2.000 θάνατοι, από 75.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ήταν πολλοί για να μην σημάνει συναγερμός για τον ιό Novel Coronavirus (2019-nCoV), ο οποίος ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Wuhan στα τέλη του 2019. Από τότε μέχρι σήμερα 6 Μαρτίου 2020, η οικονομία αλλάζει όψη. Αυτοκινητοβιομηχανίες, φαρμακευτικές, ηλεκτρονικά, εταιρείες κατασκευής εξαρτημάτων αποκλείονται από την παραγωγή. Κατεβάζουν μπάρες στα σύνορα για να μην μολυνθεί ο κόσμος. Η οικονομία της Κίνας καταρρέει, η Ευρώπη ασθμαίνει, οι δείκτες των χρηματιστηρίων υποχωρούν σε χαμηλά δεκαετίας.
Το χαμηλότερο αρνητικό αντίκτυπο ίσως για την ώρα να τον έχει ο ασφαλιστικός κλάδος. Οι αποζημιώσεις δεν είναι μεγάλες και αυτές από τους κλάδους ταξιδιωτικής ασφάλισης και διακοπής επιχειρηματικών λειτουργιών καταβάλλονται βάσει όρων και των πολιτικών που έχουν υπογράψει οι επιχειρήσεις, ανάλογα με τις προβλέψεις που έχουν κάνει στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Σύμφωνα με την GDV ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση των απαιτήσεων από άνοδο των αφερεγγυοτήτων στις ασφαλίσεις πιστώσεων, ενώ ελάχιστες ως καμία επίπτωση δεν έχει υπάρξει στα συμβόλαια υγείας. Τα συμβάντα ανωτέρας βίας δεν ασφαλίζονται, οπότε και να κηρυχθεί ο ιός πανδημία, οι ασφαλιστικές δεν αποζημιώνουν.
Βρυχάται ο πλανήτης γη
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας από διακοπές επιχειρηματικών λειτουργιών και προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 90% τον Φεβρουάριο 2020 συγκριτικά με τον Φεβρουάριο 2019. Δεδομένου ότι η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως το χτύπημα για την παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλο. Η Daimler προειδοποίησε πως, δεν είναι μόνο οι πωλήσεις που κινδυνεύουν από τον ιό αλλά και η παραγωγή, οι προμήθειες, όλη η αλυσίδα εφοδιασμού. Ο συνάδελφος της η Jaguar Land Rover προβλέπει προβλήματα σε εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της μεγάλης τους εξάρτησης από την Κίνα. Με τις παραγωγικές γραμμές των κινεζικών εργοστασίων να κλείνουν ή να υπολειτουργούν, οι επιχειρήσεις στον υπόλοιπο πλανήτη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν ελλείψεις, αναλύει η Allianz Global Corporate Specialty.
Ηλεκτροπληξία στην παραγωγή εξαρτημάτων
Στον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών, η Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο και κύριος κατασκευαστής iPhone της Apple χτυπιέται, καθώς γραμμές παραγωγής στην Κίνα έχουν σταματήσει, όπως επίσης και μονάδες εκτός χώρας -στο Βιετνάμ και Μεξικό.
Αυτό απεικονίζει τον πιθανό ευρύτερο αντίκτυπο του ιού στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές αλυσίδες εφοδιασμού. Πολλά από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στον κόσμο και μέρη αυτών προέρχονται από εργοστάσια της Κίνας, γεμάτα με εξαρτήματα που κατασκευάζονται επίσης στα εργοστάσια της Κίνας. Οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην παραγωγή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνολική προσφορά.
Ένας κόσμος χωρίς φάρμακα;
Τα φαρμακευτικά είναι ένας ακόμα κλάδος που δέχεται τον αντίκτυπο της επιδημίας. Τα εργοστάσια φαρμάκων στην Ινδία παράγουν το 20% της παγκόσμιας προσφοράς. Το 70% των πρώτων υλών που καταναλώνουν στη βιομηχανία εισάγονται από την Κίνα, σύμφωνα με τη μεσιτική SBICAP Securities. Η επαρχία Hubei είναι σημαντικός κόμβος παραγωγής. Οποιαδήποτε προβλήματα υπάρξουν θα προκαλέσουν περαιτέρω συνέπειες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Η ψυχολογία του φόβου
Ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά στη συνέχεια χρειάστηκε να κλείσουν ξανά μετά από επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, όπως η παροχή μάσκας για τους εργαζόμενους σε κάποιες περιοχές της Κίνας και τα απολυμαντικά. Εντούτοις, η διακοπή επιχειρηματικών λειτουργιών εγείρει θέματα προσφοράς των μασκών. Υπάρχει και το ψυχολογικό αφού πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να επιστρέψουν στην δουλειά τους.
Για να μην είναι οι εκπλήξεις στο μέλλον δυσάρεστες
Ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας μπορεί να εντοπίσει τις πιθανές απειλές για μία επιχείρηση, ξεκινώντας από μία επιδημία και φτάνοντας μέχρι και τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναφέρει η Allianz Global Corporate Specialty. Αναλύει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις λειτουργίες και τους επιχειρηματικούς στόχους. Παρέχει τρόπους μετριασμού των απειλών και των συνεπειών τους και προτείνει τη δημιουργία πλαισίου που θα επιτρέπει τη συνέχιση των βασικών λειτουργιών της επιχείρησης στο χειρότερο σενάριο.
Σχόλια