Επιτροπή συμβούλων: Ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης της εταιρίας σας
Αρκετοί επιχειρηματίες θεωρούν την ύπαρξη της επιτροπής συμβούλων (Board of Advisor) ως αναγκαία μόνο για μεγάλες εταιρίες και όχι για μικρές ή ότι δεν υπάρχει καθόλου ανάγκη δημιουργίας της αφού οι ίδιοι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεν τους χρειάζεται. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιου είδους ειδήμονες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα είναι ο Warren Buffett ή ήταν ο Steve Jobs!
Έτσι, εφόσον δεν ανήκετε σε αυτές τις εξαιρέσεις και αποφασίσετε να δημιουργήσετε μια τέτοια επιτροπή, θα πρέπει αυτή να συμπεριλαμβάνει άτομα που χαίρουν της ιδιαίτερης εκτίμησής σας, ώστε να μπορείτε να μάθετε από τα λάθη και τις επιτυχίες τους και να είναι καλύτεροι από εσάς στους τομείς δραστηριοποίησής τους. Σημειώστε ότι, ο τίτλος του μέλους της επιτροπής συμβούλων είναι τιμητικός.
Η αξιοποίησή της επιτροπής μπορεί να γίνει στους παρακάτω τομείς και φυσικά δεν περιορίζετε μόνο σε αυτούς:
- Συμβουλευτική marketing
- Προσδιορισμός μελλοντικών τάσεων
- Αναζήτηση εισαγωγής νέων προϊόντων ή ιδεών
- Αναζήτηση επενδυτών
- Γνωμοδοτικό όργανο
- Παροχή βοήθειας για την εισαγωγή σε νέες αγορές
- Προσέγγιση της εταιρίας από «άλλη οπτική»
- Ανάλυση των συνθηκών της αγοράς
- Υποβολή προτάσεων αξιοποίησης τεχνολογικών καινοτομιών
- Εισήγηση για αλλαγή προϊόντος ή υπηρεσίας
- Υποστήριξη του επιχειρηματία όταν αυτός κινείται σε άγνωστες για αυτόν δραστηριότητες
- Επιστημονική εποπτεία
Γενικά, η επιτροπή μπορεί να κάνει μια εταιρία επιτυχημένη και μια επιτυχημένη εταιρία, ακόμη πιο επιτυχημένη. Για να διευκολύνετε όμως την επιτροπή συμβούλων να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει:
- Να καθορίσετε τα αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθεί: μπορεί να είναι στοχευμένα ή γενικά. Προσδιορίστε τις ανάγκες σας και ορίστε τα αντικείμενα.
- Να δημιουργήσετε την κατάλληλη επιτροπή που θα συμβάλλει στην υπάρχουσα διοίκηση: αναζητήστε ανθρώπους που θα προσθέσουν νέους ειδικούς στην εταιρία. Να συμπεριλάβετε μέλη με διαφορετικές δεξιότητες, ειδικότητες και εμπειρία.
- Να καθορίσετε και να δηλώσετε ξεκάθαρα τι περιμένετε από αυτή.
- Αποζημιώστε τα μέλη της επιτροπής: μπορεί να είναι άμεση πληρωμή ή ακόμη και μετοχές.
- Κρατήστε το μέγεθος της επιτροπής διαχειρίσιμο: όσο πιο μικρή είναι σε μέγεθος τόσο πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά θα λειτουργήσει. Ξεκινήστε με τρία έως τέσσερα άτομα και προσθέστε κατά περίπτωση μέλη, ανάλογα με τις δεξιότητες και γνώσεις που σας είναι χρήσιμες.
- Προετοιμάστε τις συναντήσεις: σχεδιάστε και καθορίστε το μέγιστο αποτέλεσμα που επιθυμείτε να πάρετε από τις συνεδριάσεις της. Θα πρέπει να θέσετε τους στόχους της, να προετοιμάσετε τα θέματα προς συζήτηση και να κρατήσετε πρακτικά.
- Ζητήστε από τα μέλη ειλικρίνεια: μπορεί να μην σας αρέσει αυτό που θα ακούσετε, αλλά δεχθείτε το ως μια άλλη προσέγγιση της κατάστασης.
- Σεβαστείτε τις προτάσεις της επιτροπής συμβούλων: δεν είστε υποχρεωμένος-η να κάνετε οτιδήποτε σας προτείνετε από την επιτροπή. Αξιολογήστε όμως τη συμβουλή της πριν πάρετε την όποια απόφαση.
- Απομακρύνετε τα μη παραγωγικά μέλη: εάν έχετε κάνει λάθος επιλογή μη διστάσετε να τα αντικαταστήσετε. Δοκιμάστε μερικούς μήνες τα μέλη και μην ξεχνάτε ότι θέλετε ανθρώπους που θα σας επιστρέψουν πίσω τους πόρους που επενδύετε σε αυτούς.
- Καθορίστε και γνωστοποιήστε στα μέλη τις αξίες, την αποστολή και το στρατηγικό σας πλάνο.
Η επιτυχία είναι σίγουρη. Δοκιμάστε!
Σχόλια