Ο Eran Wagner General Partner του Gemini Israel Ventures μίλησε το epixeiro.gr για τις επιτυχημένες startup και πώς να τις ξεχωρίζουμε, καθώς και για το γιατί και πώς μπορεί κανείς να επενδύσει σε αυτές.
Ο Eran Wagner πέρα από General Partner του Gemini Israel Ventures για περισσότερο από 2 δεκαετίες, έχει πολυετή επιχειρηματική εμπειρία και ειδικευμένη γνώση πάνω στην επιχειρηματικότητα, έχοντας αναπτύξει επιχειρήσεις στη βιομηχανία του hi-tech από τα πιο πρώιμα στάδια δηλαδή από το χτίσιμο της ομάδας, τη διεξαγωγή εράνων και τον ορισμό του προϊόντος, έως την έξοδο τους στην αγορά και τη διεξαγωγή επιτυχημένων στρατηγικών. Επιπλέον, είναι συνιδρυτής πολλαπλών εταιρειών όπως το IEFF,ΤΟ Silicon Valley, το The Israel Conference κ.α.
1. Κατά τη γνώμη σας γιατί υπάρχουν τόσες Startup τελευταία;
Εδώ και καιρό είναι εμφανές ότι η καινοτομία στις μεγάλες εταιρείες είναι συνήθως κάτι το δυσκίνητο και υποβαθμισμένο και ότι οι startup είναι ο καλύτερος τρόπος να αναστατώσεις το status quo και να καινοτομήσεις. Παράλληλα, όσο η νέα γενιά ψάχνει νέους τρόπους να εκφράσει τη δημιουργικότητά της και να βρει νόημα στην εργασιακή της ζωή, τα μέρη όπου αυτή η ενέργεια έχει καλλιεργηθεί με σωστό τρόπο έγιναν startup hubs.
2. Τι είδους startup χρηματοδοτεί η εταιρείας σας; Και γιατί;
Ψάχνουμε για startup που είναι ακόμα στην αρχή , IoT (Internet of Things) και IIoT (Industrial Internet of Things) και με σχετικά νέα εγχειρήματα.
3. Τι κάνει μια startup «σωστή» για να επενδύσει κάποιος σε αυτήν;
Φυσικά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση με πολλές διαφορετικές οπτικές. Πιστεύουμε ότι μια σημαντική αγορά είναι κάτι το αναγκαίο. Αλλά ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η οπτική τους. Σε αρχικό στάδιο αυτό σημαίνει μια εξαιρετική ομάδα, εμπειρία, γνώση και αντοχή.
4. Τι περιμένουν οι startup από εσάς όταν σας πλησιάζουν;
Περιμένουν να δράσω σαν συνεργάτης τους, σχεδόν σαν συνιδρυτής. Κάποιος που θα προσθέσει σημαντική αξία και θα καταφέρει να προσφέρει εμπειρία, αγοραίες διασυνδέσεις και ιδέες. Ψάχνουν για κάποιον που θα τους εμψυχώνει όταν χρειάζεται , θα τους επευφημεί όταν είναι πρέπον και θα τοποθετεί έναν καθρέπτη ειλικρίνειας μπροστά τους, ώστε να τους διατηρεί προσγειωμένους και συγκεντρωμένους σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά.
5. Έχετε συγκεκριμένα/ προκαθορισμένα κριτήρια όταν απορρίπτεται μια startup;
Τα κριτήριά μας εστιάζουν στο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι startup, στο μέγεθος της επένδυσης και σε άλλους παράγοντες, αλλά εν τέλει κάθε ομάδα, κάθε ιδέα, κάθε νέο εγχείρημα αξιολογείται ανά περίπτωση.
6. Ποιοι είναι οι τρόποι να επικοινωνήσει μια startup με εσάς (τους επενδυτές) πχ από το τηλέφωνο, με e-mail κ.α.; Και τι θα έπρεπε να σας στείλει ή να σας πει ο επιχειρηματίας;
Ένα e-mail είναι ο καλύτερος τρόπος για μια πρώτη γνωριμία. Συνήθως 1 σελίδα ή μια μικρή παρουσίαση με καλή επισκόπηση είναι μια καλή αρχή. Οι επενδυτές τις περισσότερες φορές είναι πολύ προσιτοί. Εμένα μπορείς να μου μιλήσεις σε κάποια εκδήλωση, να μου στείλεις μήνυμα στο fb ή στο Linkedin ή να με πάρεις τηλέφωνο. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα μου πεις όταν το κάνεις αυτό.
7. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους επιχειρηματίες;
Το να είσαι επιχειρηματίας είναι δύσκολο. Πρέπει να μπορείς να ισορροπείς ανάμεσα στο να αγνοείς το τι σου λένε όλοι οι υπόλοιποι και στο να πιστεύεις στο όραμα σου, και στο να ακούς τι σου λένε οι άλλοι και να αξιολογείς πόσα από αυτά θα έπρεπε να επηρεάζουν το όραμα και την κατεύθυνση σου. Ακούγεται σχεδόν αντιφατικό. Το να έχεις έναν καλό μέντορα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να το αντιμετωπίσεις αυτό, όπως και άλλες επιχειρηματικές δυσκολίες.
Σχόλια