Έχεις ετοιμάσει το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σου, έχεις κάνει την έρευνά σου αναφορικά με την εταιρία και ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνό σου. Έφτασε η μεγάλη ημέρα. Σε περιμένουν για συνέντευξη! Σου απομένουν ελάχιστες ώρες. Τι κάνεις για να προετοιμαστείς και να εκμεταλλευτείς σωστά τον χρόνο σου;
Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, σε συμβουλεύει πώς να προετοιμάσεις στο μυαλό και το σώμα σου:
1. Φάε κάτι
Η πείνα είναι κάτι που δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης, γιατί σε κάνει να μην σκέφτεσαι καθαρά και κατ΄επέκταση να μην μπορείς να απαντήσεις στις ερωτήσεις των συνεντευξιαστών. Γι΄αυτό μην πας με άδειο στομάχι σε μία συνέντευξη. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να καταναλώσεις μία μπανάνα. Κι αυτό επειδή πρόκειται για ένα φρούτο γεμάτιο ποτάσιο, το οποίο σε βοηθάει να αποφύγεις κράμπες και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
2. Κάνε μία βόλτα
Για να προετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς για τη συνέντευξή σου, κάνε μία βόλτα έξω. Η φύση σε βοηθάει να χαλαρώσεις και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έρευνες δείχνουν ότι μία βόλτα μισής ώρας είναι αρκετή για να μειώσεις τα επίπεδα άγχους και στρες.
3. Ασκήσου
Μία συνέντευξη είναι πολύ αγχωτική. Κι όμως υπάρχει τρόπος για να αποβάλλεις την πίεση και το άγχος που αισθάνεσαι. Δοκίμασε την γυμναστική πριν από μία συνέντευξη. Και όταν λέμε γυμναστική δεν εννοούμε να τρέξεις ή να κάνεις βαράκια. Γενικά δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι δύσκολο. Μπορείς απλά να σηκωθείς και να κινηθείς για 1 ώρα. Είναι αρκετό για να βελτιώσεις την ψυχική σου ευεξία. Η Mayo Clinic υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι πολύ αποτελεσματική γιατί σε βοηθάει να ξεχάσεις ό,τι σε απασχολεί, να γεμίσεις ενέργεια, να αποκτήσεις αισιοδοξία, να παραμείνεις ήρεμος και να έχεις την διαύγεια που χρειάζεσαι.
4. Προθέρμανε τη φωνή σου
Σκέψου λίγο. Δεν θέλεις να πας σε μία συνέντευξη με τρεμάμενη φωνή. Γι΄αυτό αφιέρωσε χρόνο για να διώξεις την ένταση. “Ζέστανε” τις φωνητικές σου χορδές και κάνε εξάσκηση στον τρόπο ομιλίας σου. Προσπάθησε να μιλάς αργά, δυνατά και με καθαρή άρθρωση για να γίνεσαι απόλυτα κατανοητός.
5. Κάνε πρόβα
Έχεις σκεφτεί τι θα πεις στη συνέντευξη; Αν έχεις τον χρόνο, κάνε πρόβα με έναν φίλο σου και πες του να σου κάνει πιθανές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα “γιατί ψάχνεις μία καινούργια δουλειά;”. Μέσα από την πρόβα σας, μπορεί να προκύψει μία ερώτηση που δεν είχες σκεφτεί και έτσι να έχεις τον χρόνο να προετοιμαστείς. Μπορείς επίσης να βιντεοσκοπήσεις τον εαυτό σου. Η γλώσσα του σώματος είναι αρκετά σημαντική. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που επικοινωνεί το σώμα σου είναι πιο σημαντικός από τη λεκτική επικοινωνία. Ακόμη και ο τόνος της φωνής σου είναι πιο σημαντικός από αυτά που λες. Γι΄αυτό κάθισε απέναντι από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σου και βιντεογράφησε τον εαυτό σου υποκρινόμενος μία συνέντευξη.
Να θυμάσαι
Μία συνέντευξη είναι για το αν θα πάρεις την δουλειά ή όχι δεν εξαρτάται απόλυτα από εσένα, αλλά και από τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Αυτό που εξαρτάται ωστόσο από εσένα είναι ο τρόπος που θα χειριστείς αυτή τη διαδικασία. Και με μικρά βήματα μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου, να βελτιώσεις την ψυχολογία σου και να προετοιμάσεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς. Καλή επιτυχία!
Αρχική δημοσίευση από Ελίνα Δελενίκα, Συντάκτρια Thrive Global Greece, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια