Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, επικεφαλής της EMW, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, για τις προοπτικές του στην Ελλάδα αλλά και για τα ηλεκτροκίνητα scooter και ποδήλατα που ήδη προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία στην ελληνική αγορά.
Μιλήστε μας για την EMW. Σε ποιον κλάδο δραστηριοποιείται και γιατί επιλέξατε αυτήν την αγορά;
H EMW δραστηριοποιείται στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης και πιο συγκεκριμένα στην πώληση ηλεκτρικών μοτοσυκλετών - scooter και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το 2011, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αναψυχής σε μία ευρωπαϊκή πόλη, χρησιμοποίησα ένα ηλεκτρικό σκούτερ για την μετακίνησή μου και τότε ήταν που γεννήθηκε η ιδέα να φέρω την κουλτούρα της εναλλακτικής μετακίνησης και στην Ελλάδα (που δεν υπήρχε ως τότε).
Γιατί κάποιος να επιλέξει σήμερα ένα ηλεκτροκίνητο scooter ή ποδήλατο; Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει ένα τέτοιο όχημα;
Η μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή ηλεκτρικό σκούτερ, αποτελεί τον πιο οικονομικό και οικολογικό τρόπο μετακίνησης. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις, βιώνεις μία πολύ όμορφη εμπειρία οδηγικής απόλαυσης, οι ρύποι εντός πόλης και το κόστος μετακίνησης εκμηδενίζονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται απόσβεση της αξίας του ηλεκτρικού οχήματος μέσα σε έναν χρόνο.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, ποια τα οφέλη για εκείνες που θα επιλέξουν την ηλεκτροκίνηση; Ποιες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από μια τέτοια επιλογή;
Μετράμε ήδη δεκάδες πετυχημένες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Μία επιχείρηση μπορεί να:
- Εξοικονομήσει ως και 250€/μήνα ανά όχημα.
- Ενισχύσει την οικολογική της ταυτότητα, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Κάνει απόσβεση της επένδυσης μέσα σε έναν χρόνο.
Η μετακίνηση με ηλεκτρικά scooter και ποδήλατα είναι συμφέρουσα τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα ωστόσο, οι επαγγελματικοί κλάδοι που πρέπει να στραφούν άμεσα στην ηλεκτροκίνηση είναι οι εξής: επιχειρήσεις διανομής φαγητού, εταιρείες courier διανομής αγαθών και εμπορευμάτων, επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα μοτοποδήλατα, ξενοδοχειακές μονάδες και εργοστάσια.
Σε ποιους τομείς θα λέγατε πως ξεχωρίζουν τα οχήματα της δικής σας εταιρείας σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό; Ποιος ο κύκλος εργασιών σας, πόσοι τα επιλέγουν;
Η επιλογή των ηλεκτρικών scooter και ποδηλάτων που εισάγουμε και διαθέτουμε σήμερα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά είναι αποτέλεσμα πολυετούς εμπειρίας και έρευνας. Σήμερα, η EMW συνεργάζεται με πέντε εργοστάσια από την Ευρώπη και την Ασία, τα οποία κατασκευάζουν τα ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με προδιαγραφές που ορίζουμε. Η επιλογή των εξαρτημάτων και αξεσουάρ, από το πιο απλό μέχρι τον ηλεκτροκινητήρα και την μπαταρία, είναι αποτέλεσμα αυστηρού ελέγχου, ώστε το τελικό προϊόν να είναι τεχνολογικά άρτιο.
Βάσει όλης αυτής της προσπάθειας, αδιαμφισβήτητα καταφέραμε να εισάγουμε ηλεκτρικά οχήματα με την καλύτερη ποιότητα κατασκευής, άριστο design και τρομερή φιλικότητα προς την χρήση.
Παράλληλα, η εταιρεία μας φροντίζει να σχεδιάζει και να κατασκευάζει ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα 100% προσαρμοσμένα στους ελληνικούς δρόμους, με όλες τις προδιαγραφές και τα πιστοποιητικά που ορίζονται για τα ηλεκτρικά οχήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι και ο λόγος που διασφαλίζουμε τον πελάτη μας με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, παρέχοντας παράλληλα υψηλής ποιότητας after sale service. Αυτό δεν ισχύει με όλες τις εταιρείες που πωλούν ηλεκτρικά οχήματα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση, άλλωστε, ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ποδηλάτων ή scooter μας φέρνουν οχήματα τα οποία δεν είναι της EMW και μας ζητούν να τους βοηθήσουμε με κάποιο τεχνικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν, καθώς δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν από τις εταιρείες που τα προμηθεύτηκαν. Ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τους ιδιοκτήτες των οχημάτων χάρη στη μακράν εμπειρία που διαθέτουμε καθώς και τους αξιόλογους συνεργάτες μας.
Σαν εταιρεία ξεκινήσαμε το 2012 και τα πρώτα τρία χρόνια ήταν μία δύσκολη περίοδος. Από την πλευρά μας, δώσαμε βάση πολύ στην οργάνωση και στη σωστή επιλογή συνεργατών σε Ελλάδα και εξωτερικό και καταφέραμε από τις αρχές του 2017 να έχουμε ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν ως και 42% τον χρόνο. Μέχρι και σήμερα μας έχουν εμπιστευτεί εκατοντάδες ιδιώτες και εταιρείες με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα της EMW στους δρόμους της Ελλάδας, ενώ ένα 10% αυτών των πωλήσεων καλύπτει ευρύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.
Γενικότερα, θα λέγατε πως οι Έλληνες προτιμούν, σήμερα, την ηλεκτροκίνηση; Ποιο είναι το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα και ποιες οι προβλέψεις για το μέλλον;
Όταν ξεκινήσαμε να εισάγουμε ηλεκτρικά οχήματα στην ελληνική αγορά σαφώς υπήρξε μια δυσπιστία. Σταδιακά, κάνοντας μία τεράστια επένδυση χρόνου και κεφαλαίου για την εκπαίδευση των Ελλήνων οδηγών στην ηλεκτροκίνηση, μπορώ να πω πως πετύχαμε μία τεράστια αύξηση στην εναλλακτική οδήγηση. Φυσικά, σε αυτό βοήθησε και η παγκόσμια τάση στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι αριθμοί σήμερα δείχνουν πως το 10 - 15% των Ελλήνων οδηγών έχουν στραφεί προς την ηλεκτροκίνηση και στο άμεσο μέλλον το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί. Έρευνες λένε πως μέχρι το 2035 το 50% των οχημάτων που θα κινούνται θα είναι ηλεκτρικά και μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 90%.
Όσον αφορά στα προϊόντα της EMW, πώς κατασκευάζονται αυτά; Που πραγματοποιείται ο σχεδιασμός και η συναρμολόγηση τους; Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζετε από τη συγκεκριμένη διαδικασία;
Όλα τα οχήματα μας κατασκευάζονται σε εργοστάσια του εξωτερικού (Ευρώπη και Ασία). Ωστόσο, δεν είμαστε μία εταιρεία που απλά εισάγει ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα. Οι προδιαγραφές των οχημάτων ορίζονται από εμάς, καθώς τα σχεδιάζουμε με στόχο να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών δρόμων και να διαθέτουν τα πιο αξιόπιστα και ποιοτικά εξαρτήματα. Στο στάδιο της παραγωγής πάντα υπάρχει κλιμάκιο με τεχνογνώμονες της EMW που διενεργεί ποιοτικό έλεγχο. Όλα τα μοντέλα της EMW σχεδιάζονται και προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά και πληρούν όλες τις προδιαγραφές και τις απαραίτητες εγκρίσεις που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τα δίκυκλα.
Παράλληλα, η εταιρεία μας είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τους κανόνες ανακύκλωσης και είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο Ε.Ο.ΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) του Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο ανακύκλωσης για κάθε όχημα που πουλά, συνεισφέροντας ενεργά στις αρχές που η εταιρεία μας πρεσβεύει: οικολογική μετακίνηση, μείωση ρύπων, προστασία του περιβάλλοντος.
Ποιες είναι οι συχνότερες απορίες που έχουν οι πελάτες σας για το οχήματα της EMW και την ηλεκτροκίνηση; Υπάρχει κάποια λανθασμένη εντύπωση στο καταναλωτικό κοινό για αυτά τα θέματα;
Οι συχνότερες ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετίζονται κυρίως με το κόστος μετακίνησης, τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να αποκτήσει κάποιος ένα ηλεκτρικό σκούτερ και τις αποδόσεις που έχει έναντι των συμβατικών οχημάτων. Μία λανθασμένη εντύπωση που αντιμετωπίζουμε είναι πως αρκετός κόσμος νομίζει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν ταξίδια. Τα ηλεκτρικά scooter και ποδήλατα προς το παρόν είναι σχεδιασμένα για διαδρομές εντός πόλης, οπότε πολλές φορές ο κόσμος πέφτει σε ατυχείς και ανόμοιες συγκρίσεις με μεγάλου κυβισμού μηχανές.
Ως ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στις εισαγωγές, ποια η γνώμη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας; Ποια τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας του κλάδου σας και ποιες οι προτεινόμενες λύσεις;
Θα μπορούσα να αναφερθώ σε αρκετά αλλά θα σταθώ σε δύο που τα θεωρώ πολύ σημαντικά.
Το πρώτο είναι το μεταφορικό κόστος. Είτε πρόκειται για μικρό είτε για μεγάλο φορτίο, τα κόστη των μεταφορικών στην Ελλάδα είναι αρκετά αυξημένα σε σχέση με τα κόστη άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επί παραδείγματι, σε εισαγωγές που κάνουμε και προορίζονται για χώρες των Βαλκανίων, πληρώνουμε πολύ λιγότερα μεταφορικά, παρόλο που φτάνουν σε ελληνικά λιμάνια και συνεχίζουν με φορτηγά για το τελικό προορισμό τους, από ότι πληρώνουμε για φορτία που προορίζονται για την ελληνική αγορά. Ξέρω πως ακούγεται περίεργο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Δεύτερον, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των τελωνίων, γεγονός που καθιστά την ταξινόμηση οχημάτων πολύ δύσκολη διαδικασία ακόμα και όταν οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι πραγματικά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι φορές κατά τις οποίες ένα όχημα δεν μπορεί να ταξινομηθεί στην Ελλάδα, όταν την ίδια στιγμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακριβώς με τα ίδια χαρτιά, ταξινομείται κανονικά και με συνοπτικές διαδικασίες.
Υπάρχουν εταιρείες ή οργανισμοί που επιθυμούν να επενδύσουν στο χώρο της ηλεκτροκίνησης;
Έχουν προκύψει προτάσεις, όχι τόσο από εταιρείες του χώρου, όσο από εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην ηλεκτροκίνηση. Η πρώτη πρόταση ήρθε στα τέλη του 2018, ενώ το 2019 είχαμε προτάσεις δύο ταχυτήτων. Η μία περίπτωση ήταν για την πλήρη εξαγορά της εταιρείας, ενώ υπάρχουν και προτάσεις χρηματοδότησης με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξης, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα της EMW. Συνεχίζονται κάποιες συζητήσεις ακόμα και σήμερα, αλλά λόγω τήρησης της αμοιβαίας εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο.
Ποια είναι τα σχέδια της EMW για το 2020, ποιοι οι επόμενοι στόχοι;
Σε ένα μεγάλο ποσοστό η EMW επενδύει στην τεχνολογία των μπαταριών των ηλεκτρικών scooter και ποδηλάτων. Πιο συγκεκριμένα, επενδύουμε σε ερευνητικό αλλά και σε κατασκευαστικό επίπεδο σε συνεργασία με τα εργοστάσια προκειμένου σε όλα τα οχήματα της EMW να αυξήσουμε την αυτονομία, ώστε κάθε όχημα, με μία φόρτιση, να μπορεί να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις. Ήδη άλλωστε, όλα τα οχήματα που από τις αρχές του 2020 διαθέτουμε στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, έχουν αυξημένη αυτονομία κατά 20-25%.
Επίσης, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επενδύουμε στη διάθεση, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, ηλεκτρικών scooter και ποδηλάτων σχεδιασμένων ειδικά για να εξυπηρετούν όσες επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο και δυναμικό μέσο για την μεταφορά αγαθών. Από έρευνες που έχουμε κάνει σε πραγματικά δεδομένα, μία εταιρεία που χρησιμοποιεί για τις μεταφορικές της ανάγκες ηλεκτρικό scooter αντί συμβατικού οχήματος, μπορεί να ωφεληθεί έως και 250€ το μήνα ανά όχημα.
Για παράδειγμα, για μία αλυσίδα διανομής φαγητού που χρησιμοποιεί 10 οχήματα σε κάθε κατάστημα της, το όφελος είναι 2.500€ το μήνα, δηλαδή 30.000€ το χρόνο ανά κατάστημα. Αυτό σε συνάρτηση με ότι μία τέτοια επένδυση έχει ορίζοντα απόσβεσης μικρότερο του ενός έτους και παράλληλα το ότι η εταιρεία ενισχύει την οικολογική της ταυτότητα προστατεύοντας το περιβάλλον, αποφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό. Τέτοιου είδους ηλεκτρικά οχήματα, τα γνωστά cargo – delivery scooter και e-bike, έχουν εφαρμογή σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως εταιρείες διανομής φαγητών και ροφημάτων, courier, μεταφορές δεμάτων ή εμπορευμάτων, ενοικιαζόμενα μοτοποδήλατα, ξενοδοχειακές μονάδες, εργοστάσια κ.λ.π.
Στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει την αυξανόμενη ανάπτυξη της με τους ίδιους ρυθμούς που αναπτύσσει μέχρι και σήμερα και να προσφέρει στους πελάτες της ηλεκτρικά οχήματα που θα είναι οικονομικά στη χρήση, φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για τους οδηγούς.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε ένα νέο project το οποίο θα έχει άμεση σχέση με τα ηλεκτρικά scooter και ποδήλατα της EMW. Πρόκειται αρχικά να εφαρμοστεί στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε το business plan και σύντομα θα είμαι έτοιμος θα δώσω περισσότερες πληροφορίες για αυτό.
Σχόλια