NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Οι κορυφαίες απειλές για τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι κορυφαίες απειλές για τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας

Πώς οι κίνδυνοι που απειλούν τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, κάνουν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο;

Οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν πολύπλοκα, στα γρανάζια τους κρύβουν πολλούς κινδύνους. Αρκεί μία ρωγμή για να πέσει ο «αυτόματος» των παραγωγικών διαδικασιών πολλών επιχειρήσεων μικρών, μεσαίων και μεγάλων, στον κόσμο και την Ελλάδα. Οι αλυσίδες αξίας σήμερα βασίζονται στη συνεργασία. Και, ενώ τα καθετοποιημένα μοντέλα σταδιακά εκλείπουν από πολλές βιομηχανίες, οι απαιτήσεις για εξειδίκευση έχουν αυξηθεί. Η τεχνολογία ανοίγει την πύλη στους επιχειρηματίες προς τον «παράδεισο», αλλά κοντά στον παράδεισο και η πύλη της κόλαση, αφού τους προξενεύει κινδύνους που απειλούν ακόμα και την ζωή της επιχείρησης τους.

Ανησυχητικό για τους επιχειρηματίες και στελέχη είναι ότι δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για τους κινδύνους από πραγματικά απειλούν τις μονάδες τους. Σύμφωνα με πηγές του epixeiro.gr μόλις το 1% των επιχειρήσεων και των στελεχών γνωρίζουν τους κινδύνους και τους διαχειρίζονται σε περίπτωση που συμβούν.

Επιχειρηματίες και στελέχη έχουν άγνοια των κορυφαίων κινδύνων

Η λίστα με τους κορυφαίους κινδύνους της Allianz Global Corporate Specialty που απειλούν την εφοδιαστική αλυσίδα με διακοπές επιχειρησιακής συνέχειας περιλαμβάνει: κινδύνους από ανακλήσεις προϊόντων λόγω ποιότητας, κινδύνους από πολιτικές διαταραχές, περιβαλλοντικές καταστροφές, το Brexit, περιστατικά χτυπημάτων στον κυβερνοχώρο που μπορεί να «γονατίσουν» μία επιχείρηση, κινδύνους με τάσεις αύξησης που περιλαμβάνουν άυλα περιουσιακά στοιχεία, τον κίνδυνο της επωνυμίας μίας επιχείρησης, της φήμης, κινδύνους πυρκαγιές.

Η γνώση βοηθά τις επιχειρήσεις – κάποιοι από τους κινδύνους πιο περιγραφικά

Ανάκληση προϊόντων: Η ανάκληση των προϊόντων και τα περιστατικά ποιότητας είναι πρόβλημα. Εάν ένα προϊόν στο αρχή της αλυσίδας εφοδιασμού είναι ελαττωματικό, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής και το τελικό προϊόν. Συμβαίνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει πάνω από 17.000 προμηθευτές, εξάγει 140 δισεκατομμύρια μέρη ετησίως, τα οποία μεταποιούνται σε 130 εργοστάσια σε 24 χώρες, σύμφωνα με την HDI Global. Κατά μέσο όρο, κάθε στοιχείο/εξάρτημα διασχίζει ένα σύνορο τέσσερις φορές πριν να ενσωματωθεί σε ένα αυτοκίνητο. Οι διακοπές αυτής της διαδικασίας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αλυσίδα.

Πολιτικός κίνδυνος και τρομοκρατία: Ο πολιτικός κίνδυνος, τα γεγονότα βίας και οι αναταραχές έχουν έμμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Τέτοια περιστατικά οδηγούν σε απώλεια εισοδήματος, διακοπή παραγωγής. Στις μέρες μας υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα με τις εξελίξεις με την αναχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιβαλλοντικός κίνδυνος: Η ρύπανση στο περιβάλλον, καθώς οι νόμοι είναι πολύ αυστηροί, ή ακόμα και μία κανονιστική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε απρόσμενες συνέπειες και σε απώλειες εσόδων.

Επωνυμία και Φήμη: Απώλεια φήμης και αξία της επωνυμίας. Η φήμη μιας εταιρείας είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο. Ας θυμηθούμε πως η αξία του Facebook συρρικνώθηκε κατά 40% το 2018 όταν αποκαλύφθηκε ότι ενεπλάκη σε σκάνδαλο μυστικότητας και μαζική παραβίαση δεδομένων. Ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν περίπου τρία δισεκατομμύρια χρήστες κοινωνικών μέσων παγκοσμίως, το Facebook Messenger και το WhatsApp διαχειρίζονται 60 δισεκατομμύρια μηνύματα την ημέρα. Πόσο γρήγορα και εύκολα μπορεί να διαδοθεί ένα περιστατικό φήμης σε πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές, καταναλωτές;

Μελέτη των Pentland Analytics και Aon συμπεραίνει ότι μια εταιρεία θα μπορούσε να προσθέσει έως και 20% της αξίας ή να χάσει έως και 30%, ανάλογα με την ετοιμότητα και τη διαχείριση του κινδύνου φήμης της, αμέσως μετά από μια κρίση

Ανθρώπινο δυναμικό: Η έλλειψη ικανού ανθρωπίνου δυναμικού περιλαμβάνεται στους 10 πρώτους κινδύνους επιχειρηματικής λειτουργίας, για πρώτη φόρα. Το ικανό ανθρώπινο δυναμικό έχει γίνει στοιχείο προς εξαφάνιση, έχει παρατηρήσει η Euler Hermes.

Τεχνολογία: Οι νέες τεχνολογίες κρύβουν αξιόλογες ευκαιρίες, περιλαμβάνοντας ακόμα και νέες δυνατότητες διαχείρισης των κινδύνων ωστόσο φέρνουν και κινδύνους, μάλιστα μερικές φορές με απροσδόκητες συνέπειες. Ας μετρήσουμε πόσες πτήσεις ματαιώθηκαν όταν πάνω από το Gatwick το Δεκέμβριο του 2018 βολτάριζε ένα παράνομο drone. 1000! Την ίδια στιγμή, η διασυνδεδεμένη οικονομία εγείρει ερωτήματα ασφαλείας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, ευθυνών έναντι τρίτων, ασφάλειας υποδομών. Η τεχνολογία που εγείρει τους περισσότερους κινδύνους για διακοπές επιχειρησιακής συνέχειας, η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων, και η τεχνολογία blockchain, σύμφωνα με την AGCS.

Τι δήλωσε στο epixeiro.gr o Γιώργος Ζαφειρίου, Partner & CEO, Comergon SA Risk Managers Insurance Brokers

Ερωτώμενος για το ρόλο της ασφάλισης στην διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας τόνισε:

«Τα τελευταία χρόνια, στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από ασφαλιζόμενες επιχειρήσεις σχετικά με προβληματισμούς αναφορικά με τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας ή τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μάλιστα, αυτοί οι κίνδυνοι έχουν εισέλθει ισχυρά στο Top-10 των πιο "αναζητούμενων" ασφαλίσεων. Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει, ιστορικά, λύσεις για αυτούς τους κινδύνους, είτε στην απλή μορφή της ασφάλισης Απώλειας Κερδών είτε στην ενισχυμένη μορφή του CBI-Contingent Business Interruption. Η ενεργοποίηση μίας τέτοιας ασφαλιστικής κάλυψης αποζημιώνει σε χρήμα την μείωση των μεγεθών του ισολογισμού του ασφαλισμένου κατόπιν επέλευσης ασφαλισμένου γεγονότος, καλύπτοντας έτσι τις πάγιες δαπάνες και τα κέρδη προ φόρων έως ότου η επιχείρηση επανέλθει σε παραγωγικό επίπεδο».

Πυρκαγιές: Ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος παρατεταμένης διακοπής επιχειρηματικής λειτουργίας είναι η πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής, ακόμα και αν συμβεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την επιχείρηση μας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό σε αποζημιώσεις που αφορούν κινδύνους επιχειρηματικής λειτουργίας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, το 24% των 470.000 απαιτήσεων για το 2018 σύμφωνα με την AGCS.

Στο δια ταύτα

Η παγκοσμιοποίηση και το πολύπλοκο παγκόσμιο δίκτυο ροών εφοδιασμού και παραγωγής οδηγεί σε αλλαγές και προσαρμογές επιχειρηματικών μοντέλων, στο πυρήνα των οποίων θα πρέπει να μπουν οι υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων. Μικρές μια μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα καθώς είναι αγοραστές ή προμηθευτές ενδιάμεσων εξαρτημάτων που μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο της γης.

Υπάρχουν ΜμΕ που εστιάζουν επίσης στην εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους λειτουργούν πάνω σε σύνθετα διασυνδεδεμένα επιχειρηματικά μοντέλα και επηρεάζονται όταν συμβούν απρόσμενες διαταραχές. Που σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να αρνηθεί να ενημερωθεί για τους κινδύνους, να δει την πραγματικότητα και πως μπορεί να τους διαχειριστεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr