Νέα σχέδια για το ασφαλιστικό: Η ιδιωτική ασφάλιση παίρνει την «σφραγίδα» του κράτους
Διπλό μήνυμα πέρασε ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στην 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στην Ύδρα, που έλαβε χώρα μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου. Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό μοντέλο της Ελλάδας αλλάζει και θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, την επικουρική σύνταξη, η οποία «θα έχει όνομα και επίθετο». Είναι το πρώτο βήμα που επιχειρεί η κυβέρνηση στο τομέα, που συνδυάζει στοιχεία διανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά και που στηρίζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Και, ένα ακόμα μήνυμα σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο Eurolife ERB κατά την συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η ΕΑΕΕ στις 27 Σεπτεμβρίου στην Ύδρα: Κυβέρνηση και ιδιωτική ασφάλιση συνομιλούν.
Στις 4 Οκτωβρίου αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για το τι αλλάζει.
Κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου «το βασικό μήνυμα είναι η πρόθεση της Πολιτείας για αλλαγές, αλλά και η παρουσία του Υπουργού στο συνέδριο της ΕΑΕΕ στην Ύδρα... σημαίνει ότι η κυβέρνηση μιλά με την Ιδιωτική Ασφάλιση». Πολύ βασικό κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου είναι «να καταλάβει η κοινωνία ποιοι είμαστε και τι κάνουμε... το δημογραφικό» είπε «δεν έχει ιδεολογία, έχει σημαντική βαρύτητα».
Οι αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός και θα βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα (ΕΦΚΑ) και δεν σχετίζεται με την ιδιωτική ασφάλιση. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός κεφαλαιοποιητικός δημόσιος ή επαγγελματικά ταμεία όπου, όπως τόνισε ο κος Μηταράκης στο συνέδριο της ΕΑΕΕ, τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ασφαλιστικές, διαχειριστές κεφαλαίων, κτλ, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος (επικουρική ασφάλιση). Ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός ιδιωτικός για όσους επιθυμούν συμπληρωματική ασφάλιση.
Για τον κ. Σαρρηγεωργίου, στο σημείο αυτό, το βασικότερο μήνυμα είναι «ότι και ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας θα πάρει την σφραγίδα του κράτους».
Πότε θα μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Σε λίγες ημέρες από σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο κος Μηταράκης «θα ανακοινωθούν από την ομάδα εργασίας που μελετά το νέο μοντέλο ασφάλισης, οι βασικές αρχές λειτουργίας του νέου συστήματος της επικουρικής σύνταξης». Μέχρι το τέλος του 2019 θα γίνουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τη 1η Ιανουαρίου 2021.
Λογαριασμοί με «όνομα και επίθετο»
Το νέο σύστημα επικουρικής σύνταξης, σε αντίθεση με το σημερινό, θα βασίζεται σε καθορισμένη εισφορά που θα λειτουργεί με μορφή αποταμίευσης σε ατομικούς λογαριασμούς. Οι εισφορές θα επενδύονται ώστε να δημιουργήσουν ένα ποσό το οποίο ο ασφαλισμένος θα λάβει εφ’ άπαξ ή σε ισόβιες τακτικές καταβολές. Το βασικό είναι ότι ο ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του αποταμιευτικού λογαριασμού και θα έχει δικαίωμα σε ορισμένο χρόνο να εισπράξει το κεφάλαιο.
Γιατί μόνο για τους νεοεισερχόμενους
Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει το δικαίωμα αυτό μόνο στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021 για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, κεφάλαια ύψους 100 δισεκ. ευρώ υπολογίζεται να συγκεντρωθούν στα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου μίας γενιάς. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει υψηλότερη ανταποδοτικότητα στις εισφορές των ασφαλισμένων σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα με τις επικουρικές (1,2%). Τα κεφάλαια δεν αυτά θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία, σε συλλογικό επίπεδο υπό την εποπτεία της ΤτΕ και με χαρακτήρα μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Φορολογικά κίνητρα
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα με στόχο την ενίσχυση της λειτουργίας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και να μειώσει τις εισφορές σε βάθος τετραετίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν από το 20% στο 15%. Στόχος να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και από την άλλη να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
Συμπράξεις δημοσίου & ιδιωτικού τομέα
Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο που αφορά στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο επίκεντρο η υγεία, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός του κόστους της υγείας και οι φυσικές καταστροφές.
Τι δήλωσαν στο epixeiro.gr οι κ.κ. Νότης Βαγιακάκος, Ερρίκος Μοόατσος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου
Η αλλαγή του κλίματος και η αύξηση συχνότητας των έντονων καιρικών φαινομένων είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και την ιδιωτική ασφάλιση.
Σε ερώτηση του epixeiro.gr για το ιδανικό μοντέλο ασφάλισης φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, με αφορμή τις προτεραιότητες της ΕΑΕΕ αλλά και τους στόχους και το ενδιαφέρον των ξένων αντασφαλιστών από την Swiss Re, Munich Re, Hannover Re, Scor με τους οποίους συζήτησε στην Ύδρα:
- «αν το κράτος θα ήταν σκόπιμο με στόχο την επάρκεια των καλύψεων να δημιουργήσει μία κρατική αντασφαλιστική όπου θα συνεργάζονταν με ασφαλιστικές για μεγάλους κινδύνου», ή
- «αν θα ήταν σκόπιμο να μπουν Δήμοι και Περιφέρειες στο μοντέλο ασφάλισης φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με ασφαλιστικές και αντασφαλιστές»,
οι κ.κ. Νότης Βαγιακάκος, Φορολογικών και Νομικών Θεμάτων, Γενικός Διευθυντής HDI Ελλάδος, Ερρίκος Μοόατσος Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών στην ΕΑΕΕ, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΧΑ Ασφαλιστική Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife ERB από κοινού απάντησαν ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κάποιο είδος κάλυψης, ακόμα όμως δεν υπάρχει σχέδιο ή κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο κος Μοάτσος προέκρινε το σχέδιο που παρουσίασε η ΕΑΕΕ στην 20η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στο Costa Navarino.
Ο κος Βαγιακάκος δήλωσε ότι πρέπει κατά τον σχεδιασμό να ληφθεί και υπόψη η κουλτούρα του τόπου, κάτι το οποίο είναι πολύ βασικό, προσθέτοντας στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ότι το μοντέλο με τους Δήμους δεν είναι εύκολο να δουλέψει στην Ελλάδα. Λόγω της αυθαίρετης δόμησης θα υπάρχει δυσκολία στην ασφάλιση, σε αντίθεση μπορεί να δουλέψει καλύτερα το μοντέλο με τις Περιφέρειες.
Η φερεγγυότητα εξασφαλίζει τον καταναλωτή
Ο κος Σαρρηγεωργίου, αναφερόμενος στην υψηλή φερεγγυότητα των ασφαλιστικών, όπως υπαγορεύει το εποπτικό καθεστώς Solvency II, τόνισε ότι ο κλάδος στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με επενδύσεις 14 δισέκ. ευρώ. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Insurance Europe, 10,226 δισεκ. ευρώ (στοιχεία για το 2017, δημοσιευμένα στις 4 Μαρτίου 2019).
Σχόλια