Ο Ιανός, κατά την Ρωμαϊκή μυθολογία, υπήρξε ο θεός κάθε νέας αρχής, ο θεός της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων και των μεγάλων έργων. Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά από το δίμορφο θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό, που ήταν ο θεός των Θεών. Κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο Ιανουάριος. Για τους αρχαίους ημών προγόνους, ήταν η 21η Ιουνίου. Το Βυζάντιο ακολούθησε τους Ρωμαίους, ο Ιανουάριος έμεινε ο πρώτος μήνας του έτους και στο Ιουλιανό ημερολόγιο.
Μεγάλα έργα, μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλες μάχες, μηχανορραφίες, ανακοινώσεις με διπλά μηνύματα, ανακοινώσεις με κρυφά μηνύματα, αποχωρήσεις, στάσεις αναμονής. Δίμορφος ο Ιανουάριος για την ασφαλιστική αγορά. Ο θεός Ιανός κάτι ξέρει που τα προγραμματίζει αυτά στην έναρξη του νέου έτους.
Από το νέο έτος ετοιμάζεται πιο ζεστά η μεγάλη επιχείρηση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι επενδυτές ξαναχτυπούν, ο «Κλουζώ» παραμονεύει. Oι επιθεωρητές παίρνουν θέσεις μάχης. Θα αλλάξει δεν θα αλλάξει χέρια η Εθνική Ασφαλιστική. Που θα πάει; Οι επιθεωρητές έχουν το πάνω χέρι.
Μπορεί να βολεύει το IPO, ανοίγει η αγορά, αν το «χτύπημα» των επενδυτών δεν είναι ηχηρό και, αν ο «Κλουζώ» βρει ψεγάδια. Από πάνω μας έχουμε και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πόσο να αφήσει τα μπόσικα; Πόσες συνεννοήσεις πια να γίνουν και πόσες ντουζίνες ιστορίας θα στηθούν. Μπορεί να είναι όλες αληθινές;
Με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, μεγάλη κερδοφορία για επτά συνεχή χρόνια, εξυγίανση, εθελούσια έξοδος, μετασχηματισμός μηχανογράφησης, εξωστρέφεια στα δίκτυα, πάνω από 740 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2019, η Εθνική Ασφαλιστική να μείνει στην ασφαλιστική αγορά, όχι να περάσει σε χέρια fund, να μπει στο Χρηματιστήριο εν γένει για την ενίσχυση της αγοράς του ΧΑ. Να μείνει στο ασφαλιστικό γίγνεσθαι.
Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα. Πόλεμος σε τρία μέτωπα. Η Κίνα για την ώρα βγαίνει στην απ’ έξω. Πρέπει να εξοντωθεί ο «ιός». Το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Στους πολέμους, αυτός που παίρνει τις δάφνες, τυγχάνει να είναι και χαμένος. Οι νίκες είναι για να ακούγονται. Οι δουλειές για να γίνονται.
Dr. Markus Rieß, CEO του Ομίλου ERGO, ο άνθρωπος με τη σιδηρά γροθιά. Ακούστηκε ξεκάθαρα στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής: «αυτή είναι η τελευταία παρουσία σου στην Ergo Ελλάδας» (…) κενό και στην συνέχεια «μετατίθεσαι στην Ergo Γερμανίας στην θέση του Προέδρου» στο Ντίσελντορφ. Απευθύνονταν στον Θεόδωρο Κοκκάλα, CEO της Ergo Ελλάδας. Παρόμοιο δρόμο ακολούθησε και ο Alexander Ankel, που είναι τώρα;
Το σκηνικό υπόβαθρο χρώματος κόκκινο, στα χρώματα της Ergo, έλειπε το μπλε και το κίτρινο. Η DAS Νομικής Προστασίας είναι σαν να χάθηκε. Πουθενά το λογότυπο της. Κενά στην σκηνοθεσία. Που πήγε, ποιος την έφαγε; Θέλουμε να μάθουμε.
Ψάχνεται η Ergo για νέο CEO, ψάχνονται και αρκετά στελέχη στην αγορά. Κάποιοι πριν χρόνια που ήταν μαζί λέτε να ξανασμίξουν στην Ergo; Εδώ ο κόσμος είναι πολύ μικρός, η αγορά αυτή δεν θα είναι;
1η Μαΐου ο Θοδωρής Κοκκάλας αποχωρεί, πότε θα προλάβει να μυηθεί ο νέος CEO. Να έρθει κανείς από Γερμανία, ή θα αλλάξει χρώμα καρέκλας κάποιος από τη δική μας αγορά; Πρέπει να έχει τη δύναμη να πάρει και τους μεγάλους παίκτες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με το μέρος. Πολύ δύσκολες «συμφωνίες». Χρειάζεται να είναι «μαέστρος» αυτός που θα ανέβει στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής το 2021.
Ο Ομιλος Ergo το γύρισε από ζημιές σε κέρδη. Πουλά όμως, για να το δούμε και έτσι. Για άλλα 10 χρόνια ανανεώθηκε πάντως η συμφωνία με τις τραπεζοασφάλειες της Τράπεζας Πειραιώς.
Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ARAG Νομικής Προστασίας. Για να δούμε τα έχει όλα για να ελέγξει το γήπεδο. Το θέλει, μπορεί;
Το Περισκόπιο παρακολουθεί συνεχώς και μία μικρή για την ώρα νέα εταιρεία στην αγορά, την Resolute, η οποία ανοίγει, αναπτύσσεται σταθερά και κλείνει δουλειές.
Προηγείται πάντως η εισαγωγή της Interlife. Oι προεργασίες έχουν τελειώσει. Τα τελικά φινιρίσματα αναμένονται για να χτυπήσει το καμπανάκι έναρξης. H εταιρεία έχει σταθερά ανοδική πορεία και αν δούμε τις επενδύσεις 2017-2018 στοχεύει σε ακίνητα, μερίδια Α/Κ, προθεσμιακά και ισοδύναμα. Θα δούμε αν το 2019 συνέχισε να επενδύει σε ακίνητα ποντάροντας στην άνοδο των αξιών. Στο ΧΑΚ η τιμή κλεισίματος της μετοχής της ήταν χθες 2,8 ευρώ.
Ζητούν οι ασφαλιστικές εδώ στην Ελλάδα να πάρουν μεγάλα έργα, υποδομών, να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες. Ζητούν ΣΔΙΤ, ζητούν επενδυτές, funds. Γυρνά ο τροχός τώρα, τα λόμπυ έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Κομισιόν, ΕΚΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Αναπτυξιακή Τράπεζα, Konrad Adenauer Stiftung, ΤτΕ, ΙΟΒΕ, ΕΑΕΕ, μεγάλοι επενδυτές όπως η PIMCO (Allianz), Schroders, Global Equities της BlackRock, Διαχειριστές Κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών και άλλοι εκπέμπουν μηνύματα. Ο δρόμος άνοιξε διάπλατα με το WEF2020. Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικά, μεταφορές και νέοι τρόποι κινητικότητας, ασφάλεια τροφίμων, βιοποικιλότητα, μη χρηματοοικονομικοί δείκτες εταιρικής διακυβέρνησης. Πολύ μεγάλη ύλη για ασφαλιστικές που είναι και ο μεγαλύτερος στο κόσμος θεσμικός επενδυτής.
Επί ποδός η Insurance Europe που ψάχνει να βρει τρόπους να αλλάξει τους δείκτες κεφαλαιακών απαιτήσεων και επάρκειας, του Solvency II, για να πάρουν οι ασφαλιστικές μεγάλα έργα υποδομών. Χτες η Insurance Europe έφτασε μέχρι την IAIS – την Διεθνή Εποπτική Ενωση Ασφαλίσεων στην Βασιλεία της Ελβετίας για το προφίλ των κινδύνων κλιματικής αλλαγής και τους δείκτες ESG – περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση.
Για να δούμε τώρα τις αντιδράσεις της EIOPA – της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για τις Επαγγελματικές Συντάξεις και την Ασφάλιση.
Τα θέμα αυτά στο επίκεντρο και του 5oυ Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020. Πολύ ύλη για ασφαλιστικές και μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.
Το αναπάντητο ερώτημα είναι αν θέλουν ορισμένοι να φύγουν από την κακή εξωστρέφεια που έχουν και από τις μηχανορραφίες. Γιατί το να λες άλλα και να κάνεις άλλα για το μέλλον του κλάδου, εκτίθεσαι χειρότερα από το να μην μιλάς καθόλου, και ειδικά με εποχή που αλλάζουν οι τάσεις και η μη χρηματοοικονομικών δεικτών. Δεν είναι μόνο να διαφημίζεσαι ότι επενδύεις στην ποιότητα. Είναι να ξέρεις και τι λες και τι κάνεις.
Ο αντίκτυπος που λέμε που κανείς δεν τον υπολογίζει και έρχεται και χτυπά όταν δεν το περιμένεις. Οι ασφαλιστικές δεν είναι για να κάνουν διαχείριση και να μετριάζουν τον κίνδυνο;
Σχόλια