Μάθε τι κάνουν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ακολούθησε το παράδειγμά τους.
Το 2016, το World Economic Forum δημοσίευσε το Future of Jobs Report, όπου ζήτησαν από τους HR managers από παγκόσμιες εταιρείες να προβλέψουν τις 10 κορυφαίες επαγγελματικές δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να πετύχουν μέχρι το 2020. Μία από αυτές τις δεξιότητες που δεν είχε συμπεριληφθεί στην αντίστοιχη λίστα του 2015 ήταν η συναισθηματική νοημοσύνη.
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί εδώ και 2 δεκαετίες ένα σημαντικό δείκτη επαγγελματικής επιτυχίας, ξεπερνώντας ακόμα και τις τεχνικές ικανότητες.
Σε μία αξιοσημείωτη έρευνα του CareerBuilder, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.000 Αμερικανοί HR managers, διαπιστώθηκε ότι το 59% των εργοδοτών δεν θα προσλάμβανε κάποιον που έχει υψηλό IQ, αλλά χαμηλό EQ. Για την ακρίβεια, το 75% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι πιο πιθανό να δώσουν προαγωγή σε κάποιον που έχει υψηλότερο EQ από κάποιον με υψηλότερο IQ.
Οι εταιρείες εκτιμούν τους εργαζομένους με υψηλό EQ για διάφορους λόγους. Υπάρχουν, όμως, 6 λόγοι που ξεχωρίζουν.
1. Δεν αντιδρούν, αλλά απαντούν
Πολλοί συχνά αντιδρούμε και γινόμαστε αμυντικοί όταν αντιμετωπίζουμε μία συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση ή έναν δύσκολο συνάδελφο ή πελάτη. Οι λάθος αντιδράσεις, όμως, μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ όταν συνειδητοποιήσουν ποια είναι η ρίζα του αρνητικού συναισθήματος, απαντούν με μία πιο ψύχραιμη προσέγγιση. Θα επεξεργαστούν την κατάσταση που πρόκειται να εκτροχιαστεί, θα αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα, θα ακούσουν χωρίς κριτική και θα αποφύγουν την κατά μέτωπο αντίδραση.
2. Είναι ο εαυτός τους
Ένας κοινός τόπος μεταξύ των ανθρώπων στη δουλειά είναι να φοράνε μία μάσκα η οποία κρύβει τον πραγματικό τους εαυτό όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολους ανθρώπους ή καταστάσεις. Ένας ηγέτης ή συνάδελφος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι αξιοπρεπής και αυθεντικός. Θα αντιμετωπίσει αυτούς τους δύσκολους ανθρώπους και καταστάσεις με απεριόριστη συναισθηματική ειλικρίνεια και διαφάνεια.
3. Σκέφτονται πριν μιλήσουν
Υπάρχει μία φανταστική τεχνική συζήτησης που ονομάζεται “η παύση των 6 δευτερολέπτων”, που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη για να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους πριν μιλήσουν. Γιατί 6 δευτερόλεπτα; Τα χημικά του συναισθήματος μέσα στον εγκέφαλό μας και στο σώμα μας διαρκούν περίπου 6 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκειας μίας συνομιλίας με ένταση, αν μπορέσουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για λίγο, η ροή των χημικών που παράγονται μειώνεται. Όταν είσαι ανήσυχος ή θυμωμένος, πριν πεις κάτι σκληρό, αυτή η πολύτιμη παύση σε βοηθά να εκτιμήσεις γρήγορα τα υπέρ και τα κατά των πράξεών σου και να κάνεις πιο προσεκτικές επιλογές.
4. Διαχειρίζονται καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις
Πάρε για παράδειγμα ένα δυσαρεστημένο πελάτη ή έναν απογοητευμένο συνεργάτη. Το υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης σε έναν συνάδελφο ή σε έναν διευθυντή θα τον βοηθήσει να παραμείνει ήρεμος και θετικός κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων. Επίσης, θα τον βοηθήσει να δείξει σταθερότητα και να θέσει όρια σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαφωνιών και ανθυγιεινής διαμάχης.
5. Έχουν αυτοέλεγχο
Ο ψυχολόγος και συγγραφέας best-seller Daniel Goleman υποστηρίζει: "Οι λογικοί άνθρωποι-αυτοί που ελέγχουν τα συναισθήματά τους-είναι αυτοί που μπορούν να διατηρήσουν ένα ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον. Σε αυτές τις συνθήκες, τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι περιορισμένα και η αποδοτικότητα υψηλή. Ο αυτοέλεγχος είναι μία δεξιότητα που μαθαίνεται και θα σε βοηθήσει να είναι περισσότερο παρών, πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιστάσεων. Είναι μια απαραίτητη συναισθηματική δεξιότητα με μακροπρόθεσμα οφέλη."
6. Κοιτούν τη συνολική εικόνα
Επειδή λειτουργούν με μεγάλη αυτογνωσία, μπορούν να δουν και τις 2 πλευρές ενός ζητήματος, να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματα τα δικά τους, αλλά και των άλλων με σκοπό να επιλέξουν ένα διαφορετικό και καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως υποστηρίζει ο Daniel Goleman: “Αν δεν έχεις αυτογνωσία, αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα, αν δεν μπορείς να έχεις ενσυναίθηση και λειτουργικές σχέσεις, τότε όσο έξυπνος κι αν είσαι, δεν πρόκειται να πας πολύ μακριά.”
Αρχική δημοσίευση από Marcel Schwantes, ειδικό σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης, στο www.thriveglobal.gr
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια