Ένα από τα αρνητικά που έχει το ταξίδι της startup είναι ότι όλοι νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα από εσένα τι είναι καλύτερο για εσένα. Όλοι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να σου κάνουν κριτική γιατί έχουν μόνο θετική διάθεση και θέλουν να πετύχεις. Λάθος.
Η κριτική πρέπει να γίνεται τη σωστή στιγμή, με τον σωστό τρόπο και από τον σωστό άνθρωπο. Οτιδήποτε άλλο, όσο καλές προθέσεις και αν έχει, στο τέλος πιο πιθανό είναι να κάνει κακό, παρά καλό.
«Δεν σου κάνω κριτική, συμβουλές σου δίνω!» η πιο συνηθισμένη πρόταση. Συμβουλές δίνουμε μόνο όταν μας τις ζητάνε και μόνο όταν είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση διεξοδικά και έχουμε εμπειρία στον τομέα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι η ανάγκη μας να αισθανθούμε ανώτεροι, εξυπνότεροι, καλύτεροι. Είναι μια εγωιστική κίνηση αυτοπραγμάτωσης που στην ουσία του δεν έχει σχέση με τον άλλον, αλλά με εμάς.
Αν στα αλήθεια θέλεις να βοηθήσεις, αφιέρωσε χρόνο, μάθε, άκου, ρώτα, κατάλαβε και μετά σκέψου τι να πεις. Και πάλι, είσαι εσύ ο σωστός άνθρωπος να δώσει συμβουλή σε αυτό το θέμα; Έχεις περάσει όσα περνάει ο άνθρωπος που θέλεις να συμβουλέψεις; Έχεις καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα που θέλεις να συμβουλέψεις;
Αν έχεις περάσει τα ίδια, αλλά έχεις αποτύχει - μίλα! Μίλα για αυτά που έκανες ή δεν έκανες και έφτασες στην αποτυχία. Αν έχεις περάσει τα ίδια και έχεις πετύχει - μίλα! Μίλα για αυτά που νομίζεις ότι οδήγησαν στην επιτυχία. Αν δεν έχεις περάσει τα ίδια - μη μιλάς! Να θυμάσαι, όταν δεν έχουμε καεί από την ίδια φωτιά, δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι θα κάναμε αν μέναμε με τις στάχτες της.
Ζητάω πολύ συχνά την γνώμη ανθρώπων που εκτιμώ για διάφορα θέματα. Αλλά πάντα ζητάω hands-on βοήθεια και όχι λόγια του αέρα - και πάντα οι άνθρωποι είναι αυτοί που ξέρω ότι έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα και είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για να καταλάβουν και μετά να δουλέψουν μαζί μου.
Οι νέοι επιχειρηματίες δεν ωριμάζουμε με την κριτική, αλλά με ανθρώπους που κάθονται μαζί μας και μοιράζονται την εμπειρία τους - όχι την γνώμη τους χωρίς εμπειρία. Ωριμάζουμε όταν μας μαθαίνουν πως έπρεπε να κάνουμε κάτι και όχι με το να μας υποδεικνύουν απλά πόσο εσφαλμένα χειριστήκαμε ένα θέμα.
Αν είσαι νέος και περνάς αυτό που περιγράφω να θυμάσαι: πολλοί θα μιλήσουν, όλους θα τους ακούς, αλλά λίγους θα αφήνεις να σε επηρεάζουν.
Αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται να σε βοηθήσει, θα βρει χρόνο, θα σε ακούσει, θα σε καταλάβει και με πολύ μεγάλο δισταγμό και λόγια προσεκτικά επιλεγμένα θα σε συμβουλέψει. Και όσο θα τον ακούς, θα ξέρεις πως αυτός ο άνθρωπος μιλάει γιατί πραγματικά ενδιαφέρεται και θέλει το καλό σου - αφού έχει μελετήσει πιο είναι το καλό σου!
Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά wanna be μέντορες που ψάχνουν κάποιο «θύμα» να θυσιάσουν στον εγωισμό τους για να νιώσουν ανώτεροι / ωριμότεροι. Και αν είσαι ένας wanna be μέντορας, να θυμάσαι, πολλές φορές δεν σου λέμε κάτι απλά γιατί δεν θέλουμε εμείς να το παίξουμε wanna be μέντορες και να σου ασκήσουμε κριτική για την συμπεριφορά σου.
Την επόμενη φορά που θα έχεις την ορμή να μιλήσεις εστιάζοντας μόνο στα αρνητικά, σκέψου: είναι η σωστή στιγμή; έχω πλήρη εικόνα; Είναι έτοιμος ο άλλος να με ακούσει; Γιατί θέλω να μιλήσω - ποιο είναι το κίνητρό μου; Έχω την εμπειρία στο θέμα; Έχω βρει τα σωστά λόγια και τρόπο για να εκφραστώ;
Αν έστω σε ένα από τα παραπάνω δεν είσαι σίγουρος, σώπα. Θα κάνεις καλό και σε εσένα και στον άλλο, αλλά και στην σχέση σας!
Σχόλια