NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Οι επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών

Οι επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών
31_10_2019 | 10:57
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Οι επενδυτικές ευκαιρίες ήταν το θέμα συζήτησης του πάνελ «Financing and investment opportunities between European and Arab world countries», το οποίο συντόνισε ο Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, κατά τη δεύτερη ημέρα της 4ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης που γίνεται στην Αθήνα.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι υπάρχουν διάφοροι τομείς που μπορεί να εξετάσει κανείς για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, η κτηματομεσιτική αγορά, οι τραπεζικές υπηρεσίες κ.ά.

Ο Imad Ghandour, Συνιδρυτής και Διευθυντής της CedarBridge στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρθηκε στην εταιρεία του, που είναι επενδυτική, και διερευνά ευκαιρίες σε διάφορες χώρες. Όπως εξήγησε, για πολλούς Άραβες, η ΕΕ είναι σα δεύτερη πατρίδα τους, γι’ αυτό και την προτιμούν για επενδύσεις σε σχέση για παράδειγμα με την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέροντες τομείς τις μεταφορές και τα είδη κατανάλωσης και τόνισε ότι η CedarBridge βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, όπου έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις, «οπότε ουσιαστικά βρισκόμαστε ένα βήμα από την Ελλάδα».

Η Aya Burweila, Ιδρύτρια και Διευθύντρια της Code on the Road, τόνισε ότι η Code on the Road είναι ένας μεγάλος οργανισμός που αναζητά κοινές λύσεις και συμπράξεις για να προωθήσει τα κοινά συμφέροντα Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Η ίδια, όπως ανέφερε, κατάγεται από τη Βεγγάζη της Λιβύης όπου ήδη οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να αισθάνονται ασφαλείς για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, τουλάχιστον σε κάποια σημεία στα ανατολικά της χώρας. Στη Βεγγάζη, όπως είπε, η ζωή έχει αρχίσει να παίρνει κανονικούς ρυθμούς, ενώ στόχος της εταιρείας της είναι να προετοιμάσει κυρίως τα παιδιά για το αύριο της Λιβύης. Επίσης, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα της στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, όμως πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τομείς που μπορεί να επενδύσει κανείς, όπως τα λιμάνια και πολλά άλλα. Ελλείψεις υπάρχουν και σε θέματα υγείας, καθώς πολλοί Λίβυοι ταξιδεύουν σε ξένες χώρες για να βρουν περίθαλψη. Τόνισε δε ότι η Λιβύη διαθέτει αποθέματα πετρελαίου για 153 χρόνια, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική. Πάντως, όπως είπε, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε όλους τους τομείς σε συνδυασμό φυσικά με την πολιτική σταθερότητα. «Όσο σταθεροποιείται η κατάσταση, τόσο θα αυξάνονται οι επενδύσεις», εκτίμησε.

Η Daniela Herrmann, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Topan στην Ελβετία, είπε ότι ίδρυσε την εταιρεία της ως πείραμα και πολλοί τότε τη θεώρησαν τρελή, «όμως πλέον μπορούμε να προωθήσουμε τα ταλέντα ανά τον κόσμο». Αποκάλυψε ότι η εταιρεία της ασχολείται πολλά χρόνια με κάποιες επιχειρήσεις, «επειδή θέλουμε τα κεφάλαια να πηγαίνουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση». Όπως χαρακτηριστικά είπε «Μου αρέσει η Silicon Valley, αλλά γιατί πρέπει όλα τα ταλέντα να πηγαίνουν εκεί; Γιατί να μην πηγαίνουν και στη Μέση Ανατολή;» και διερωτήθηκε «Ποια είναι η συνεισφορά των επενδυτών ώστε όλο το ταλέντο που υπάρχει να ανθίσει;».

Η Amal Daraghmeh Masri, Διευθύντρια Σύνταξης του Middle East Business News and Magazine εξέφρασε την άποψη ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, των υποδομών και κάποιοι άλλοι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το ποιους καλούμε στο τραπέζι των επενδύσεων, καθώς κάποια χρήματα είναι πολιτικά και περιέχουν προϋποθέσεις». Όπως είπε, κάποιοι φέρνουν χρήματα και πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, ωστόσο υπάρχουν πολιτιστικές και άλλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το επιχειρείν στη Μέση Ανατολή δεν είναι το ίδιο με το επιχειρείν στην Ινδία ή την Αφρική» και επεσήμανε τις διαφορές στην κουλτούρα των χωρών, στον πολιτισμό και στην κοινωνία τονίζοντας ότι οι παράμετροι αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους υποψήφιους επενδυτές.

Ο Salem Abukhaizran, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Επιχειρηματιών της Παλαιστίνης, μίλησε για ένα παλαιότερο πείραμα συνεργασίας, το οποίο δεν πέτυχε παρά τις συμφωνίες μεταξύ χωρών της Ευρώπης και Μεσογειακών χωρών. Αιτία, όπως είπε, ήταν το ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο κράτος και όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο Salem Abukhaizran τόνισε ότι παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή οικονομία, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τομέας της υγείας, του τουρισμού, της ενέργειας κ.ά. Ειδικά, στον τομέα της υγείας, από τον οποίο προέρχεται και ο ίδιος, «υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, ειδικά στην περίθαλψη». Ανέφερε επίσης τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τουρισμό, καθώς η Παλαιστίνη διαθέτει πάρα πολλά ξενοδοχεία και φυσικές ομορφιές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr