Οι ελληνικές επιχειρήσεις άντεξαν την κρίση. Μπορούν να αντέξουν και τον κορονοϊό;
Κορονοϊός. Αυτό που άρχισε σαν ένα μικρό θέμα στα εξωτερικά νέα των δελτίων ειδήσεων πριν από 3 μήνες, απειλεί σήμερα εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη και συνταράσσει συθέμελα το παγκόσμιο επιχειρείν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πλέον πανδημία τη λοίμωξη από τον κορονοϊό και καλεί όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.
Η όλη κατάσταση θα ήταν αδύνατον να μην έχει αντίκτυπο στην οικονομία κάθε χώρας, και φυσικά στην ελληνική. Ήδη στην πατρίδα μας, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19” έχουν παρθεί μία σειρά από μέτρα.
Τα μέτρα συνοπτικά
Στη χώρα μας, έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και βρεφονηπιακών σταθμών. Παρομοίως και η λειτουργία κινηματογράφων, γυμναστηρίων, κέντρων διασκέδασης και παιδότοπων, ενώ έχει επίσης αναβληθεί η διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων, συνεδρίων και δια ζώσης σεμιναρίων.
Τέλος, ανακοινώθηκε και το κλείσιμο όλων των δικαστηρίων της χώρας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και τρέχουν τόσο γρήγορα ώστε υπάρχει περίπτωση ακόμη και τα μέτρα που διαβάζετε αυτή τη στιγμή, αύριο κιόλας να έχουν αντικατασταθεί από ακόμη πιο ακραία.
Καιρός για τηλεεφορία
Είναι σχεδόν αδιανόητο για χώρα του πολιτισμένου κόσμου, στον οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανήκουμε, να μιλάμε εν έτει 2020 για φυσική παρουσία στην εφορία. Να σημειωθεί ότι με τη συγχώνευση και το κλείσιμο πολλών εφοριών σε νησιά, η φυσική αυτή παρουσία μπορεί να σημαίνει ένα τσουχτερό έξοδο αεροπορικού ή ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για τον φορολογούμενο – και μία ολόκληρη μέρα χαμένη.
Είναι επιτέλους αναγκαίο, έστω, με αιτία κάτι τόσο δυσάρεστο όπως ο κορωνοϊός, να προχωρήσουμε σαν χώρα και σαν κράτος στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Αρκετές συναλλαγές μπορούν και πρέπει να γίνονται μέσω email. Ακόμη και η εξουσιοδότηση μπορεί πλέον να ελέγχεται με ένα απλό σκανάρισμα σε έγχρωμο scanner.
Δεν υπάρχει σήμερα υπάλληλος σε ελληνική εφορία χωρίς υπηρεσιακό email και αντίστοιχα δεν υπάρχει φορολογούμενος που δεν έχει ορίσει ένα έστω email επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ. Ένα και ένα κάνουν δύο. Ας πούμε όλοι μαζί ένα μεγάλο “ναι” στην τηλεεφορία. Τι περιμένουμε;
Άλλες διαδικασίες
Επίσης, έστω και αν είναι δύσκολο, λόγω της ψυχολογικής κατάστασης που αγγίζει σχεδόν τα όρια του σοκ για πολλούς από εμάς, πρέπει, για όσο διάστημα είμαστε σε κατάσταση “red alert” να μελετηθούν παρατάσεις διαδικασιών που σχετίζονται με φορολογικούς ελέγχους και τις διορίες για αυτούς.
Σίγουρα για παράδειγμα, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ισχύς του διαστήματος των 20 ημερών για κάποιον που έλαβε προσωρινές διαπιστώσεις ακριβώς πριν “κλείσουν τα πάντα”.
Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο
Ζούμε δύσκολες ημέρες, ναι. Δεν ήρθε όμως, και ΔΕΝ πρόκειται να έρθει το τέλος του επιχειρείν!
Πρέπει, ο καθένας μας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, σαν μια επιχειρηματική ομάδα και οικογένεια, να βρούμε νέους ρυθμούς στην επιχείρησή μας, να αξιοποιήσουμε σωστά τις δυνατότητές μας και να περιορίσουμε τον βαθμό επίδρασης του COVID-19 στην καθημερινότητά μας – τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή.
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ. Πάντα δίπλα στους πελάτες της
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, αλλά και στις ακόμη πιο δύσκολες που ακολουθούν, η ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ δεν θα αναστείλει ούτε κατ’ ελάχιστο τη λειτουργία της. Έχοντας ήδη επενδύσει εδώ και 5 χρόνια σε δίκτυα απομακρυσμένης εργασίας, η ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΕ θέτει σήμερα ένα διπλό στόχο.
Αφενός να προστατεύσει και μη βάλει στον παραμικρό κίνδυνο κάποιον εργαζόμενό της και αφετέρου να είναι πάντα εκεί για τους συνεργάτες της. Είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τον διπλό αυτό στόχο. Και ακόμη, είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος αυτής της δοκιμασίας, όλοι μας, επιχειρηματίες και άνθρωποι, θα έχουμε βγει νικητές και πιο κοντά ο ένας στον άλλον από ποτέ.
Σχόλια