Σύμφωνα με τον Warren Buffett «όταν παίζεις σε μία παρτίδα πόκερ και επί 20 λεπτά δεν έχεις καταφέρει να καταλάβεις ποιος είναι το κορόιδο, τότε το κορόιδο είσαι εσύ.» Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, για τους περισσότερους, το χρήμα δεν είναι παιχνίδι. Για τους πολλούς το χρήμα είναι επιβίωση... ίσως και η ίδια η ζωή.
Και κανείς δεν τους έχει εξηγήσει τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη οικονομικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στο σχολείο για μία καλύτερη ζωή, αλλά λίγοι μαθαίνουν κάτι για το χρήμα. Και αυτό μας οδηγεί στο να έχουμε παγκοσμίως τεράστια ποσοστά οικονομικού (και επιχειρηματικού) αναλφαβητισμού.
Αν θέλεις να πετύχεις οικονομικά πρέπει, όσον αφορά στο χρήμα, να αναγνωρίζεις σε τι διαφέρει η πραγματικότητα από τις απόψεις των άλλων. Πρέπει να ξέρεις τα νούμερα. Πρέπει να ξέρεις την πραγματικότητα. Και οι αριθμοί μπορούν να σου φανερώσουν την πραγματικότητα. Η οικονομική σου επιβίωση βασίζεται στην πραγματικότητα και όχι στις φλύαρες απόψεις κάποιου φίλου ή συμβούλου. Όπως:
- «Οι τιμές των ακινήτων πάντα ανεβαίνουν.»
- «Τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου είναι εγγυημένα.»
- «Για να βγάλεις χρήματα πρέπει να έχεις χρήματα.»
- «Οι επενδύσεις είναι επικίνδυνες.»
- «Έχουν μεγάλο σπίτι. Πρέπει να είναι πλούσιοι.»
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα γιατί βασίζονται σε απόψεις και γνώμες, όπως οι παραπάνω, και όχι στην πραγματικότητα, όταν καλούνται να πάρουν οικονομικές αποφάσεις.
Ένας από τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού είναι ο εξής: «Ποιος χρωστάει σε ποιον;». Σε όσους περισσότερους χρωστάς, τόσο φτωχότερος είσαι. Και όσο περισσότεροι είναι οι οφειλέτες σου, τόσο πλουσιότερος είσαι.
Οι περισσότεροι χρωστάμε σε κάποιον και τα προβλήματα προκύπτουν όταν το χρέος ξεφεύγει από τον έλεγχο μας. Όταν όμως κάποιος χρωστάει πολλά, του παίρνουν ό,τι έχει και δεν έχει: το χρόνο, την εργασία, το σπίτι, τη ζωή, την αυτοπεποίθηση. Και αν τους αφήσει, θα πάρουν και την αξιοπρέπεια.
Δεν φτιάξαμε εμείς τους κανόνες αυτού του παιχνιδιού, όμως πρέπει να μάθουμε πως παίζεται. Το να μάθουμε να παίζουμε το σωστό παιχνίδι του χρήματος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πορείας μας προς την οικονομική ελευθερία.
Η σειρά των άρθρων «Μάθε Το Παιχνίδι του Χρήματος» αποτελείται από συνέχειες. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα της σειράς.
- Χωρίς οικονομική παιδεία, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετατρέψουν τις πληροφορίες σε πλούτο
- Μπορείς να γίνεις πετυχημένος βγάζοντας χρήματα;
- O 91 ετών ιδρυτής που ξεφόρτωνε φορώντας το κολλαριστό του κοστούμι
- Υπάρχουν εκείνοι που γίνονται πλούσιοι και εκείνοι που εργάζονται για το κοινό καλό
- Ποιος χρωστάει σε ποιον;
- Το χρήμα είναι ναρκωτικό
- Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς κουράζονται περισσότερο και συσσωρεύουν χρέη
- Ο φόβος της απώλειας χρημάτων
- Το χρήμα και ο τρόπος με τον οποίο το κινούμε αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε
- Το χρήμα είναι σαν την κοπριά: όταν το στοιβάζεις, μυρίζει
- Αυξάνει ο πλούτος την ανθρώπινη ευτυχία;
- Τι ακριβώς συνέβη το 2008 και κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία;
Σχόλια