NEWSFLASH...
Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Οι… γκαντέμηδες του Facebook

Οι… γκαντέμηδες του Facebook
28_05_2012 | 09:09 15_11_2016 | 11:25

Τη στιγμή που ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, χτυπούσε το εναρκτήριο καμπανάκι του Nasdaq και η αξίας 104 δισ. δολαρίων εταιρεία του έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια γεννιόνταν περίπου 1.000 νέοι εκατομμυριούχοι. Ο καθένας από τους 3.700 υπαλλήλους της Facebook έχει στα χέρια του μετοχές μέσης αξίας 4,9 εκατ. δολαρίων. Με τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας – φαινόμενο, έγιναν εκατομμυριούχοι τουλάχιστον 600 εργαζόμενοί της καθώς και άλλοι 250 πρώην υπάλληλοί της.

Όμως, ανάμεσα σε εκείνους που πλούτισαν μέσα σε ένα βράδυ βρίσκονται και δεκάδες επαγγελματίες που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη Silicon Valley. Απλά, κάποια στιγμή στη ζωή τους, έτυχε ο δρόμος τους να διασταυρωθεί με εκείνον του Ζάκερμπεργκ. Όπως για παράδειγμα ο Ντέιβιντ Τσο, ένας καλλιτέχνης γκράφιτι, που είχε αναλάβει να ζωγραφίσει έναν τοίχο στα πρώτα γραφεία της Facebook, το 2005. Τότε, η εταιρεία ήταν μόλις ενός έτους και παγκοσμίως άγνωστη. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης είχε θεωρήσει την ιδέα του site της ανόητη. Παρόλα αυτά, όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής του, συμφώνησε να λάβει μετοχές της Facebook, αντί για μετρητά. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για τον Τσο, ο οποίος κατέληξε άστεγος. Όμως, από την περασμένη Παρασκευή, ο καλλιτέχνης είναι και επισήμως εκατομμυριούχος. Οι μετοχές που του είχε δώσει ο Ζάκερμπεργκ αξίζουν 500 εκατ. δολάρια. Όχι και άσχημη αμοιβή για ένα γκράφιτι.

Και ενώ στη Silicon Valley φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να... βρέχει λεφτά, κάποιοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην πάρουν ένα κομμάτι από αυτή την πίτα των 104 δισ. δολαρίων. Σήμερα, σίγουρα το μετανιώνουν.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Πεχμάν Νοζάντ, πρώην έμπορος χαλιών που ενώ είχε την ευκαιρία να επενδύσει 50.000 δολάρια όταν η Facebook έκανε τα πρώτα της βήματα, την κλώτσησε. Σήμερα, η επένδυσή του αυτή θα άξιζε 50 εκατ. δολάρια. Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενδιαφέρθηκε να νοικιάσει ένα μικρό γραφείο στο νούμερο 165 της University Avenue στο Πάλο Άλτο. Ο ιδρυτής του Facebook ήθελε να στεγάσει την εταιρεία του στο πιο «γουρλίδικο» κτίριο της Silicon Valley. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε αποτελέσει κατά καιρούς την πρώτη βάση διάσημων εταιρειών του ίντερνετ, όπως η Google, η Paypal και η Logitech. Μάλιστα, ο Νοζάντ και οι συνέταιροί του, η οικογένεια Αμίντι, συνηθίζουν να επενδύουν ένα μικρό ποσό σε κάθε εταιρεία που δέχονται για νοικάρηδες. Και ενώ ο Νοζάντ είχε κλείσει την τελική συμφωνία με τον Ζάκερμπεργκ και το συνιδρυτή του Facebook Σον Πάρκερ, το τμήμα μισθώσεων της εταιρείας του απέρριψε το συμβόλαιο και το deal χάλασε. «Δεν το πάλεψα. Έπρεπε να το είχα κάνει», παραδέχεται τώρα ο Νοζάντ, μιλώντας στη Wall Street Journal. Τουλάχιστον, ο πρώην έμπορος χαλιών ήταν αρκετά προνοητικός ώστε να ποντάρει από νωρίς σε μία άλλη από τις πλέον υποσχόμενες εταιρείες του ίντερνετ, την Dropbox. Σήμερα, εξάλλου, θεωρείται ένας από τους διασημότερους επενδυτές σε νεοσύστατες εταιρείες στη Silicon Valley.

