Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge 2019 που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Λάρισας από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.
Φέτος, η συμμετοχή άγγιξε τους 29.000 πολίτες από 80 χώρες και 230 πόλεις σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.
Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. Αυγούστο Πανταζίδη, υποψήφιο αστροναύτη advancing x και τον κ. Αναστάσιο Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ομάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη ψηφοφορία συμμετείχαν και οι ίδιες οι ομάδες.
Το συνέδριο και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Τον χώρο παραχώρησε η κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν το Αρτοποιείο Γουργιώτη, η εταιρεία Mikel Coffee, η εταιρεία Όλυμπος, το Super Market Σκλαβενίτης και η επιχείρηση Πέτρος Καφανέλης. Το προωθητικό υλικό δημιουργήθηκε από την εταιρεία Everything is Design.
Οι δύο πρώτες ομάδες που κέρδισαν διεκδικούν το παγκόσμιο βραβείο που είναι ένα ταξίδι στο διαστημικό σταθμό της NASA. Τέλος, το ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ. προσέφερε στα μέλη της πρώτης ομάδας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη προκειμένου να εκπαιδευτούν και να εξελίξουν επιχειρηματικά την ιδέα τους.
Οι τρεις νικήτριες ομάδες είναι οι ακόλουθες:
1ο Βραβείο Agrigators
Mέλη Ομάδας: Ιωαννίδου Θεοδώρα, Βολιώτης Αλέξανδρος, Παπαρσένης Κωνσταντίνος, Παπατζέλος Σταύρος, Παπατζέλος Γιώργος
Το HYDRIT είναι ένα σύστημα διαχείρισης άρδευσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη βέλτιστη αποθήκευση και κατανομή νερού στη γεωργία. Με τους αλγόριθμους, συλλέγει και ερμηνεύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και τα χρησιμοποιεί για μελλοντικές συμβουλές για τη μεγιστοποίηση των καλλιεργειών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα απόβλητα νερού.
2ο Βραβείο THemma
Mέλη Ομάδας: Παπαδημητρίου Μανώλης, Διακοσάββα Θεώνη
Έχοντας ως μότο «Όχι άλλα τροχαία ατυχήματα», η ομάδα με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης, πρότεινε μια λύση που μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αποτρέψει ορισμένους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τα τροχαία ατυχήματα.
3ο Βραβείο Go Solar
Mέλη Ομάδας: Κορέλης Ελευθέριος, Κορέλης Παναγιώτης, Κορέλη Μαριλένα
Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το ηλιακό σύστημα, η ομάδα προτείνει τον σχεδιασμό «ηλιακών μπαλών» για να χρησιμοποιηθούν στους δορυφόρους.
Σχόλια