Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ζήτησε να ασφαλιστούν όλοι οι Έλληνες, Ο Άδωνις Γεωργιάδης συμφώνησε. Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ζήτησε φορολογικά κίνητρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι είναι στα σχέδια και σύντομα θα τα δουν και οι πολίτες. Όλα αυτά γιατί οι Έλληνες είναι ανασφάλιστοι και κοστίζει ακριβότερα το να μην είσαι ασφαλισμένος από το να είσαι.
Δείτε τι συμβαίνει σήμερα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας
- Μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσουν οι ζημιές από έναν καταστροφικό σεισμό στη χώρα, για παράδειγμα στην Αττική. Οι ζημιές δεν θα αποκαθίσταντο, καθώς μόνο το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες, κυρίως από τους λήπτες τραπεζικών δανείων.
- Στο 0,8 % του ΑΕΠ είναι η εθνική αποταμίευση για την πληρωμή συντάξεων, ότι έχουμε στην άκρη δηλαδή κεφαλοποιητικά, ιδιώτες και κράτος, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 127%. Παράλληλα οι προσδοκίες για πολλά συντάξιμα χρόνια με υψηλό επίπεδο ζωής αυξάνονται, γεγονός που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και είναι πολιτικά επικίνδυνο.
- 5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που πληρώσαμε από την τσέπη μας για υγεία, 0,578 από ιδιωτική ασφάλιση, επιπροσθέτως των 8,8 δισεκατομμύρια μέσω των ασφαλιστικών εισφορών - κρατήσεων (4,8 δισεκατομμύρια στα Ταμεία) και μέσω των φόρων (4 δισεκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης). Αν έπρεπε να πληρωθούν όλα από τις εισφορές - κρατήσεις που γίνονται στο εισόδημα των εργαζομένων, το ποσοστό των κρατήσεων θα τριπλασιαζόταν.
Το τραίνο έρχεται κατά πάνω μας
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB κατά την 114η Γ.Σ της ΕΑΕΕ προειδοποίησε την κυβέρνηση, για το πόσο έκθετοι είναι οι Έλληνες απέναντι σε κινδύνους φυσικών καταστροφών, υγείας και σύνταξης, τονίζοντας ότι οι επικίνδυνοι αριθμοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Ο ίδιος επεσήμανε: «Η ιδιωτική ασφάλιση, μπορεί να είναι δίπλα στον πολίτη αρκεί αν είναι ασφαλισμένος».
O κόσμος αλλάζει, ο Έλληνας δεν ξέρει τι θέλει
Την στιγμή που στο κόσμο συντελούνται σοβαρές αλλαγές, αλλάζουν τα μοντέλα εργασίας, αυξάνονται οι μη τυποποιημένες μορφές εργασίας, το πρόβλημα του δημογραφικού επιδεινώνεται, η Ευρώπη αλλάζει και προσαρμόζεται για να γεφυρώσει το χάσμα των συντάξεων, ο Έλληνας δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει, είπε πρόσφατα ο Gabriel Bernardino Πρόεδρος της EIOPA.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη δέουσα προσοχή και ο Ελληνας παραμένει ανασφάλιστος Η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση στηλίτευε τις επιλογές για το ασφαλιστικό. Προέβη πρόσφατα στην αναμόρφωση του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, αλλά μόνο με την αναμόρφωση του αναδιανεμητικού συστήματος το πρόβλημα με το ασφαλιστικό δεν λύνεται.
Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ προς την κυβέρνηση
Τρεις προτάσεις υπέβαλλε η ιδιωτική ασφάλιση προς την Κυβέρνηση και τον υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
1η πρόταση: Να θεσπιστούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την επέκταση του 3ο πυλώνα (την ιδιωτική ασφάλιση). Ταυτόχρονα να δοθεί δυνατότητα στον πολίτη ώστε εφόσον θέλει να μπορεί να αποταμιεύσει στον 2ο πυλώνα και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Ειδικότερα, επιβάλλεται να εξισωθεί το φορολογικό καθεστώς των παροχών των ομαδικών συνταξιοδοτικών ασφαλίσεων με αυτό των Ταμείων Επαγγελματικής ασφάλισης. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί ελληνική παραδοξότητα και οδηγεί σε φορολογικό και εποπτικό arbitrage.
2η πρόταση: Επειδή ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώνει άλλο από την τσέπη του για την υγεία, δεν μπορεί να πληρώνει άλλο από την τσέπη του διπλάσια από τον μέσο Ευρωπαίο, επιβάλλεται να δοθεί φορολογικό κίνητρο για τη συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
3η πρόταση: Επειδή εξακολουθεί να είναι μόνο το 16% των κατοικιών ασφαλισμένες, για φωτιά, για σεισμό, για πλημμύρα, για κλοπή, επιβάλλεται να εκπίπτει από το εισόδημα η δαπάνη από την ασφάλιση κατοικίας, κάτι που θα έχει μεγάλη αξία για τους πολίτες.
Η μπάλα στο γήπεδο της Κυβέρνησης
Ευχάριστα και δυσάρεστα άκουσε η ιδιωτική ασφάλιση από τον υπ. Ανάπτυξης στα θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα υπολογιστεί η δαπάνη για την έκπτωση των ασφαλίστρων για τις κατηγορίες σεισμών, φυσικών και λοιπών καταστροφών, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν ένα πραγματικό κίνητρο να ασφαλίζουν την πρώτη τους κατοικία για όλους αυτούς τους κινδύνους. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση αυτό θα φέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία από την παραγωγή ασφαλίστρων, αλλά το κυριότερο, θα φέρει πολύ καλύτερη εξασφάλιση όλων των πρώτων κατοικιών των πολιτών.
Το δυσάρεστο για την ασφαλιστική αγορά αλλά ευχάριστο για όσους λαμβάνουν τις ανανεώσεις των συμβολαίων τους με αυξήσεις είναι το ό,τι ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώπιον των εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς ζήτησε οι αυξήσεις των ασφαλίστρων να γίνονται στο πλαίσιο του θεμιτού ανταγωνισμού και όχι στο πλαίσιο να ισοσκελίσουν οι ασφαλιστικές τις ζημιές των προηγούμενων ετών.
Τάχθηκε υπέρ της αγοράς αλλά ζήτησε να γίνει μία κουβέντα με πάσα ειλικρίνεια με στόχο την τήρηση των κανονισμών.
Συμπλήρωσε δε, ότι «μετά από πρωτοβουλία που πήραμε και τη συνάντηση με την Ένωση των Ιδιωτικών Κλινικών, έχουμε ανταπόκριση από όλες τις ιδιωτικές κλινικές και κάθε μέρα γίνονται και περισσότερες αναρτήσεις (τιμοκαταλόγων), ώστε και εσείς να γνωρίζετε και οι πολίτες να γνωρίζουν και όλοι μας να γνωρίζουμε ακριβώς τι πληρώνουμε για κάθε υπηρεσία.
Σχόλια