θεοδωράκης: Προφανώς ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι καταλυτικός. Είναι το ίδιο σημαντικό όσο και στην αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας. Εάν το οικογενειακό σου περιβάλλον είναι δίπλα σου, όλες οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που τυχόν θα αντιμετωπίσεις φαντάζουν πιο εύκολες. Εγώ θα έλεγα ότι σημαντικός είναι ο ρόλος όχι μόνο του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά και όλου του περιβάλλοντος ενός ατόμου με αναπηρία. Οι φίλοι μπορούν βοηθήσουν σημαντικά στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τέλος να μην ξεχνάμε για το ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος στην άσκηση επιχειρηματικής είναι πιο εύκολο για τον καθένα να συνεχίσει τη δραστηριότητα οικογενειακής επιχείρησης.
επιχειρώ: Υπάρχουν ευκαιρίες στο σημερινό περιβάλλον για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας από ΑΜΕΑ; Τους παρέχονται ίσες ευκαιρίες;
Γιάννης Θεοδωράκης: Όχι δυστυχώς δεν τους παρέχονται ίσες ευκαιρίες και σε κάθε περίπτωση θεωρώ πάρα πολύ δύσκολη την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας από ΑΜΕΑ στο σημερινό περιβάλλον. Εκτός της οικονομικής κρίσης ένα άτομο με αναπηρία έχει να αντιμετωπίσει και σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στο δημόσιο για την άσκηση της δραστηριότητας του (μη προσβάσιμες εφορίες, δημόσιοι οργανισμοί κλπ.). Ένα άτομο με αναπηρία έχει να παλέψει τόσο με την εξασφάλιση της πρόσβασής του, όσο και με την ισότιμη αντιμετώπισή του από την προκατειλημμένη δυστυχώς κοινωνία. Οπότε να μη μιλάμε για παροχή ίσων ευκαιριών.
επιχειρώ: Το κράτος μέσω των προγραμμάτων δίνει κίνητρα;
Γιάννης Θεοδωράκης: Θα ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου να με πληροφορήσετε έστω για ένα πρόγραμμα κινήτρων του κράτους για την άσκηση επιχειρηματικότητας ΑΜΕΑ. Ποιο κράτος; Αυτό που μας αντιμετωπίζει με το χειρότερο τρόπο. Φανταστείτε ότι αν και έχω αναπηρία άνω του 80% και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κλήθηκα να πληρώσω έκτακτη εισφορά γιατί προσπαθώ να ζήσω αξιοπρεπώς και είμαι ελεύθερος επαγγελματίας! Η κυβέρνηση προφανώς θα προτιμούσε να μην ήμουν ούτε ελεύθερος επαγγελματίας ούτε μισθωτός ιδιωτικής επιχείρησης γι’ αυτό μάλλον δεν συγχωρεί όσους επιλέγουν τέτοιες δραστηριότητες και όχι την ευκολία του επιδόματος, της αναπηρικής σύνταξης, του δημοσίου υπαλλήλου (εάν υπάρχει σε αυτούς ευκολία). Όχι λοιπόν το κράτος δεν δίνει κίνητρα και κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει έναν ΑΜΕΑ από το να ασκήσει κάποια επαγγελματική δραστηριότητα.
επιχειρώ: Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα από ΑΜΕΑ;
Γιάννης Θεοδωράκης: Όπως σας είπα και παραπάνω θεωρώ ότι πιο εύκολο επιχειρηματικά σε κάποιον ΑΜΕΑ θα ήταν η δραστηριότητά του σε τομείς σχετικούς με την αναπηρία και στο μυαλό μου έρχεται κάθε δραστηριότητα σχετική με εξαρτήματα που βοηθούν ΑΜΕΑ, ιατρικός τουρισμός και γενικότερα εξειδικευμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αφορούν ΑΜΕΑ μιας και ένας επιχειρηματίας ΑΜΕΑ ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθένα το τι νιώθουν και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ.
επιχειρώ: Ποια είναι τα βασικότερα μειονεκτήματα και οι αδυναμίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας;
Γιάννης Θεοδωράκης: Η έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και όρων για την άσκηση της επιχειρηματικότητας. Επίσης ότι δεν υπάρχουν προγράμματα κινήτρων και επιβράβευσης για την ανάπτυξη. Σοβαρό μειονέκτημα θεωρώ και την δυσκολία (σε χρόνο και σε χρήμα) που υπάρχει για την έναρξη της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
επιχειρώ: Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος άτομα με αναπηρία όταν δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση;
Γιάννης Θεοδωράκης: Δυστυχώς η κοινωνία δεν δέχεται εύκολα ότι ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να δημιουργήσει δικιά του επιχείρηση. Φανταστείτε όταν κυκλοφορώ με το μετρό με το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο μου με κοιτάνε σαν εξωγήινο. Όσο δεν υπάρχει η ανάλογη παιδεία ώστε η κοινωνία να αποδέχεται τη δυνατότητα δραστηριότητας των ΑΜΕΑ, δύσκολα θα αποδέχεται και την όποια επαγγελματική ενασχόλησή τους. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που θεωρούσαν αδιανόητο ένα άτομο με αναπηρία να εκλέγεται Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του επιμελητηρίου. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα δεν έχουν πλέον την ίδια αντίληψη και ότι θεωρούν ότι και ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να παράγει και να λειτουργεί εξίσου καλά με κάποιον που δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Στο κάτω κάτω της γραφής προσωπικά προτιμώ που έχω κάποια σωματική αναπηρία και όχι πνευματική αναπηρία. Και πιστέψτε με κυκλοφορούν πολλοί ανάμεσα μας που την έχουν…
επιχειρώ: Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στα άτομα με αναπηρία και όχι μόνο;
Γιάννης Θεοδωράκης: Επειδή με βάση τα όσα σας είπα μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι τα πράγματα είναι εύκολα για τα άτομα με αναπηρία πιστέψτε με ότι η συντριπτική πλειοψηφία δίνει αγώνα επιβίωσης μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση που βιώνουμε. Δεν φτάνει αυτό έχουν να αντιμετωπίσουν και την απάνθρωπη πολλές φορές αντιμετώπιση από το κράτος. Όμως τα ΑΜΕΑ δεν το βάζουν κάτω. Σηκώνουν το κεφάλι και συνεχίζουν τη ζωή με τις όποιες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν αποδεικνύοντας ότι δικαίωμα να ονειρεύονται και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο έχουν όλοι. Εύχομαι λοιπόν σε όλους να έχουν την υγειά τους, τη σωματική ακεραιότητα και να εκτιμούν το χάρισμα της ζωής τώρα που τα έχουν και να μην τα εκτιμήσουν όταν κάτι από αυτά χαθεί. Πιστέψτε με δυστυχώς εύκολα ξυπνάς ένα πρωί και κάτι το έχεις χάσει. Εξάλλου το έζησα ο ίδιος. Εκτιμήστε τη ζωή και απολαύστε τη… Επιχειρήστε!
Σχόλια