Και ενώ ο Νοζάντ έχασε τα 50 εκατ. δολάρια της Facebook μάλλον από ατυχία, η Άλι Φεντοτόφσκι γύρισε την πλάτη στα δικά της εκατομμύρια για χάρη του... έρωτα. Η νεαρή διαφημίστρια δούλευε στο εμπορικό τμήμα της Facebook έως το 2010, όταν παραιτήθηκε για να πρωταγωνιστήσει στο ριάλιτι «The Bachelorette». «Αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω αυτό που είναι καλύτερο για εμένα. Και αυτό ήταν να δώσω προτεραιότητα στην αγάπη», έλεγε τότε σε μια συνέντευξή της. Για να μπει στο ριάλιτι και να αναζητήσει τον έρωτα της ζωής της, άφησε πίσω της τα δικαιώματα σε μετοχές της Facebook που δεν είχαν ωριμάσει ακόμα. Τελικά, φαίνεται ότι δεν άξιζε τον κόπο. Η 27χρονη Φεντοτόφσκι κέρδισε μια καριέρα στην τηλεόραση, αλλά έχασε όχι μόνο τα εκατομμύρια της Facebook αλλά και τον αρραβωνιαστικό της, τον οποίο είχε γνωρίσει στο πλαίσιο του «Bachelorette».

Όσο για τον Τζο Γκριν, αυτός δεν έχει άλλον να κατηγορήσει για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει εκατομμυριούχος, από τον πατέρα του. Ο Γκριν ήταν φίλος και συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ στο πανεπιστήμιο. Ήταν, μάλιστα, εκείνος που τον βοήθησε να δημιουργήσει το Facemash, ένα site όπου οι φοιτητές του Χάρβαρντ μπορούσαν να βαθμολογήσουν την εμφάνιση συμφοιτητών τους, του αντίθετου φύλου. Το site, που προκάλεσε την οργή της διοίκησης του πανεπιστημίου, υπήρξε ο προάγγελος του Facebook. Έτσι, όταν αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το νέο του εγχείρημα, ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε και πάλι τη βοήθεια του Γκριν. Όμως ο φίλος του αρνήθηκε να συμμετάσχει. Ο πατέρας του, που είναι καθηγητής, τον προειδοποίησε να μείνει μακριά από τον Ζάκερμπεργκ, εάν δεν ήθελε να τον διώξουν από το πανεπιστήμιο. «Ο Μαρκ κοροϊδεύει συχνά τον πατέρα μου για αυτό, όμως, είμαστε ακόμα αρκετά στενοί φίλοι», λέει σήμερα ο Γκριν. Και συνηθίζει να αυτοσαρκάζεται όταν τον ρωτούν για το θέμα. «Είναι ένα λάθος που μου κόστισε 400 εκατ. δολάρια», λέει. Πάντως, με τα χρόνια, το Facebook βρέθηκε και πάλι στο δρόμο του. Ο Γκριν σχεδίασε την εφαρμογή Causes, που επιτρέπει σε κάθε είδους οργανισμούς να συγκεντρώνουν δωρεές μέσω του Facebook. Έχοντας βοηθήσει 50.000 φιλανθρωπικά ιδρύματα να εξασφαλίσουν δωρεές 50 εκατ. δολαρίων, ο Γκριν ανακηρύχθηκε ένας από τους καλύτερους νέους επιχειρηματίες της τεχνολογίας από το περιοδικό Businessweek, ενώ μπήκε και στη λίστα των «οι 30 top κάτω των 30», του Forbes.

Διαβάστε εδώ το άρθρο της Κορίνας Σαμάρκου, στο isotimia.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr