Η νοημοσύνη είναι η έφεση ή ικανότητα απόκτησης και χρήσης γνώσεων και δεξιοτήτων καθώς και η ικανότητα χειρισμού αφηρημένων εννοιών για την επίλυση προβλημάτων. Όλοι έχουμε ακούσει για ρομπότ που σκέφτονται, που κάνουν πράγματα όπως οι άνθρωποι, έχουμε δει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ανθρωποειδή να κατακτούν και να κυριαρχούν σε βάρος της ανθρωπότητας, ξέρουμε όμως πραγματικά τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence); Ξέρουμε που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε; Ξέρουμε τι οφέλη θα έχουμε σε χρόνο και τι μείωση κόστους θα έχει για τις επιχειρήσεις;
Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ήδη έχει ξεκινήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση που ζούμε είναι ο μεγάλος όγκος πληροφοριών και δεδομένων και φυσικά ή επεξεργασία τους για ασφαλή συμπεράσματα, είτε επιστημονικά είτε επιχειρηματικά. Ειδικότερα, σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πιο μεγάλο, διότι δεν υπάρχουν οι υποδομές και τα χρήματα που θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη της ζήτησης για μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ με βάση τα ιστορικά στοιχεία, έτσι ώστε να μειώσει τον χορό αποθήκευσης και να βελτιστοποίηση την αλυσίδα διανομής της. Μια ασφαλιστική εταιρεία να υπολογίσει το κόστος ενός ασφαλισμένου στο μέλλον ή ένα μηχανουργείο να βελτιστοποιήσει τις παραγγελίες για την παραγωγή των προϊόντων που κατασκευάζει.
Με άπλα λόγια, σήμερα μπορούμε με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να κάνουμε τις επιλογές και τις αποφάσεις μας πιο αξιόπιστες και πιο ασφαλείς.
Τέτοια εργαλεία είναι πλέον διαθέσιμα online με άπλα βήματα. Ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος των υπηρεσιών πληροφορικής προσφέρει πλέον και αυτά εργαλεία, online πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που με πολύ μικρο κόστος και σε πολύ λίγο χρόνο μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, για τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ή στη βιομηχανία.
Επομένως, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο χωρίς να μειώσουμε το κέρδος και να κάνουμε τις δραστηριότητες μας γρηγορότερες και πιο αποτελεσματικές.
Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί σε συνδυασμό μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων με γρήγορους, επαναληπτικής διαδικασίας και ευφυείς αλγορίθμους, επιτρέποντας στο λογισμικό να μαθαίνει αυτόματα από μορφές ή χαρακτηριστικά των δεδομένων. Αποτελεί κυρίως ένα πεδίο μελέτης που περιλαμβάνει πολλές θεωρίες, μεθόδους και τεχνολογίες, καθώς και τα παρακάτω κύρια υποπεδία:
Machine learning (μηχανική μάθηση)
Αυτοματοποιεί την κατασκευή αναλυτικών μοντέλων. Χρησιμοποιεί μεθόδους από τα νευρωνικά δίκτυα (neural networks), τη στατιστική, την επιχειρησιακή έρευνα (operation research) και τη φυσική για την εύρεση κρυφών γνώσεων εντός των δεδομένων, χωρίς να έχει προγραμματιστεί εμφανώς για το πού να εξετάσει ή τι να συμπεράνει.
Neural network (νευρωνικό δίκτυο)
Αποτελεί έναν τύπο μηχανικής μάθησης που αποτελείται από αλληλοσυνδεόμενες μονάδες (όπως οι νευρώνες) που επεξεργάζονται τις πληροφορίες, ανταποκρινόμενο σε εξωτερικές εισαγωγές δεδομένων, προωθώντας πληροφορίες μεταξύ κάθε μονάδας.
Deep learning (σε βάθος μάθηση)
Χρησιμοποιεί τεράστια neural networks με πολλά επίπεδα μονάδων επεξεργασίας, αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην υπολογιστική ισχύ και τις βελτιωμένες τεχνικές εκπαίδευσης για την μάθηση πολύπλοκων μορφών σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Οι κοινές εφαρμογές της περιλαμβάνουν την αναγνώριση εικόνας και ομιλίας.
Cognitive computing (γνωστική υπολογιστική)
Στοχεύει σε μια φυσική, ανθρωπόμορφη αλληλεπίδραση με μηχανές. Κατά τη χρήση τεχνικών AI και cognitive computing, ο απώτερος στόχος είναι η προσομοίωση ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων από μια μηχανή μέσω της ικανότητας να ερμηνευτούν εικόνες και ομιλία.
Natural language processing (NLP)
Είναι η ικανότητα των υπολογιστών να αναλύουν, να κατανοούν και να παράγουν ομιλούμενη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας. Το επόμενο στάδιο επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με υπολογιστές χρησιμοποιώντας την κανονική, καθημερινή γλώσσα για την εκτέλεση καθηκόντων.
Graphical processing units (μονάδες επεξεργασίας γραφικών)
Διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο AI δεδομένης της «βαριάς» υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την επαναληπτική επεξεργασία.
APIs ή application processing interfaces (διεπαφές επεξεργασίας εφαρμογής)
Φορητά πακέτα κωδικών, τα οποία καθιστούν δυνατή την προσθήκη μιας λειτουργικότητας ΤΝ σε υπάρχοντα προϊόντα και πακέτα λογισμικού.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σε προγραμματιστές, όμως σε ανθρώπους της αγοράς δεν είναι, και είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν την πολυτέλεια να μελετήσουν από την αρχή μια νέα επιστήμη, επομένως για αυτό γεννάται ο χώρος των web machine learning platforms που θα κάνουν αυτή τη δουλειά χωρίς να είναι απαραίτητο να μάθει κανείς ακριβώς πως δουλεύει.
Είναι στο χέρι μας να κατανοήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Να καταλάβουμε ότι οι ζωές μας αποτελούνται πλέον από μεγάλο όγκο πληροφοριών και θα πρέπει να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε προς όφελος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια προς όφελος της κοινωνίας.
Σχόλια