Το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιανουαρίου αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα στο κινεζικό ημερολόγιο, καθώς σηματοδοτεί την κινεζική πρωτοχρονιά, τη μεγαλύτερη γιορτή για τη μακρινή χώρα. Στην αυγή ενός νέου έτους για τους Κινέζους, το epixeiro.gr ρίχνει μια ματιά στις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, σε αυτές που ήρθαν αλλά και σε εκείνες που αναμένονται.
Για αυτόν τον σκοπό, συναντήσαμε τον κ. Michael Xia, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας και σημερινός Πρόεδρος της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μερικά τετράγωνα από τη Βουλή και το κέντρο της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος, στα γραφεία της Ένωσης, τα οποία ήταν στολισμένα παραδοσιακά, με αφορμή το νέο έτος και τους επικείμενους εορτασμούς.
Η εναρκτήρια εκδήλωσή της συγκεκριμένης Ένωσης έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των κινεζικών Αρχών στην Ελλάδα, κινεζικών κρατικών εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει στην χώρα αλλά και κινεζικών ιδιωτικών εταιρειών, που ενδιαφέρονται για περαιτέρω επενδύσεις και συνεργασία με την χώρα και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο τη γνωριμία και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την ελληνική πλευρά, για την προώθηση των επενδύσεων και την περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα. Όπως μας ανέφερε και ο κ. Xia, «στόχος μας ήταν να ανακοινώσουμε στο ελληνικό και κινεζικό κοινό ότι είμαστε εδώ». Άλλωστε, η Ένωση Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας πραγματοποιεί τις δραστηριότητες της στην χώρα μας εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Η σημασία της «Χρυσής Βίζας»
Ο Πρόεδρος της Ένωσης υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος της «Χρυσής Βίζας» για την έλευση των κινεζικών επενδύσεων (υπενθυμίζεται πως αυτή παρέχεται μέσω επενδύσεων σε ακίνητα). Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, περισσότερες από 4.000 οικογένειες Κινέζων (ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε 12.000 ανθρώπους) έχουν πλέον ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, «βοηθώντας στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας».
Ο συνολικός αριθμός των επενδύσεων μέσω του προγράμματος, βάσει των σχετικών στατιστικών, αναφέρεται πως ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με περίπου το 70% αυτών να προέρχεται από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη. Η Ένωση Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας έχει ήδη εγγράψει 300 Κινέζους επενδυτές ως μέλη της. Αυτοί έχουν επενδύσει σε ακίνητα αλλά και επιχειρήσεις από το 2013 και μετά, συμμετέχοντας πλέον ενεργά και στις δραστηριότητες του φορέα.
Όσον αφορά στο πώς η Ένωση βοηθά τους Κινέζους που επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας, αυτό περιστρέφεται και γύρω από τη διευκόλυνση της προσαρμογής τους στην ελληνική πραγματικότητα και κουλτούρα, στο «να ενσωματωθούν καλύτερα και να απολαύσουν την ζωή στην Ελλάδα». Οι συγκεκριμένοι Κινέζοι, σύμφωνα με τον κ. Xia, ανήκουν στη μεσαία τάξη, είναι καλά μορφωμένοι, μιλάνε Αγγλικά και γνωρίζουν το διεθνές τοπίο, προάγοντας και την ελληνική κουλτούρα. Το 95% αυτών βρίσκεται στην Αθήνα.
Η Ένωση μπορεί, επίσης, να βοηθήσει ελληνικές επιχειρήσεις να «ανοίξουν» την κινεζική αγορά. Όπως δήλωσε στο epixeiro.gr ο Πρόεδρος της, τα μέλη της, που δραστηριοποιούνται σε ξεχωριστούς τομείς, διαθέτουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις «και είναι ευκολότερο για αυτά να προωθήσουν την Ελλάδα», παίζοντας ρόλο «συνδετικού κρίκου». Όσον αφορά στο τι μπορεί να εξαχθεί στην κινεζική αγορά, αυτό αφορά «στα πάντα», αρκεί να είναι επικερδές.
Επαφές με την κυβέρνηση
Για τις επαφές με την κυβέρνηση, ο κ. Xia αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθάναση, πριν από μερικά 24ωρα. «Προσπαθούμε να έχουμε μια πιο στενή συνεργασία« τόνισε. Ο υφυπουργός βρέθηκε και στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ένωσης, γράφοντας στο Twitter πως «χαιρετίσαμε την εναρκτήρια εκδήλωση της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Η Ελλάδα υποδέχεται και στηρίζει τους επενδυτές».
Σύμφωνα με τον κ. Xia, ο κ. Παπαθάνασης εξέφρασε ενδιαφέρον για «προσέλκυση» στην χώρα μας μιας γραμμή παραγωγής, με τον επικεφαλής της Ένωσης να του αναφέρει πως θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί μια μελέτη σκοπιμότητας, για να εντοπιστεί εάν είναι καλή ιδέα για κάποιον κατασκευαστή να μεταφέρει μια τέτοια γραμμή εδώ. «Γιατί; Τι θα πάρει;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στα κίνητρα. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα, αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει».
Επενδύσεις σε startups, βελτιώσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Xia και στις ελληνικές startups. Στους στόχους της Ένωσης, άλλωστε, είναι να βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας μας να βρουν επενδυτικά κεφάλαια από την Κίνα. Όσον αφορά στους τομείς, ο ίδιος δηλώνει πως αυτό θα μπορούσε να αφορά «οτιδήποτε ενδιαφέρον, επικερδές, ελκυστικό». «Νομίζω πως η Ελλάδα έχει πολλά ταλέντα. Χρειάζονται κεφάλαια. Η κινεζική αγορά είναι μεγάλη και τα κινεζικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Οπότε, γιατί όχι;», ανέφερε, τονίζοντας πως γνωρίζει ότι οι διαχειριστές των funds αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Ένωση Κινέζων Επενδυτών, το ποσό που αναμένεται να επενδυθεί στην χώρα μας από Κινέζους μέσω του προγράμματος της Golden Visa υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ μέσα στους επόμενους 10 μήνες. Ο ίδιος ο κ. Xia πρότεινε και πιθανές βελτιώσεις στον υφυπουργό Ανάπτυξης, όπως γύρω από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, καθώς σήμερα η άδεια παραμονής μπορεί να απαιτήσει ακόμη και πάνω από έναν χρόνο, με την επιτάχυνση της διαδικασίας να αποτελεί «το σημαντικότερο θέμα» για την Ένωση.
Σχόλια