Neatcork: Ισπανο-γερμανική σύμπραξη καταργεί τις οσμές φελλού των κρασιών
Ισπανοί επιχειρηματίες και γερμανοί ερευνητές εγκαινίασαν μια νέα σύμπραξη με στόχο τη δημιουργία ενός φελλού που δεν δημιουργεί οσμές. Χάρη στη βοήθεια της ΕΕ, η Maquinaria Moderna, μια μικρή ισπανική επιχείρηση που ειδικεύεται στην εμφιάλωση κρασιού και σαμπάνιας, ένωσε τις δυνάμεις της με μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Έρευνας Πλάσματος στη Γερμανία, προκειμένου να θέσει την ιδέα αυτή σε εφαρμογή.
Οι ερευνητές δημιούργησαν το πρόγραμμα «Neatcork», στο πλαίσιο του οποίου διερευνούν τρόπους επεξεργασίας των φελλών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος οσμών.
Απευθύνθηκαν στο τοπικό τμήμα τουEnterprise Europe Ν etwork, προκειμένου να βρουν εταίρους. Έτσι ήρθαν σε επαφή με τη Maquinaria Moderna.
Στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το έργο περιλαμβάνονται οι Antonelli San Marco και Champagne Laurenti, δύο οικογενειακές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην παραγωγή κρασιού και σαμπάνιας, και η μεσαίου μεγέθους επιχείρηση βιομηχανικής τεχνολογίας AFS.
Το πρόγραμμα έλαβε επιχορήγηση ύψους €1,01 εκατ. από το ερευνητικό πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ (7ο ΠΠ). «Αν είμαστε οι πρώτοι που θα δημιουργήσουμε ένα φελλό χωρίς οσμές, θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για την επιχείρησή μας», εξηγεί ο διευθυντής της Maquinaria Moderna, Ramon Ventura. Το πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες ευρωπαίους οινοπαραγωγούς, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, αυξάνοντας παράλληλα την ικανοποίηση των πελατών τους.
Σχόλια