Ο Einstein έλεγε «τίποτα δεν συμβαίνει αν δεν κινηθεί κάτι». Αλλά το να περάσεις από την θεωρία στην πράξη, κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Σύμφωνα με την Ψυχολόγο Ellen Hendriksen, υπάρχουν 5 τρόποι για να κινητοποιήσεις το μυαλό και το σώμα σου, να αποκτήσεις ξανά κίνητρο και να βελτιώσεις την κακή σου διάθεση.
1. Σκέψου ξανά τι σημαίνει το να έχεις κίνητρο
Μπορεί να σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα ή απλά ότι θέλεις να κάνεις απλά κάτι. Μην αγχώνεσαι. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά, αρκεί να είσαι πρόθυμος να κάνεις μία αρχή.
2. Ξεκίνα πρώτα με μικροπράγματα
Αν έχεις να κάνεις μία δύσκολη και απαιτητική δουλειά, κάποιες φορές και μόνο να το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις, είναι πολύ σημαντικό. Ξεκίνησε με κάποια μικρά βήματα συμπληρωματικά του στόχου σου. Βεβαιώσου ότι καθετί μικρό θα σου δώσει ενέργεια για να ξεκινήσεις και δεν θα σε κουράσει. Για παράδειγμα, το να δεις τα email σου μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να κάνεις αναγκαστικά πριν προχωρήσεις στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ημέρας.
3. Ασχολήσου με την εξωτερική σου εμφάνιση
Μερικές φορές το καλύτερο μικροβήμα που έχεις να κάνεις είναι να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Εστίασε στην εμφάνισή σου. Φόρεσε κάτι διαφορετικό και πιο λαμπερό σε σχέση με τα ρούχα που φοράς συνήθως. Το να έχεις μία ωραία εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει θετικά και τη διάθεσή σου αυξάνοντας κατ’ επέκταση την ενέργεια και την παραγωγικότητά σου.
4. Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου
Πολύ συχνά επιπλήττουμε τον εαυτό μας προκειμένου να τον κινητοποιήσουμε. Για παράδειγμα λέμε «γιατί δεν τα καταφέρνω» ή «αυτό είναι πολύ εύκολο, γιατί δεν μπορώ να το κάνω»; Φαντάσου όμως τι θα γινόταν αν κάποιος άλλος μιλούσε για εσένα με άσχημο τρόπο. Θα σου έδινε αυτό κίνητρο να συνεχίσεις; Ή θα σε έκανε να πληγωθείς και να τα παρατήσεις;
Δοκίμασε να μιλήσεις στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσες σε έναν φίλο σου. Μίλησέ του με συμπόνοια. Για παράδειγμα πες του «περνάς μία δύσκολη ημέρα. Είναι δύσκολο να αλλάξεις την άσχημη διάθεσή σου. Μήπως να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα»; Δείξε στον εαυτό σου υπομονή και κατανόηση και δώσε του δύναμη να τα καταφέρει.
5. Κάνε μικρά βήματα που θα σου δώσουν κίνητρο
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι αρκεί να θέλουμε να κάνουμε κάτι, για να το κάνουμε. Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Σκέψου όλα εκείνα τα πράγματα που κάνεις, ενώ δεν θέλεις: σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου το πρωί ενώ θέλεις να κοιμηθείς κι άλλο, πληρώνεις τους λογαριασμούς σου, απαντάς σε ένα ακόμη ανεπιθύμητο τηλέφωνο...
Το ίδιο ισχύει και για πράγματα που δεν απεχθάνεσαι τόσο πολύ, αλλά είναι εξίσου δύσκολα, όπως για παράδειγμα το γυμναστήριο ή η δουλειά. Δεν χρειάζεται να προετοιμαστείς ψυχολογικά πριν τα κάνεις. Αρκεί να κάνεις ορισμένα μικρά βήματα ενεργοποίησης: φόρεσε τα αθλητικά σου παπούτσια και ξεκίνα για το γυμναστήριο, άνοιξε τον υπολογιστή και ξεκίνα να δουλεύεις το project που έχεις αναλάβει. Ξέρεις τι θα συμβεί; Θα αρχίσεις να παίρνεις ενέργεια και αυτό σιγά σιγά θα αλλάξει και τη διάθεση και την παραγωγικότητά σου. Με λίγα λόγια, αντί να περιμένεις μέχρι να θελήσεις να ξεκινήσεις κάτι, απλά πάρε το απόφαση και ξεκίνησε το. Θα διαπιστώσεις ότι η διάθεση και το κίνητρό σου θα ακολουθήσουν την απόφασή σου.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχει μία αντίθεση μεταξύ της χαράς της προσμονής, της χαράς δηλαδή του να περιμένεις κάτι και της χαράς που νιώθεις όταν τελικά το κάνεις. Συνήθως αυτό σχηματίζει έναν κύκλο: κάνοντας κάτι που σου προσφέρει ικανοποίηση, παίρνεις επιπλέον κίνητρο για να κάνεις ακόμα περισσότερα.
Αν όμως η χαρά του να περιμένεις κάτι, για κάποιο λόγο παρεμποδίζεται και εσύ συνειδητοποιείς ότι η πιθανότητα επιβράβευσης μειώνεται, είσαι λιγότερο πρόθυμος να προσπαθήσεις, καθώς χάνεις το κίνητρό σου.
Όταν νιώθεις ότι έχεις χάσει το κίνητρό σου, κάνε μικρά βήματα, ακόμα και αν νιώθεις απροθυμία. Όσο εισπράττεις τα οφέλη από τα μικρά βήματα που κάνεις, το κίνητρό σου ενεργοποιείται και σε κάνει να προχωρήσεις μπροστά, αυξάνοντας την επιθυμία σου να κατακτήσεις τον κόσμο.
Αρχική δημοσίευση από Ellen Hendriksen, ψυχολόγος, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια