Πολλές φορές συναντάμε μέχρι και σήμερα οικογενειακές επιχειρήσεις, είτε αυτό σημαίνει γονείς με παιδιά, είτε αυτό σημαίνει σύζυγοι/σύντροφοι μαζί σε έναν κοινό εργασιακό χώρο. Κάποιες φορές βλέπουμε ζευγάρια που δημιουργούν μια επιχείρηση μαζί και κάποιες άλλες βλέπουμε ο ένας να ακολουθεί το επάγγελμα του άλλου αποκτώντας μία θέση στην επιχείρηση του συντρόφου του. Από την εμπειρία μου υπάρχουν ζευγάρια που καταφέρνουν να βρουν τις ισορροπίες και άλλα που υποφέρουν και μαζί με αυτά και η σχέση τους. Το μοντέλο μπορεί να είναι επιτυχημένο αλλά μπορεί να είναι και ένα λάθος μονοπάτι που διαβρώνει τη σχέση σιγά σιγά.
Ποιος είναι ο ηγέτης;
Όταν ένα ζευγάρι δημιουργεί μια επιχείρηση μαζί και έχουν και οι δύο ηγετικά χαρακτηριστικά, τότε το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνουν είναι να διαχωρίσουν τους ρόλους που έχει ο καθένας και ποια είναι η ειδικότητα του καθενός. Εξίσου εξαιρετικά σημαντικό είναι ο ένας να εμπιστεύεται τον άλλον στις ικανότητες του όσον αφορά τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει ο καθένας, ώστε η παρεμβατικότητα του ενός προς τους χειρισμούς του άλλου να είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.
Αν δεν εμπιστεύεστε τον σύντροφο σας και ότι μπορεί να τα καταφέρει στο ρόλο του, είναι καλύτερα να μην δημιουργήσετε μια επιχείρηση μαζί. Ο καθένας πρέπει να ηγείται του τομέα που έχει αναλάβει και να μην επεμβαίνει στον τομέα του άλλου. Χρυσός κανόνας σε κάθε επαγγελματική συνεργασία είναι να μην μεταφέρονται επαγγελματικές κουβέντες από τον εργασιακό χώρο στο σπίτι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε είναι πολύ σημαντικό, αφού γίνεται η όποια επαγγελματική κουβέντα, να περνά ο καθένας μόνος του τουλάχιστον ένα μισάωρο ώστε να αποφορτίζεται η κατάσταση πριν ξαναπεράσουν χρόνο μαζί σαν ζευγάρι πια και όχι σαν συνεργάτες.
Που είναι η σχέση όταν το ζευγάρι εργάζεται μαζί;
Είναι πολύ σύνηθες, όταν ένα ζευγάρι εργάζεται μαζί, να έχει την αυταπάτη ότι περνάει χρόνο ο ένας με τον άλλον και είναι όλη μέρα μαζί. Η παρουσία σε ένα κοινό χώρο σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει χρόνο στην ερωτική σχέση του ζευγαριού. Ο εργασιακός χώρος παρέχει την δυνατότητα συνεργασίας και δημιουργικότητας, κοινών αποφάσεων για τη δουλειά, κοινή παρουσία και των δύο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο χώρος που το ζευγάρι θα περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί όσον αφορά τη σχέση του. Ακόμα κι αν βρίσκεται στον ίδιο χώρο 12 ώρες την ημέρα, δεν παύει να υπάρχει η ανάγκη το ζευγάρι να συναντηθεί σε ένα άλλο χώρο, μόνοι τους, πιο χαλαροί, πιο ξέγνοιαστοι από σκέψεις που αφορούν τη δουλειά, που θα μπορούν να νιώσουν ερωτικά, να κουβεντιάσουν άλλα πράγματα εκτός δουλειάς.
Πρέπει το ζευγάρι να εργάζεται μαζί;
Και στο παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας, που η κρίση έχει οδηγήσει πολλά ζευγάρια να επενδύσουν στην δική τους επιχείρηση, βλέπουμε τη σχέση να μπαίνει στον εργασιακό στίβο. Αναμφισβήτητα μία τέτοια κίνηση έχει τα θετικά της αλλά και τα μειονεκτήματα της, τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω και σίγουρα χρειάζονται σωστό χειρισμό και προσοχή και από τους δύο ώστε να λειτουργήσει η επαγγελματική συμβίωση.
Το να εργάζεται ένα ζευγάρι στο ίδιο αντικείμενο και να υπάρχουν κοινά ωράρια είναι κάτι που αναμφισβήτητα παρέχει στους συντρόφους την δυνατότητα να κατανοούν την όποια δυσκολία, πίεση, κούραση μπορεί να βιώνει ο σύντροφος τους και να μπορούν να συμβάλουν ενεργά στο να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Επίσης, είναι πολύ όμορφο και ενδυναμώνει την σχέση, να έχει το ζευγάρι κοινούς στόχους όπου χτίζει μαζί μια κοινή πορεία προς την επίτευξη τους.
Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν οι καταστάσεις με ακριβώς τον ίδιο τρόπο για όλα τα ζευγάρια. Τίποτα όμως δεν είναι απαγορευτικό αν ένα ζευγάρι επιθυμεί να δοκιμάσει μία κοινή επαγγελματική πορεία. Με προσοχή και πραγματική φροντίδα στην σχέση, που δε πρέπει να μένει ελλιπής, όλα είναι εφικτά.
Σχόλια