Θύελλες, καταστροφές, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέσα στον μήνα που μας πέρασε. Κατά τους αρχαίους Έλληνες, ο Νοέμβριος ήταν ο 5ος μήνας του Αττικού έτους και ονομάζονταν «Μαιμακτηρίων». Ένα από τα ονόματα που είχε ο θεός Δίας ήταν και ο Μαιμάκτης, δηλαδή θυελλώδης. Ο θεός Δίας ήταν αυτός που όριζε τον ουρανό, τους κεραυνούς και τις βροντές, τις θύελλες και τις καταστροφές. Οι κοινοί θνητοί στις γιορτές των Μαιμακτηρίων έκαναν προσευχές για να εξευμενίσουν τις διαθέσεις του θεού των καταστροφών. Σήμερα, οι αντασφαλιστές και οι διαχειριστές κεφαλαίων σχεδιάζουν ομόλογα καταστροφών με κουπόνια που δίνουν αποδόσεις για να μετριάσουν ή να αντισταθμίσουν τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών στην οικονομία και την κοινωνία και να εξευμενίσουν τους επενδυτές.
Στα φόρτε τους οι (αντ)ασφαλιστές, Munich Re, Swiss Re, Allianz, AXA, Generali, Zurich παίρνουν θέσεις. Ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25») στη Μαδρίτη, 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες Πέμπτη ψήφισμα, κηρύσσοντας ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον. Προμηνύονται αλλαγές με τους αντασφαλιστές σε ρόλο. Καθοριστικός ο ρόλος των ασφαλιστικών στην κλιματική αλλαγή δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστικής Ερρίκος Μοάτσος.
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας και καταστροφών αποτρέπουν τον κόσμο από το να ασφαλιστεί: Οι αντασφαλιστές έβγαλαν αυτό το μήνα ενδιαφέρουσες μελέτες, προτρέποντας στην έκδοση νέων προϊόντων που θα ασφαλίζουν κινδύνους φυσικών καταστροφών που τα σημερινά ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν ασφαλίζουν ή τους ασφαλίζουν, συμπληρωματικά των καλύψεων περιουσίας. Ξέρουν που πατάνε και πατάνε γερά στα πόδια τους οι ξένοι.
Τις εξαιρέσεις, τι να τις κάνει ο ασφαλισμένος; Εξηγούν με άλλα λόγια οι Γερμανοί της Munich Re, γιατί ο κόσμος δεν ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών και η απάντηση είναι ότι δεν ασφαλίζονται όλοι οι κίνδυνοι που ο κόσμος έχει ανάγκη. Πετάν κάποιους κινδύνους τα συμβόλαια έξω, χαρακτηρίζοντας τους, ως εξαιρέσεις. Αν και κάποια συμβόλαια υποχρεώνουν και υψηλές απαλλαγές, τότε τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του.
Σε θέση μάχης
Ας μην ακούμε λοιπόν μόνο τους εαυτούς μας που λένε πόσο καλά τα κάνουμε όλα και αναρωτιώμαστε γιατί δεν έρχεται ο κόσμος να ασφαλιστεί σε εμάς που έχουμε καινοτόμα προϊόντα με εφαρμογές Apps.
Βγάλαμε φτερά χωρίς να έχουμε τα πόδια. Θα αρχίσουμε να πετάμε και με το πρώτο καιρικό συμβάν θα πέσουμε και δεν θα ξέρουμε που βρισκόμαστε. Μας λείπουν μερικά δισεκατομμύρια στην παραγωγή ασφαλίστρων για να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συμπέρανε η μελέτη του ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην οικονομία και την κοινωνία που παρουσιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου από την ΕΑΕΕ, την ημέρα που εορτάζεται ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης. Το μέλλον είναι δικό μας!.
Τι μας λείπει για να έχουμε αυτό που θέλουμε; Τρία βασικά πράγματα λείπουν: Το ρίσκο, η νοοτροπία, οι πολιτικές αποφάσεις.
Αρέσκονται να μιλούν για το ρίσκο οι ασφαλιστικές σε κάθε τους πρόταση. Δίνουν την εντύπωση, όμως, ότι φλερτάρουν με το ρίσκο εξ’ αποστάσεως. Παίρνουν ρίσκα οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα; Υπάρχουν και επιχειρήσεις που ψάχνουν να καταλάβουν για ποιο λόγο να συμβαίνει αυτό. Και όταν και η Munich Re καταλήγει να λέει, το ίδιο, τα πράγματα έχουν άλλη βαρύτητα.
Κάτι άλλο εκτός της πεπατημένης οδού; Είναι ο μοναδικός κλάδος που από μόνος του βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του με λάθος τακτικές. Υπάρχουν και κάποιοι που ως κατηγορία τους έχει καταργήσει η Οδηγία για την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων. Τρώγονται μεταξύ τους. Ας δουν μπροστά τους να προλάβουν τις εξελίξεις. Οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν κάποια στιγμή, ο κλάδος θα είναι έτοιμος;
Εδώ μία καλή πολιτική απόφαση. Ένα βήμα εμπρός για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Το υπουργείο ανάπτυξης καλεί τις ιδιωτικές κλινικές εντός 15 ημερών να αναρτήσουν τιμοκαταλόγους που απεικονίζονται οι τιμές των υπηρεσιών τους προς τους πελάτες τους καθώς η διαμόρφωση αυτών κατόπιν χρήσης είτε δημόσιου ασφαλιστικού φορέα είτε ιδιωτικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου που έχει συναφθεί με την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία συνεργαζόμενη με τις ιδιωτικές κλινικές. Μήπως και μπει τάξη στην ασυδοσία των ιδιωτικών κλινικών.
Αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, στις 107 μονάδες από 106,7 τον Οκτώβριο, λένε τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και κάπως έτσι... στρώνεται ο δρόμος για την ασφαλιστική αγορά. Όταν περπατάει καλά η οικονομία, περπατάνε και οι ασφάλειες, ‘παράλληλοι βίοι’. Δεν θέλει πολλές επεξηγήσεις. Οι μεν επιχειρήσεις, καταναλωτές έχουν λεφτά και θέλουν να βαδίσουν πιο άνετα, διασφαλίζοντας το μέλλον τους, οι δε, τους καλύπτουν κινδύνους ζωής, υγείας, επιχειρηματικούς, βιομηχανικούς, επενδύουν τα χρήματα που παίρνουν και ανατροφοδοτούν την οικονομία.
Η Allianz Ελλάδος, βλέποντας την θετική συγκυρία, σχεδιάζει νέα στρατηγική στην υγεία, ζωή, αποταμίευση, στο αυτοκίνητο, στις βιομηχανικές και εμπορικές ασφαλίσεις στο bancassurance μέσω της ήδη 10ετούς συνεργασίας με την HSBC, είπε στο ετήσιο συνέδριο των πωλήσεων η διευθύνουσα σύμβουλος της Αllianz Ελλάδος Φιλίπα Μιχάλη.
Μέσα στο μήνα που μας πέρασε, η Matrix Μεσίτες Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων ολοκλήρωσε την εξαγορά της Πειραιώς Μεσίτες. Υλοποιήθηκε παράλληλα με τη στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο HOWDEN. Η Matrix τοποθετείται σε μεγάλους κινδύνους χρηματοοικονομικών, εμπορικών, κατασκευαστικών και βιομηχανικών ομίλων.
Σχέδια σε λειτουργία. Παραμένει η εκκρεμότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει υπογραφεί η πώληση. Όλα είναι ανοικτά ακόμα και στο σχέδιο διάθεσης μετοχών. Ποιος θα ρισκάρει να δώσει τα λεφτά της καθαρής θέσης 1 δισεκατομμύριο;
Σχόλια