Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν σημασία. Και όπως συμβαίνει με τους στόχους της νέας χρονιάς, σκεφτήκαμε ποιες λέξεις και φράσεις πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το 2020. Ποιες δημιουργούν αρνητικές σκέψεις, μας κρατάνε πίσω και μας εμποδίζουν να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές μας.
«Είμαι υπερβολικά απασχολημένος»
Όσο φορτωμένο και αν είναι το πρόγραμμά σου, έρευνες δείχνουν ότι όταν κινείσαι σε τρελούς ρυθμούς, δεν μπορείς να διαχειριστείς όλα όσα έχεις να κάνεις, με αποτέλεσμα να νιώθεις ακόμα χειρότερα. Οι απαιτήσεις και η πίεση αυξάνονται διαρκώς κι εσύ δεν μπορείς να πεις όχι. Ακόμα λοιπόν και τις πιο γεμάτες ημέρες σου, ξέχνα αυτή τη φράση. Βάλε προτεραιότητες και μάθε να κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου σου.
«Δεν είναι περίεργο που… »
Οι διαφορές είναι που κάνουν τον κόσμο μας ενδιαφέρων. Όσο περίεργο λοιπόν και αν φαίνεται κάτι σε εσένα ή τους γύρω σου, ξέχνα το. Διαφορετικά δεν μπορείς να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα. Άσε που διαρκώς θα ανησυχείς για τη γνώμη των άλλων. Κάνε το 2020 μία χρονιά δημιουργίας και ανακαλύψεων, χωρίς περιορισμούς και κριτική.
«Είμαι αρκετά καλός»
Αυτή η φράση είναι τόσο περιοριστική και δεν σε αφήνει να πραγματοποιήσεις τα όνειρα, τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου. Μπορεί πράγματι να είσαι αρκετά καλός σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαύεσαι. Αντίθετα, πρέπει διαρκώς να προχωράς, να αναπτύσσεσαι, να εξελίσσεσαι. Μόνο έτσι θα δεις να πραγματοποιούνται όλα όσα θέλεις. Επομένως, μπορείς να είσαι ακόμα πιο καλός, γι’ αυτό σκέψου πώς μπορείς να βελτιώσεις εσένα τον ίδιο.
«Ο/ Η … με κάνει ευτυχισμένο!»
Ξέχνα αυτή τη φράση. Η πραγματική ευτυχία πηγάζει από μέσα σου και δεν εξαρτάται από κανένα άλλο άτομο.
«Δεν προσπαθώ να τσακωθώ»
Ξεκινώντας με αυτή τη φράση την πρότασή σου, αυτόματα πετυχαίνεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς δημιουργείς ένα αρνητικό κλίμα. Μην ξεχνάς ότι πολλές φορές ο τρόπος που μιλάς καθορίζει και το αποτέλεσμα.
«Ευχαριστώ, αλλά…»
Όταν οι άλλοι σου κάνουν ένα κομπλιμέντο, μήπως η πρώτη σου αντίδραση είναι να πεις «ευχαριστώ, αλλά…». Μήπως αν ένας φίλος σου σχολιάσει την εμφάνισή σου, απαντάς: «ευχαριστώ, αλλά πρέπει να χάσω 5 κιλά ακόμα.» Ή αν ένας συνάδελφός σε συγχαρεί για την καλή δουλειά σου, μήπως λες «ευχαριστώ, αλλά μπορούσα να το κάνω καλύτερα»; Από εδώ και στο εξής απλά συγκεντρώσου στο «ευχαριστώ» – χωρίς το αλλά.
«Είσαι καλά;»
Πόσο κουραστικό είναι όταν οι άλλοι σε ρωτάνε «είσαι καλά;» – ειδικά αν δεν είσαι. Επομένως γιατί το κάνεις κι εσύ; Δοκίμασε κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά τον άλλον, όπως για παράδειγμα «τι συνέβη;» και άκουσέ τον με προσοχή, ακόμα και αν δεν μπορείς να φτιάξεις το πρόβλημα.
«Ναι!»
Έχεις κι εσύ την κακή συνήθεια να λες «ναι» σε όλους; Το 2020 μάθε να λες περισσότερα «όχι». Μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής 3 βήματα: πάρε μία βαθιά αναπνοή πριν απαντήσεις, επιβεβαίωσε ότι είσαι πράγματι διαθέσιμος εκείνη την ημερομηνία και αξιολόγησε την πρόσκληση. Αν θεωρείς ότι αυτό το κάλεσμα πραγματικά αξίζει τότε πήγαινε! Διαφορετικά, σταμάτα να αισθάνεσαι ενοχές και πες αυτό που πραγματικά θέλεις!
«Είμαι αρκετά καλός;»
Έφτασε η στιγμή να σταματήσεις να αναρωτιέσαι για το αν είσαι αρκετά καλός και να μάθεις να εκτιμάς περισσότερα εσένα.
«!!!!»
Σταμάτα να βάζεις θαυμαστικά παντού, όλη την ώρα! Είναι πολύ υπερβολικό!
«Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;»
Αντί να αναζητάς συνεχώς την επιβεβαίωση από τους γύρω σου, ήρθε η ώρα να εμπιστευτείς το ένστικτό σου. Επομένως, ξέχνα τέτοιου είδους φράσεις και καλλιέργησε την εμπιστοσύνη σε εσένα και τις δυνάμεις σου και πάρε μόνος σου αποφάσεις.
«Δεν έχω χρόνο»
Σταμάτα να χρησιμοποιείς αυτή τη δικαιολογία. Πάντα υπάρχει χρόνος. Είναι απλά στο χέρι σου.
«Συγνώμη»
Μήπως απολογείσαι υπερβολικά συχνά, ειδικά για πράγματα για τα οποία δεν ευθύνεσαι εσύ ή είναι πέρα από τον έλεγχό σου; Καιρός να σταματήσεις να το κάνεις. Αντί λοιπόν να πεις «συγνώμη διαφωνώ», πες απλά, «διαφωνώ».
«Είναι αυτό που είναι»
Μία τόσο τοξική φράση, μία περιοριστική πεποίθηση που επηρεάζει τη σκέψη σου και δεν σε αφήνει εξελιχθείς.
Αρχική δημοσίευση από Marina Khidekel, Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια