Α. Τσιμπούκης, Cisco: Δεν θα «επιβιώσει» όποιος μείνει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Πορτογαλία, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, τις «έξυπνες» πόλεις, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς αλλά και για το πώς η τεχνολογία επηρεάζει σήμερα τον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα και εταιρικά. Αναλάβατε πριν από λίγο καιρό και τη Cisco Πορτογαλίας. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και για το πώς διαμορφώνεται πλέον η στρατηγική, βάσει των χωρών ευθύνης σας.
Να σημειώσω αρχικά πως είναι τιμή μου να έχω την ευθύνη του γραφείου της Cisco στην Πορτογαλία. Πρόκειται για μια μοναδική χώρα, όπου το ανθρώπινο δυναμικό του τοπικού γραφείου είναι εξαιρετικό και έχει να παρουσιάσει μοναδικά επιτεύγματα. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που έχω την ευκαιρία να εργάζομαι μαζί τους για τη νέα εποχή, όπου θέλουμε οι πελάτες μας να βιώσουν την μοναδική εμπειρία συνεργασίας με τη Cisco. Αυτό είναι και το όραμα της εταιρείας. Ο πελάτης μας να βιώνει σε κάθε στιγμή της συνεργασίας μας την εμπειρία Cisco και όχι απλά να παρέχουμε λύσεις τεχνολογίας.
Αν σας ζητούσα να κάνετε μια σύγκριση του ψηφιακού μετασχηματισμού που υπάρχει, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις χώρες ευθύνης σας, ποιες θα ήταν οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις ή ομοιότητες;
Κατά τη γνώμη μου δεν μας προσφέρει κάτι ουσιαστικό μια πιθανή σύγκριση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή και χωρών. Μπορεί ο απώτερος στόχος να είναι ο ίδιος, δηλαδή η αλλαγή νοοτροπίας και η ουσιαστική χρήση της τεχνολογίας, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή ακόμη και αν αναφερόμαστε μόνο σε εταιρείες ή μόνο σε δημόσιους οργανισμούς.
Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε όλοι, το πόσο και πώς η τεχνολογία ήδη επηρεάζει τις ζωές μας. Και πως η κάθε εταιρεία, ο κάθε δημόσιος οργανισμός, η κάθε χώρα, θα σχεδιάσει το μέλλον της με βάση αυτή τη συνθήκη. Δεν μπορεί κανείς να μείνει πίσω, γιατί απλά δεν θα «επιβιώσει».
Άρα, κατανοούμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με υπομονή και επιμονή. Δεν θα είναι εύκολη η μετάβαση για καμία εταιρεία, δημόσιο οργανισμό ή χώρα. Τα οφέλη όμως είναι πραγματικά ανεξάντλητα.
Η εταιρεία έχει δώσει μεγάλη σημασία στον τομέα της εκπαίδευσης. Μιλήστε μας για αυτό, για τις δράσεις της Cisco στην Ελλάδα αλλά και για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας των ψηφιακών δεξιοτήτων στην χώρα μας.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Cisco Networking Academy αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco, το οποίο έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις.
Ειδικά σήμερα, βλέπουμε να μαίνεται παγκοσμίως μια πραγματική θύελλα, με 74 περίπου εκατομμύρια νέους άνεργους ή υποαπασχολούμενους διεθνώς, σε έναν κόσμο όπου το 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες παραμένουν κενές, λόγω έλλειψης ταλέντου και σχετικής κατάρτισης. Πρόκειται για ένα αντιφατικό «χάσμα δεξιοτήτων».
Η Cisco είναι ιδιαίτερα περήφανη για τη συνεισφορά της Ακαδημίας στην κάλυψη αυτού του φαινομένου εδώ και 20 σχεδόν χρόνια. Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 7,8 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες. Το δίκτυό μας περιλαμβάνει 10.400 συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 22.000 κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές και πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς σπουδαστές. Η υποδομή την οποία πρέπει να διαχειριστούμε για να υποστηρίξουμε αυτό το πλήθος σπουδαστών, καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο και επεκτείνεται κλιμακωτά όταν αυτό απαιτηθεί.
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα Cisco Networking Academy αριθμεί 35 Ακαδημίες με 55 Πιστοποιημένους Εκπαιδευτές που έχουν ήδη δημιουργήσει 10.500 αποφοίτους. Οι εγγεγραμμένοι μαθητές σήμερα ξεπερνούν τους 2.000 και συνεχώς αυξάνονται.
Ο στόχος της Ακαδημίας είναι απλός, αλλά σίγουρα όχι εύκολος: δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά ατόμων που θα είναι σε θέση να λύνουν διεθνή προβλήματα. Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι οι σπουδαστές θα μάθουν να καινοτομούν σαν τεχνολόγοι, να σκέπτονται σαν επιχειρηματίες και να ενεργούν σαν παράγοντες κοινωνικής αλλαγής. Αυτά αποτελούν τα τρία θεμελιώδη στοιχεία τα οποία εξασφαλίζουν την επιτυχία του προγράμματος και των σπουδαστών μας.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα στο οποίο η Cisco παρουσιάζει ιδιαίτερη δράση είναι εκείνο των «έξυπνων» πόλεων. Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτές, βάσει και της ελληνικής πραγματικότητας, και πώς θα επηρεάσουν τις ζωές μας;
Έχουμε ήδη έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα και είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε στη δημιουργία τους. Τα Τρίκαλα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που πρωτοπορεί ακόμη και σε σύγκριση με μεγάλες πόλεις του κόσμου, καθώς επίσης και οι πόλεις Αθήνα, Λάρισα, Ρόδος, Χαλκίδα και άλλες, όπου έχουν γίνει τα πρώτα βήματα σε λύσεις όπως έξυπνος φωτισμός, έξυπνη στάθμευση, διαχείριση κυκλοφορίας και άλλα.
Μπορώ επίσης να σας πω, πως υπάρχουν πολλά έργα στην Ελλάδα που ήδη σχεδιάζονται και υλοποιούνται. Επίσης, είναι έντονο το ενδιαφέρον από τις δημοτικές αρχές πολλών ελληνικών πόλεων, που είδαν πλέον την έξυπνη πόλη να λειτουργεί πραγματικά και όχι σε φανταστικές μακέτες. Ενδιαφέρον έχει όμως και η διάθεση των πολιτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις «απαιτούν» από το Δήμο τους να εκσυγχρονιστεί.
Τα οφέλη ποικίλουν. Και μπορεί να είναι ποσοτικά, όπως για παράδειγμα δραματική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, όπως και ποιοτικά, όταν ως πολίτης δεν σπαταλώ χρόνο στην εύρεση χώρου στάθμευσης.
Πώς η τεχνολογία επηρεάζει σήμερα τον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα; Που θα πρέπει οι εταιρείες να «στρέψουν» την προσοχή τους, ώστε να έχουν καλύτερες επιδόσεις και αποτελέσματα;
Όπως ανάφερα και προηγουμένως είναι κρίσιμο να αλλάξουμε την κουλτούρα μας όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία μια επιχείρησης. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πρέπει να αλλάξουμε και αυτό πολλές φορές «φοβίζει».
Όταν λοιπόν ο πελάτης μας αποδεχθεί την αναγκαιότητα της αλλαγής, αναλαμβάνουμε εμείς. Υπάρχουν συγκεκριμένες μεθοδολογίες που μας επιτρέπουν, μαζί με τον πελάτη, να σχεδιάσουμε τη δική του πορεία προς το ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι τομείς που κυρίως είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι είναι ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης και ειδικότερα ο τρόπος που τα στελέχη θα γίνουν παραγωγικότερα και στη συνέχεια η εμπειρία που αποκομίζουν οι πελάτες της.
Σε μια εποχή που πολλά πράγματα γίνονται στο cloud, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα. Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά; Τι θα πρέπει να προσέξει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση που βασίζουν τη λειτουργία τους στο διαδίκτυο;
Και στην κυβερνοασφάλεια το κρίσιμο είναι οι κουλτούρα του οργανισμού. Οι έρευνες συνεχώς επιβεβαιώνουν πως το 80% των παραβιάσεων ξεκινάει μέσα στην εταιρεία. Άρα, ο καθένας πρέπει να καταλάβει το ρόλο του και τη δυναμική των απειλών, καθώς και τη σημασία να μην υπάρχει αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα!
Ως Cisco, διαθέτουμε την ομάδα της Talos, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ομάδα Threat Intelligence. Αποτελείται από παγκόσμιας κλάσης ερευνητές, αναλυτές και μηχανικούς και μπορεί να προστατεύει 24x7 τους πελάτες της Cisco ενάντια σε γνωστές και νέες απειλές, να ανακαλύπτει αδυναμίες και να σταματά τις απειλές στον κυβερνοχώρο προτού προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα.
Κεφάλαιο 5G, μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη που υπόσχεται πολλά. Είναι έτσι τα πράγματα; Θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτό, ακόμη και σε επίπεδο υποδομών;
Η εμφάνιση του 5G έχει δώσει μια καινούρια πνοή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το ενδιαφέρον είναι πως κάτω από την ομπρέλα 5G έχουμε ως βιομηχανία εντάξει μια σειρά από τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς να περιμένουν την έλευση και εγκατάσταση νέου ραδιοδικτύου. Τεχνολογίες όπως virtualization, dynamic network slicing, edge computing και άλλες έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν σήμερα και να αρχίσουν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και να είναι έτοιμες, εν αναμονή του πολυπόθητου νέου ραδιοδικτύου με τις αυξημένες δυνατότητες.
Το μεγάλο στοίχημα του 5G έγκειται στις υπηρεσίες, κυρίως προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν πάνω στις παραπάνω υποδομές και θα στηρίξουν την επιχειρησιακή ανάπτυξη – αυτές οι υπηρεσίες μπορούν και πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται τώρα στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας. Διαφορετικά το 5G θα καταλήξει απλά σαν ένα πιο γρήγορο broadband – χρήσιμο οπωσδήποτε αλλά σίγουρα όχι επαναστατικό!
Κλείνοντας, όσον αφορά στην Ελλάδα, ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι; Ποια τα επόμενα βήματα για την Cisco;
Στόχος μου είναι το γραφείο της Cisco στην Ελλάδα να συνεχίσει να αποδίδει εξαιρετικά και να είμαστε παρόντες στα μεγάλα έργα τεχνολογίας της χώρας. Παράλληλα, στην πλευρά του επιχειρείν, θέλουμε να διατηρήσουμε τη φήμη μας, ως η εταιρεία που προσφέρει state-of-the-art λύσεις, διαθέτει δίκτυο συνεργατών που καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη και ταυτόχρονα οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Σχόλια